Haberler

Çarşı Davasında Tüm Sanıklara "Darbeye Teşebbüsten" Beraat İstemi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çarşı üyelerinin ‘darbe’ suçlamasıyla yargılandığı ‘Gezi Parkı’ davasında savcılık tüm sanıklar hakkında “darbeye teşebbüs” suçlamasından beraat talep etti.

Çarşı üyelerinin 'darbe' suçlamasıyla yargılandığı 'Gezi Parkı' davasında savcılık tüm sanıklar hakkında "darbeye teşebbüs" suçlamasından beraat talep etti. Sanıkların tamamı hakkında Gezi gösterilerine katıldıkları gerekçesiyle 3 yıla kadar hapis cezası istendi.

Beşiktaş'ın taraftar grubu Çarşı üyelerinin de aralarında bulunduğu 35 kişi hakkında açılan davanın görülmesine İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi. Duruşmada bazı tutuksuz sanıklar ve avukatları hazır bulundu.

Duruşmanın başlamasının ardından savcı Abdullah Mirza Coşkun, esas hakkındaki mütalaasını tamamladığını belirtti. 7 sayfadan ibaret olan mütalaa sanık avukatlarına dağıtıldı.

"DARBEYE TEŞEBBÜSTEN TÜM SANIKLARA BERAAT"

Savcı Coşkun mütalaasında, tüm sanıkların Taksim Gezi Parkı projesine karşı düzenlenen gösterilere katılarak İstanbul ve Ankara'daki Başbakanlık Çalışma Ofisini işgal etmek isteyerek sürdürdükleri eylemelerle Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya ve görevlerini yapamaz hale getirmeye çalıştıklarının iddia edildiğini hatırlattı. Mütalaada, "Sanıkların atılı suçu uygun vasıtalarla işleyerek amaca ulaşmaya yetecek plan ve organizasyon dahilinde görev paylaşımlı, hiyerarşik yapıda bir eylem şeması ile ve birbirleriyle önceden tasarlanan şekilde hareket ettiklerine dair manevi unsurlarını oluşturmaya yeterli kesin ve somut olgular bulunmadığından bu suçtan tüm sanıklar hakkında ayrı ayrı beraatlerine" karar verilmesi istendi.

"32 SANIĞA TERÖR ÖRGÜTÜ KURMAK VE YÖNETMEK SUÇUNDAN BERAAT İSTEMİ"

Dava kapsamında yargılanan 3 sanık dışındakilere "terör örgütü kurmak ve yönetmek" suçlamasının da yöneltildiğini belirten Savcı Coşkun, sanıkların bu suçtan da beraatlerini istedi. Sanıkların ne şekilde terör örgütü kurduklarına dair hangilerinin yönetici olduğu, ne tür yönetsel faaliyetlerde bulundukları, üyelerinin kimler oldukları, aralarındaki hiyerarşik yapı, görev dağılımı, faaliyet organizasyon şeması bulunmadığını kaydeden savcılık, "Silahlı terör örgütünün bu amacı ve bu amaç için kullandıkları araçlar, maddi kaynaklar, gizlilik esasları gibi terör örgütlerini teşkil eden somut olgu ve delil tespit edilemediğine göre silahlı terör örgütü kurmak, yönetmek ve üye olmak suçlarından haklarında dava açılan tüm sanıklar hakkında suçun yasal tipik unsurları bulunmadığından beraatlerine" karar verilmesini talep etti.

"GEZİ EYLEMLERİ YASA DIŞI GÖSTERİLER"

Taksim Gezi Parkı eylemlerinde yaşanan olaylara mütalaasında yer veren savcılık, "Bu eylemlerin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Anayasa ve Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nda tanımlanan şekilde yasal gösteriler olmadığı, tamamen yasa dışı gösteriler olduğunda şüphe yoktur" ifadelerini kullandı.

"İNKAR ETSELER DE GEZİ GÖSTERİLERİNE KATILDIKLARI TESPİT EDİLDİ"

Savcı, sanıkların soruşturma ve kovuşturma aşamalarındaki ifadelerinde, Gezi Parkı eylemlerine katılmadıklarını öne sürdüklerini belirtti. Mütalaada, "Ancak cep telefonu sinyal araştırmasında, sanıkların çoğunun, Gezi olaylarının yoğun olduğu bölgelerle uyumlu olmasının sanıkların savunmalarının aksine Gezi eylemlerine yoğun olarak katıldıklarının göstergesi olduğu anlaşılmıştır. Sanıkların ayrıntılı iletişim tespitlerinde görüşmeleri bulunan sanıkların konuşmalarında yasa dışı Taksim Gezi Parkı gösterilerine katıldıklarına dair aralarında ayrıntılı sanık ve savunmalarında inkar etmeye çalıştıklarının aksine yasa dışı gösterilere katıldıklarının bu yolla da anlaşıldığı tespit edilmiştir" denildi.

TÜM SANIKLARA İZİNSİZ GÖSTERİ SUÇUNDAN 3 YILA KADAR HAPİS İSTENDİ

Sanıklar Numan Bülent Ergenç, Cem Yakışkan, Güray Sözmen, Halil İbrahim Erol, Erol Özdil, İbrahim Halilullah Turan, Ayhan Güner, Mahmut İli, Yusuf Demirci ve İbrahim Aydın'ın, Beşiktaş taraftar grupları içerisinde önde gelen ve şahısları yöneten konumda oldukları vurgulandı. Diğer sanıkların ise bu gösteriye katılan konumunda oldukları kaydedildi. Tüm sanıkların izinsiz gösteri suçundan 1 yıl 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları talep edildi.

3 SANIĞA GÖREVLİ MEMURA DİRENME SUÇUNDAN BERAAT

Hüseyin Aydın, Hakan Bora ve Mustafa Uysal dışındaki tüm sanıklar hakkında görevli memura görevini yaptırmamak suçundan dava açıldığı ancak kamera kaydı görüntülerinde sanıklara yönelik direnme suçuna dair delillendirme yapılamadığı belirtilerek tüm sanıklar hakkında beraatlerine karar verilmesi istendi.

Sanıklar Kaan Kabaş ve Güray Sözmez'e kamu malına zarar verme suçunun da yöneltildiği ancak kesin ve somut delil bulunmadığı kaydedilerek, sanıkların bu suçtan beraatleri istenildi.

ELE GEÇEN PATLAYICILARDAN SANIĞIN BABASI DAHA ÖNCE YARGILANMIŞ

Mütalaada, sanık Halil İbrahim Erol hakkında yapılan aramada ele geçirilen uçaksavar fişekleri, bixi fişekleri, M16 fişekleri, kalaşnikof fişekleri, manevra eğitim fişekleri hakkında bu iddianame kapsamında dava açıldığı belirtildi. Ancak ele geçirilen patlayıcıların sanığın babası Mustafa Erol'a ait olduğu ve Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılama yapılarak davanın karara bağlanması nedeniyle, Halil İbrahim Erol hakkında bu iddianame kapsamındaki davanın reddine karar verilmesi istendi.

MUŞTA TAŞIMAKTAN 1 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ

Yine Koray Yalnız'dan ele geçirilen silahların babası Mustafa Yalnız'a ait olduğu ve sanığın babası hakkında açılan davanın karara bağlanması sebebiyle bu husus bakımından davanın reddine karar verilmesi talep olundu. Sanık Kaan Kabaş'tan bir adet muşta ele geçirildiği kaydedilerek, muştanın yasaya göre yasak nitelikte olduğu ve Kabaş'ın 1 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

TABANCA YASADAN ÖNCE ÜRETİLDİĞİNDEN BERAATİ İSTENDİ

Sanık Arda Mutlu Doğan'dan ele geçen kuru sıkı tabancanın, 2008 yılında yürürlüğe giren Ses ve Gaz Fişeği Atabilen Silahlar Hakkında Kanunu'ndan önce 2007 yılında üretilmesi sebebiyle, bu suçtan beraatine karar verilmesi talep edildi.

2 SANIĞA TEHLİKELİ MADDE BULUNDURMAKTAN 8 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ

Sanıklar Erol Özdil ve İbrahim Halilullah Turan meşale, gaz fişeği ve el bombası ele geçirildiği belirtilen mütalaada, sanıkların "tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma" suçundan 3 yıldan 8 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi.

Mahkeme heyeti duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

İDDİANAMEDEN

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından hazırlanan iddianamede, aralarında Beşiktaş taraftar grubu Çarşı'nın kurucu ve üyelerinin de bulunduğu 35 kişi şüpheli, 9 polis de müşteki olarak yer alıyor.

İddianamede Beşiktaş'ta bulunan Başbakanlık Çalışma Ofisi'ni işgal etmeye çalışmakla suçlanan 35 şüpheli hakkında "Cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edilmişti. Şüpheliler hakkında ayrıca "Örgüt kurmak ve yönetmek, örgüte üye olmak, Tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurmak, Sayı ve nitelik bakımından vahim olan silah veya mermileri taşınması ve bulundurulması, Görevi yaptırmamak için direnme, Kamu malına zarar verme" gibi suçlardan da 50 yıla kadar hapis cezaları istenmişti. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
Cumhurbaşkanlığı Kabinesi bugün Erdoğan başkanlığında toplanıyor

Milyonlar bugün yapılacak toplantıya kilitlendi! Masada 2 önemli başlık var

AFAD'dan 13 kente turuncu, 25 kente sarı uyarı

AFAD'dan 13 kente turuncu, 25 kente sarı uyarı

İstanbul'da katliam: 4 kişiyi öldürüp intihar etti

4 kişiyi öldürüp canına kıydı! İntihar anı kamerada

İstanbul'daki aile katliamında yeni detaylar! Kız kardeşi ve eşini de ağır yaralamış

Katliamda her bir detay kan donduran cinsten! Tüm ailesini öldürmeyi kafasına koymuş

title