Çarşı Davasında Müşteki Polisler Şikayetçi Olmadı
Beşiktaş’ın taraftar grubu Çarşı üyelerinin de aralarında bulunduğu 35 kişi hakkında, ‘darbe’ suçlamasıyla açılan ‘Gezi Parkı’ davasında müşteki polisler, sanıklardan şikayetçi olmadı.
Beşiktaş'ın taraftar grubu Çarşı üyelerinin de aralarında bulunduğu 35 kişi hakkında, 'darbe' suçlamasıyla açılan 'Gezi Parkı' davasında müşteki polisler, sanıklardan şikayetçi olmadı. Dava, savcının mütalaasını hazırlaması için ertelendi.
Çarşı üyelerinin de aralarında bulunduğu 35 kişi hakkında, açılan davanın görülmesine İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşmada önceki celse ifadesi alınmayan sanıklar Ayhan Güner, İbrahim Halilullah Turan, Yusuf Demirci, Atay Kesik, Hakan Bora, Hüseyin Fidan,Mustafa Uysal ve Serkan Sevim hazır bulundu. Kimlik tespiti yapılan sanıklar daha sonra ifade verdi.
"TERÖRİST GİBİ YARGILIYORSUNUZ BEN TÜRK MİLLİYETÇİSİYİM"
İfade veren sanık Yusuf Demirci, "Beni darbeyle suçluyorsunuz. Suçlamayı kabul etmiyorum. Beni bir terörist gibi yargılıyorsunuz. Ben Türk milliyetçisiyim. Güneydoğuda 18 ay asker olarak teröristlerle çatıştım. Beşiktaş taraftarıyım. Suçlamayı kabul etmiyorum" dedi.
Duruşmada ifade veren diğer sanıklar da suçlamaları kabul etmeyerek Gezi olaylarını katılmadıklarını öne sürdüler.
MÜŞTEKİ POLİSLER ŞİKAYETÇİ OLMADI
Sanıkların ifadelerinin ardından iddianamede müşteki olarak yer alan 9 polis memuru ifade verdi. Gezi olaylarında görev yaptıklarını belirten polis memurları dava sanıklarından şikayetçi olmadıklarını belirtti.
Müşteki ifadelerinin alınmasının ardından soruşturma aşamasında tutanaklarda imzası olan iki polis memuru tanık olarak ifade verdi.
Tanık olarak ifade veren polis memuru Hasan Can "Dosyadaki şüphelilerden Erdem Işık'ın ev aramasına katıldım. Onun dışında Çarşı grubu ile ilgili ve buna dair herhangi görgü ve bilgim yoktur" dedi.
Söz alan sanık Erdem Işık'ın avukatı müvekkilinin evinde ele geçirilen bir pet şişenin bomba düzeneği olarak adlandırıldığını iddia etmesi üzerine tanık polis memuru Can, "Sanık Erdem Işık'ın evinde bulunan şaşal şişe idi. Uyuşturucu içmek için kullanılan bir malzemedir. O şekilde değerlendirerek üzerine el koyduk. Söz konusu şişeyi Erdem Işık'ın abisi Emrah Işık üstlenmişti" dedi.
Tanık olarak ifade veren polis memuru Ercan Zengin ise sanık Erdem Işık'ın avukatının iddiasına ilişkin, "Arama yaparken pet şişe bulduk. Genellikle bu pet şişe uyuşturucu malzeme içiminde kullanılır. Bomba veya patlama ile ilgili değildir. Pet şişenin bomba olduğundan şüphe etseydik bomba imha ekibini çağırırdık" dedi.
Söz alan sanık avukatları ise ifadeleri alınan müvekkillerinin üzerinde bulunan adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasını istedi.
Ara kararını açıklayan mahkeme, ifade veren sanıklar üzerindeki adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasına karar verdi. Mahkeme, duruşma savcısının mütalaasını hazırlaması için dava dosyasının savcılığa gönderilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.
İDDİANAME
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından hazırlanan iddianamede, aralarında Beşiktaş taraftar grubu Çarşı'nın kurucu ve üyelerinin de bulunduğu 35 kişi şüpheli, 9 polis de müşteki olarak yer alıyor.
İddianamede Beşiktaş'ta bulunan Başbakanlık Çalışma Ofisi'ni işgal etmeye çalışmakla suçlanan 35 şüpheli hakkında "Cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edilmişti. Şüpheliler hakkında ayrıca "Örgüt kurmak ve yönetmek, örgüte üye olmak, Tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurmak, Sayı ve nitelik bakımından vahim olan silah veya mermileri taşınması ve bulundurulması, Görevi yaptırmamak için direnme, Kamu malına zarar verme" gibi suçlardan da 50 yıla kadar hapis cezaları istenmişti. - İSTANBUL