Çavuşoğlu-Koenders Ortak Basın Toplantısı
Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sonrasında yürütülen sürece ilişkin, "Mutlaka bu darbe girişiminin arkasındaki failler, bundan sorumlu tutulmalı ve gerekli uygulamalar kendileriyle ilgili olarak yapılmalı. Kimse hukukun üstünde değildir.
Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sonrasında yürütülen sürece ilişkin, "Mutlaka bu darbe girişiminin arkasındaki failler, bundan sorumlu tutulmalı ve gerekli uygulamalar kendileriyle ilgili olarak yapılmalı. Kimse hukukun üstünde değildir. Bu vesileyle Türkiye, kurumlarının güçlülüğünü de gösterebilir. Bütün bunları yaparken orantısallık ve şeffaflık ilkeleri temelinde hukukun üstünlüğünün bu ülkede olduğunu gösterebilir." açıklamasında bulundu.
Koenders, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile resmi konutta yapılanı baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, zorlu zamanlardaki misafirperverlik için Türkiye'ye teşekkür etti.
Türkiye ve Hollanda arasındaki ilişkilerin 400 yıl önceye dayandığının altını çizen Koenders, "açık ve samimi" diyalogdan yana olduklarını vurguladı.
FETÖ'nün darbe girişimini "kanlı ve zalim kalkışma" olarak nitelendiren Koenders, girişimin Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'ndaki temelleri hedef aldığına dikkati çekti.
Koenders, Türk milletinin silahsız olmasına rağmen kararlılıkla darbe girişimine karşı sokağa döküldüğünü anımsatarak bu girişimin hem demokratik yollarla seçilmiş hükümete hem de demokrasiye karşı yapıldığını söyledi.
Bakan Koenders, darbe girişiminde 241 kişinin şehit olduğunu, o gece Çavuşoğlu'nu aradığını ve "çok sert bir tonda" bu girişimi kınadığını dile getirdi.
Darbe girişiminin faillerine ilişkin Koenders, "Mutlaka bu darbe girişiminin arkasındaki failler, bundan sorumlu tutulmalı ve gerekli uygulamalar kendileriyle ilgili olarak yapılmalı. Kimse hukukun üstünde değildir. Bu vesileyle Türkiye, kurumlarının güçlülüğünü de gösterebilir. Bütün bunları yaparken orantısallık ve şeffaflık ilkeleri temelinde hukukun üstünlüğünün bu ülkede olduğunu gösterebilir." diye konuştu.
Hollanda hükümeti olarak bir hafta içinde Avrupa Konseyi ile Türkiye'nin demokrasi savaşına destek olma girişiminde bulunduklarını hatırlatan Koenders, Türkiye, Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyinin stratejik diyaloğunun öneminin altını çizdi.
Jeopolitik istikrarsızlık, hukukun üstünlüğü, basın özgürlüğü ve göç krizi gibi konularda birlikte çalışılmasına vurgu yapan Koenders, darbe girişimiyle ilgili endişelerin ifade edilmesi ve girişimin kınanmasının yanı sıra basın özgürlüğünün önemine dikkati çekti.
Hollanda'daki Türk toplumunun durumu
Hollanda'daki Türk toplumunun darbe girişiminden sonraki duygularının anlaşılır olduğunu ifade eden Koenders, "Ancak bir yandan da istikrarı tesis etmemiz gerekiyor. Türkiye'de yaşanan olayların, Hollanda'ya taşınmaması gerekiyor. Belki bu noktada toplumlar arasında anlayışı iyileştirmek için çalışmalıyız ve farklılıklarımızı bir şekilde gidermenin yollarını bulabiliriz diye düşünüyoruz." dedi.
Koenders, "Bir kez daha gerçekten geçen ay Türkiye'de yaşanmış bu olayın ne kadar önemli olduğunun altının çizilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu kalkışma, darbe girişimi sonrasında mağdur olan herkesin yanında olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Bizler demokrasi için mücadele edenlerin, demokrasisini koruyanların yanındayız." diye konuştu.
Türkiye'nin Hollanda'daki Türk toplumuyla ilgili konulara müdahale ettiği yönündeki haberlere ilişkin bir soruya Koenders, Hollanda'da yaşayan Türklerin ne olup bittiğiyle ilgili hassasiyetleri olabileceği, bu hissiyatların Hollanda toplumuna tamamen taşınmaması gerektiği yanıtını verdi. Koenders, "Herhangi bir müdahale yok, olmamalı da. Sadece barışçıl bir şekilde bu hissiyatın farkında olmalıyız ve bunların olduğunu kabul etmeliyiz." değerlendirmesinde bulundu.