Çatalca'nın Tarihine Kaymakamlıktan Büyük Katkı
Çatalca ile ilgili birçok alanda gerçekleştirdiği projelerle ilklere imza atan Çatalca Kaymakamlığı bu kez Çatalca'nın tarihinde bilinmeyenleri gün yüzüne çıkarmak adına önemli bir adım attı.
Balkan Savaşlarının 100. Yılında 2 günlük anma törenlerini organize ederek, bilimsel çalışmalara ev sahipliği yapan Çatalca Kaymakamlığı, son olarak Balkan Harbinde Çatalca Muharebesi adlı kitabın hazırlanmasını sağlayarak, bu nokta da önemli bir boşluğun dolmasını sağladı. Balkan harbinde Bursalı Mehmed Nihad tarafından yazılarak aradan geçen zaman zarfında unutulmaya yüz tutmuş tarihi günlükler, Çatalca Kaymakamı Dr. Nevzat Taşdan'ın öncülüğünde, Fatih Üniversitesi Araştırma Görevlisi Kasım Bolat tarafından derlenerek önemli bir kaynak kitap haline getirildi.
Kitapta, Balkan Savaşlarında önemli bir yeri olan Çatalca ile ilgili birçok detaya yer verildi. Savaşta üstünlük sağlayamayarak Çatalca hattına kadar geri çekilen Osmanlı Ordusunun İstanbul'u vermemek adına Bulgarlara karşı gösterdiği insan üstü direniş gözler önüne seriliyor. Kitapta Başkent İstanbul'a ulaşmadan son savunma hattının konuşlandığı Çatalca'da yaşanan muharebeler gün gün anlatılarak geçmişe ışık tutuluyor.
Genel olarak Balkan Savaşlarına dair telif eserin az olduğu ülkemizde Çatalca Muharebesine dair kaynak teşkil edecek eserlerin de yok denecek kadar az olması, Erkan-ı Harbiye Kaymakamı [Kurmay Yarbay] Bursalı Mehmed Nihad'ın Balkan Harbi'nde Çatalca Muharebesi başlıklı kitabını daha değerli kılmaktadır. Aynı zamanda Erkan-ı Harbiye'de Tarih öğretmeni olan Bursalı Mehmed Nihad tarafından kaleme alınan günlükler sadece savaşı Osmanlı cephesinden ele almayarak bir tarihçi gözü ile geniş bir perspektif içinde değerlendirmiştir. Günlüklerde Bursalı Mehmed Nihad, kendi hatıralarına yer verdiği gibi dönemin önemli komutanlarından Mahmud Muhtar Paşa ve Abdullah Paşaların da hatıralarına yer vermiştir.
Bir asır öncesinden kaleme alınmasıyla hem harp tarihine, hemde Balkan savaşına ışık tutan günlükler, Kasım Bolat tarafından günümüz Türkçesi ile tekrar derlendi. O günün şartlarında hazırlanan haritalar ve notların da bulunduğu kaynak kitap, fotoğraflarla da zenginleştirildi.
2012 yılı içerisinde Kaymakamlıkça ve Kaymakam Dr. Nevzat taşdan öncülüğünde Balkan Savaşlarının 100. Yılı münasebeti ile yapılan Balkan Savaşı ve Alaiye Şehitlerini anma programı etkinlikleri konu hakkında duyarlılığın da artmasını sağladı. Bu amaçla düzenlenen etkinliklerle Programın 2. Gününde Balkan Savaşları ve zorunlu göçler bilimsel olarak ele alınmıştı. Balkan savaşlarının tarihin arka odalarında kaldığını ifade eden Kaymakam Taşdan: Milletimizin çevresini saran onca düşmanla birlikte sefaletle boğuştuğu yıllarda gerçekleşen bu savaşta birçok zülüm yaşanmıştır. İnsanımız zorla göçe mecbur bırakılmış, nice acılar yaşanmış, yüzbinlerce vatandaşımız bu yollarda hayatını kaybetmiştir. Bu atmosferde yaşanan savaşta Çatalca önemli bir dönüm noktası, adeta istanbul'a düşmen askerinin ulaşmaması için son set noktası olmuştur. Günümüz Türkçesi ile kitaplaştırılan günlüklerin, Çatalca'nın tarihini gün yüzüne çıkarılmasında önemli bir kaynak olacağını düşünüyorum" dedi.
Kitabın basım sürecinin tamamlanması ile birlikte konu ile ilgilenen akademisyenler esere yoğun ilgi gösterdi. Kitabın basımı ile ilgili henüz geniş çaplı bir duyurunun yapılmamasına karşı yurdun dörtbir yanından tebrik, teşekkür ve kitap isteğinin olduğunu dile getiren dr. Kaymakam taşdan, "web sitemizde bulunan Kaymakama Mesaj Gönder bölümünü kullanarak birçok akademisyen bizlere ulaştı. Bizimle irtibata geçerek kitap talebinde bulunan öğretim görevlilerimize eserin ulaşmasını sağladık. İlçemiz sınırları içerisinde de kütüphanelerimize, okullarımıza, muhtarlarımıza, kamu kurumlarımıza arşiv niteliğindeki kitabımızı teslim edeceğiz. Ayrıca konu ile ilgilenen vatandaşlarımız da kaymakamlığımıza başvurarak kitabı temin edebilirler." Diyerek kitabın hazırlanmasını sağlayan kasım bolat'a teşekkür etti.