Cavit Uğur'a Pankart Asma Cezası
Hdp İzmir eski eş Başkanı Cavit Uğur'a, 2011 seçimlerinde bağımsız iki adayın pankartını astığı iddiasıyla yargılandığı davada, 3 ay 22 gün hapis cezası verildi.
Hdp İzmir eski eş Başkanı Cavit Uğur'a, 2011 seçimlerinde bağımsız iki adayın pankartını astığı iddiasıyla yargılandığı davada, 3 ay 22 gün hapis cezası verildi. Mahkeme hükmün açıklanmasını 5 yıl süre ile geri bıraktı. Ancak Uğur, 5 yıllık süre dolmadan başka bir suçtan mahkum olunca, 3 ay 22 günlük hapis cezası, yeni mahkeme kararıyla işleme konuldu.
Cavit Uğur, 12 Haziran 2011 Milletvekili Genel Seçimleri'nde, bağımsız aday olarak giren Erdal Avcı ve Mehmet Tarhan'ın seçim pankartlarını Bornova-Karşıyaka yol ayırımında bulunan Zafer Payzın Köprüsü üstüne astığı iddiasıyla, polis tarafından hakkında tutunak tutulup, işlem yapıldı. Cumhuriyet savcısı, Cavit Uğur hakkında '298 Sayılı Kanun'a muhalefet' suçundan 1-3 yıl hapis cezası istemiyle dava açtı.
İzmir 3'üncü Sulh Ceza Mahkemesi'nde aynı yıl yapılan ilk duruşmada ifade veren Cavit Uğur, bağımsız adayların seçim faaliyetlerini sürdüren kişilerden biri olduğunu belirterek, şöyle dedi:
"Bornova-Karşıyaka geçidininin Bornova'ya dönen kısmına, bağımsız adayların pankartlarını asıyordum. Aynı yerde seçime giren diğer partilerin de pankartları vardı. Astığmız sırada polis geldi, yasak olduğunu ve işlem yapacağını söyledi. Diğer partilerin de pankart astığını gösterdim. Ancak, benim hakkmıda işlem yaptı. Ben vatandaş olarak diğer partilerle ilgili de işlem yapılmasını istedim, ancak işlem yapılmadı. Söz konusu yere pankart asmanın yasak olduğunu bilmiyordum. Seçim çalışması dar bir zamandaydı. Dolayısıyla ayrıntılı öğrenme şansım olmadı. Afişin kendisi bir mitingden sökülme afiştir. Beratimi istiyorum, ceza verilmesi halinde hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul ediyorum."
24 Mayıs 2012 tarihinde yapılan 6'cı ve son celsede hakim Mehmet Özcan, Cavit Uğur'a 3 ay 22 gün hapis cezası verildiğini ve 5 yıl süre ile hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildiğini bildirdi. Uğur'un avukatı Arif Ali Cangı, mahkemenin verdiği hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararına, müvekkilinin cezalandırılmasına yeterli kanıt bulunmadığı, yöneltilen suç unsurlarının oluşmasının zorunlu olduğu, bu unsurlar gerçekleşmeden, mahkumiyet kararı kurularak, hükmün açıklanmasının geriye bırakılamayacağı, verilen kararın yasaya uygun olmadığı gerekçeleriyle itiraz edip, kararın bozulmasını istedi. İzmir 17'nci Asliye Ceza Mahkemesi, olay tarihinde sanığın adli sicil kaydı incelendiğinde sabıkasız olması nedeni ile Sulh Ceza Mahkemesi'nin verdiği kararın usul ve yasaya uygun olduğunu belirtip, itirazın reddine karar verdi. 5 yıl süre ile denetime tabi tutulan Cavit Uğur, 24 Ekim 2013 tarihinde 'Trafiği tehlikeye düşürme ve tehlikeli araç kullanma' suçundan İzmir 15. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından 1500 lira adli para cezasına çarptırıldı. Bu ceza ile birlikte Uğur'un daha önce aldığı ve hükmün açıklanmasının geri bırakılma kararı verilen 3 ay 22 günlük hapis cezası işleme konuldu.
Cavit Uğur hakkında İzmir 24'üncü Asilye Ceza Mahkemesi'nde hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı ile ilgili dava açıldı. Bugün yapılan son duruşmaya, Cavit Uğur ve avukatı Arif Ali Cangı katıldı. Uğur, eski ifadesini tekrarlayıp, beraatini istedi. İzmir 24'üncü Asliye Ceza Hakimi Süleyman Demirel, kapatılan İzmir 3'üncü Sulh Ceza Mahkemesi'nin verdiği 3 ay 22 gün hapis cezasıyla ilgili, sanık 5 yıl süre içinde suç işlediğinden, verilen hapis cezasının yürürlüğe girmesine karar verip davayı bitirdi.
Avukat Arif Ali Cangı, kararı temyiz edeceklerini, gerekirse davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşıyacaklarını söyledi.
- İzmir