Çay Bitkisinin Çalısından Biyoyakıt Üretildi
Türkiye'nin enerji ihtiyacına katkı sağlamak amacıyla yürütülen 4 yıllık çalışma sonucu, budanan çay bitkilerinin çürümeye terk edilmiş çalısından biyoyakıt üretildi.
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'nde (RTEÜ) görevli 2 bilim adamı, Türkiye'nin enerji ihtiyacına katkı sağlamak amacıyla yürüttükleri bir çalışma sonucu, çay bitkilerinin çürümeye terk edilmiş çalısından biyoyakıt üretmeyi başardı.
RTEÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Tabak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkenin enerji ihtiyacına destek olmak ve çay çiftçisi tarafından bahçelere terk edilen çay bitkisi çalısını ekonomiye kazandırmak amacıyla, üniversitenin Mühendislik Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Azerbaycan vatandaşı Yrd. Doç. Dr. Vagif Nevruzoğlu ile ortaklaşa bir çalışma yaptıklarını anlattı.
Yaklaşık 4 yıl süren çalışma sonucu atık haldeki çay çalısından biyoyakıt üretmeyi başardıklarını ifade eden Tabak, "Üreticilerce budaması yapılarak araziye terk edilen çay çalılarını ekonomiye kazandırmak ve Türkiye'nin enerji ihtiyacına da katkı sağlamak için bir çalışma yaptık. Karadeniz biyokütle açısından zengin bölge. Bölgede fındık, çay, mısır ve şeker kamışı gibi bir çok biyokütlesel ürün var. Bunların enerjiye dönüştürülmesi açısından yaptığımız çalışma önemli" diye konuştu.
Tabak, çay çalısını bazı özel işlemlerden geçirerek katı biyoyakıt ürettiklerini dile getirerek, bu sayede bölgenin geçim kaynağı olan çayın değerlendirilebileceği yeni bir ortam açıldığını kaydetti.
Çalışmalarına, ekonomik değeri yüksek olan çay bitkisinin farklı alanlarda kullanılmasını araştırmakla başladıklarını vurgulayan Tabak, Karadeniz'in biyokütle denilen bu tür malzemeler açısından zengin bölge olmasının bu fikri düşünmelerini sağladığını anlattı.
Tabak, Türkiye'nin her geçen gün enerji ihtiyacı artan bir ülke olduğunu belirterek, "Temiz, sürdürülebilir, yenilenebilir bir alternatif enerji kaynağı elde etme açısından değerlendirdiğimizde bu çalışmanın önemi daha da iyi anlaşılmaktadır. Çalışmayla tamamen atık durumunda olan çay çalısından yola çıkarak temiz yenilenebilir, sürdürülebilir bir alternatif enerji kaynağı ortaya çıkarılmıştır" şeklinde konuştu.
YENİ ÜRÜNÜN PATENTİNİ ALDILAR
Tabak, çalışmanın tamamlanması sonrası patent başvurusu yaparak ürüne ilişkin patent belgesi de aldıklarını anlatarak, yörenin ekonomik gelişmesine katkı sağlama açısından büyük faydalar sağlayacak bir çalışma ortaya koyduklarını belirtti.
Doğu Karadeniz'in sahil kesiminde, Artvin'den Ordu'ya kadar olan bölümde yer alan 759 bin dekar alanda çay tarımı yapılıyor. Geçen yıl bu alanın 72 bin 330 dekarlık kısmında çay budaması gerçekleştirildi.
Çay üreticisi, budama yapılan alanlardaki çay dallarını ve çalılarını ya doğal ortamda çürümeye terk ediyor veya yakarak imha ediyor. - Rize