Haberler
İsrail ile Lübnan arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

İsrail-Lübnan ateşkesi için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

'Çarşaf, Sakal, Suga ve Oraj' Soruldu

'Çarşaf, Sakal, Suga ve Oraj' Soruldu
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

17 General, 4 Muazzaf Amiral, 28 Subay ve Bir Astsubayın Gözaltına Alındığı "Balyoz Operasyonu"nun Adli Süreci Başladı.

17 general, 4 muazzaf amiral, 28 subay ve bir astsubayın gözaltına alındığı “Balyoz Operasyonu”nun adli süreci dün başladı. 2’si amiral, emekli ve muvazzaf 7 subay tutuklama talebiyle mahkemeye çıkarılırken 6’sı serbest bırakıldı.

‘BALYOZ Güvenlik Harekat Planı’nın yer aldığı iddia edilen belgelerin TUBİTAK ve Emniyet Kriminal’deki incelemesinde ‘gerçek olduğu’ raporu verilmesinin ardından başlatılan soruşturmada dün, adliyeye çıkarılan 13 şüpheliden aralarında iki amiralin de bulunduğu 5 emekli ve muvazzaf subay tutuklanma talebiyle mahkemeye sevkedildi. 6 kişi ise serbest bırakıldı. Gruplar halinde adliyeye getirilen şüphelilere Balyoz Planı kapsamında “Örgüt oluşturarak, Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetini cebir ve şiddet kullanarak ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek” suçlaması yöneltildi. Şüphelilere ayrıca Balyoz Planı’nda yer alan “Çarşaf, Sakal, Suga ve Oraj” hakkında da sorular yöneltildi.

Gruplar halinde

Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne ilk olarak saat 10.00 sıralarında Merkez Komutanlığı’na bağlı bir araçla Tümamiral Ramazan Cem Güldeniz ile Tuğamiral Aziz Çakmak getirildi. Güldeniz ve Çakmak’ın yemekhane kapısından adliyeye girişi sırasında basın mensuplarınca görüntülenmemesi için perdeleme yapıldı. Duvar kenarına gelen sivil kıyafetli askerler, yan yana gelerek etten duvar ördü. Aynı saatlerde Ergenekon 3’üncü iddianamesinin sanığı ile Karargah Evleri soruşturmasının tutuklu sanığı Albay Cengiz Köylü de Hasdal Cezaevi’nden Balyoz soruşturması kapsamında ifade vermek için Beşiktaş Adliyesi’ne getirildi. Saat 15.00 sıralarında emekli Tümamiraller Ali Deniz Kutlu, Engin Baykal, emekli Tuğgeneral Mehmet Kaya Varol, emekli Kurmay Albay Ümit Özcan, emekli Albaylar Ahmet Metin Dikici, Ali İhsan Çuhadaroğlu emekli Korgeneral Ayhan Taş, emekli Koramiral Lütfi Sancar, emekli Tümamiral Özer Karabulut getirildiler. Emekli Koramiral Ali Feyyaz Öğütçü, emniyette Kafes Eylem soruşturması kapsamında da ek ifadesine başvuruldu.

Şüpheli emekli askerlere emniyette yaklaşık 80 sayfayı bulan sorular yöneltildiği öğrenildi. Bu sorular arasında, “1’inci Ordu’da düzenlenen seminerlere katılıp katılmadıkları, bu seminerlerde oluşturulan ses kayıtları, Fatih ve Beyazıt camiilerin bombalanması, Çarşaf, Sakal, Suga ve Oraj eylem planları, Ak Parti’yi bitirmeye ilişkin planlar ile 1’inci Ordu’nun sorumluluk alanları”nı bilip bilmedikleri soruldu.

7 tutuklama talebi

Savcılık sorgularının ardından Tümamiral Ramazan Cem Gündeniz, Tuğamiral Aziz Çakmak, emekli Tuğgeneral Mehmet Kaya Varol, emekli Tümamiral Ali Deniz Kutluk, emekli Tümamiral Özer Karabulut, emekli Kurmay Albay Ümit Özcan ve emekli Kurmay Albay Ali İhsan Çuhadaroğlu tutuklanmaları istemiyle İstanbul Nöbetçi 10. Ağır Ceza Mahkemesine sevk edildi. Serbest bırakılanların ise Emekli Tuğamiral Engin Baykal, emekli Korgeneral Ayhan Taş, emekli Koramiral Lütfi Sancar, emekli Kurmay Albay Ahmet Metin Dikici, emekli Astsubay Arif Erşan ve Albay Cengiz Köylü olduğu kaydedildi. Serbest kalanlardan biri avukatıyla birlikte adliyeden ayrıldı. Bu sırada, bu kişi ile kendisini görüntülemeye çalışan gazeteciler arasında kovalamaca yaşandı. Emekli koramiral Ali Feyyaz Öğütçü, emniyette Kafes Eylem soruşturması kapsamında ek ifadesine başvuruldu.

Köylü bırakılıp alındı

Bu arada savcılığa verdiği ifadenin ardından serbest kalan Albay Cengiz Köylü, başka suçtan tutuklu bulunduğu Hasdal Cezaevi’ne tekrar gönderildi. Cengiz Köylü’ye sorgusunda Balyoz Planı içerisinde geçen ve Türk savaş uçağının Ege’de düşürülmesini de içeren Oraj eylem planı soruldu. Cengiz Köylü bu iddialara, şu şekilde yanıt verdiği iddia edildi: “Ben o dönemde Harp Akademilerinde eğitmendim. Böyle bir plan yapma yetkim yok. Bu iddia ve suçlamaları kabul etmiyorum.”

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title