Çarşı Üyelerinin Yargılandığı Davada, Mütalaa İçin Beklenen Rapor Mahkemeye Ulaştı
Çarşı üyelerinin, ‘darbe’ suçlamasıyla yargılandığı ‘Gezi Parkı’ davasında savcının esas hakkındaki mütalaasını hazırlamak için beklediği bilirkişi raporu mahkemeye ulaştı.
Çarşı üyelerinin, 'darbe' suçlamasıyla yargılandığı 'Gezi Parkı' davasında savcının esas hakkındaki mütalaasını hazırlamak için beklediği bilirkişi raporu mahkemeye ulaştı.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde Çarşı üyelerinin de aralarında bulunduğu 35 kişi hakkında, "darbe" suçlamasıyla görülen 'Gezi Parkı' davasına yarın devam edilecek.
Karar aşamasına gelen davanın 26 Haziran'da görülen son duruşmasında, mütalaanın açıklanması beklenirken savcı mütalaasını açıklamamıştı.
"RAPOR OLMADIĞI İÇİN SAVCI MÜTALAA VERMEMİŞTİ"
Sanıklardan Arda Mutlu Doğan'ın evinde ele geçirilen Blow Magnum F 06 model tabanca hakkında beklenen raporun henüz mahkemeye ulaşmadığını belirten savcı Abdullah Mirza Coşkun, bu nedenle esasa ilişkin mütalaasını hazırlayamadığını kaydetmişti.
Savcı Coşkun, raporun mahkemeye ulaşmasının ardından esas hakkındaki mütalaasını açıklayacağını belirtmişti. Savcılığın beklediği rapor geçtiğimiz günlerde dava dosyasına ulaştı. Raporun ulaşması ile savcının yarın görülecek duruşmada esas hakkındaki görüşünü açıklaması bekleniyor.
"MAHKEME SİLAHIN ÜRETİM TARİHİNİ SORDU"
Sanık avukatlarının talebi üzerine mahkeme, sanık Arda Mutlu Doğan'dan ele geçen Blow marka F 06 model yarı otomatik tabancanın imal tarihini sormuştu.
Silahın, 5729 sayılı Ses ve Gaz Fişeği Atabilen Silahlar Hakkında Kanun' un yürürlüğünden önce mi sonra mı imal edildiğinin belirlenmesi için imal tarihini sorulmasına karar veren mahkeme, "Emanetteki silahın fotoğrafları çekilerek ilgili firmadan görüş alınması, hangi tarihlerde üretilmiş olduğunun bildirilmesine, ilgili firmanın kapanmış olması sebebiyle silahın bilirkişiye gönderilmesine, cevap geldiğinde dosyanın mütalaa için Cumhuriyet Savcılığına gönderilmesine" karar vermişti.
FİRMA: "SİLAHIN SERİ NUMARASINDAN 2007 YILINDA ÜRETİLDİĞİ ANLAŞILMAKTADIR"
Mahkeme silahın üretim tarihini, üretici firmanın kapanmış olması nedeniyle bilirkişi olarak başka bir firmaya sormuştu.
Mahkemeye firmadan gelen yanıtta, incelenmesi istenen kuru sıkı tabancanın seri numarasının başındaki '7' rakamının üretim yılını temsil ettiğini, dolayısıyla silahın 2007 yılında üretildiği belirtildi. Firma yanıtında ayrıca, şirketlerinin 2009 yılında kurulduğunu ve 27 Ağustos 2010 tarihinde üretim izni aldığını belirterek izin belgesini de yanıtıyla beraber gönderdi.
Firmadan gelen yanıta göre, sanıktan ele geçirilen silahın, 2008 yılında resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5729 sayılı Ses ve Gaz Fişeği Atabilen Silahlar Hakkında Kanunu'ndan önce 2007 yılında üretildiği ortaya çıktı.
Firmadan gelen yanıt, dosyayla birlikte esas hakkında mütalaasını hazırlaması için duruşma savcısına gönderildi.Firmadan gelen raporun savcılığa ulaşmasının ardından yarın İstanbul 13'üncü ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek duruşmada, savcının mütalaasını açıklaması bekleniyor.
İDDİANAMEDEN
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından hazırlanan iddianamede, aralarında Beşiktaş taraftar grubu Çarşı'nın kurucu ve üyelerinin de bulunduğu 35 kişi şüpheli, 9 polis de müşteki olarak yer alıyor.
İddianamede Beşiktaş'ta bulunan Başbakanlık Çalışma Ofisi'ni işgal etmeye çalışmakla suçlanan 35 şüpheli hakkında "Cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edilmişti. Şüpheliler hakkında ayrıca "Örgüt kurmak ve yönetmek, örgüte üye olmak, Tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurmak, Sayı ve nitelik bakımından vahim olan silah veya mermileri taşınması ve bulundurulması, Görevi yaptırmamak için direnme, Kamu malına zarar verme" gibi suçlardan da 50 yıla kadar hapis cezaları istenmişti. - İSTANBUL