Haberler

Teknolojiye Rağmen Su Gücüyle Mısır Öğütüyor

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Karadeniz Bölgesi'nde, doğal su kaynakları üzerine kurulu su değirmenleri, suyun doğal gücüyle dönerek mısır, buğday öğütmeyi sürdürüyor.

Karadeniz Bölgesinde doğal su kaynakları üzerine kurulu su değirmenleri, yıllar içerisinde gelişen teknolojiye rağmen suyun doğal gücüyle dönerek mısır, buğday öğütmeyi sürdürüyor.

Ordu'nun Çatalpınar ilçesinde Elekçi ırmağı üzerine kurulu, dört öğütme taşına sahip olmasıyla dikkati çeken su değirmeninin çarkları, 200 yıldır hiç durmayarak bölge halkına hizmet etmeyi sürdürüyor.

Su değirmeni sahibi Ali Çakmak (85), AA muhabirine yaptığı açıklamada, su değirmeninin dedelerinden kendilerine miras kaldığını söyledi. Değirmenin en az 200 yıllık olduğunu ifade eden Çakmak, "Bu tarihi miras günümüzde halen çalışmaya ve mısır öğütmeye devam ediyor." dedi.

Geçmiş yıllara oranla su değirmenlerine ilginin azaldığını vurgulayan Çakmak, şöyle konuştu:

"Bizim gençlik yıllarımızda yöremizde buğday da üretilir, insanlar buraya öğütmeye gelirdi. Gece gündüz çalışmamıza rağmen beklentilere cevap dahi veremiyorduk. Şimdi buğday çevremizde olmadığı için mısır öğütülüyor. Bu miras bize dedelerimizden kaldı. Biz de ilgi azalmasına rağmen işletmeye devam ettik. Gelinen noktada yıllara meydan okuyan bu tarihi miras günümüzde halen çalışmaya ve mısır öğütmeye devam ediyor."

Çakmak, yörede artık dört öğütme taşı birden çalışan su değirmenin yok denecek kadar az kaldığına işaret ederek, "Eski dönemlerde dört öğütme taşı gece gündüz faal olarak çalışır ama yine de iş yetişmezdi. Şimdi de çalışır vaziyette, ancak mısır az olduğu için sadece iki taş dönüyor. Sonuçta mısır, buğday olacak ki taş dönsün. Ayrıca yöremizde dört öğütme taşlı su değirmeni bizden başka kalmadı." ifadelerini kullandı. - Ordu

Kaynak: AA / Güncel
title
Close