Haberler

Caretta Caretta Doğal Ortamında

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Burak GEZEN- Ersan KÜÇÜKKURUÇANAKKALE, (DHA) - İSTANBUL'da balıkçı ağlarına takılan ve 3 ay boyunca tedavisi yapılan Caretta Caretta cinsi deniz kaplumbağası, doğal yaşam olanı olarak görülen Çanakkale'nin Lapseki İlçesi'ne bağlı Çardak Beldesi sahilinden denize bırakıldı.

Burak GEZEN- Ersan KÜÇÜKKURUÇANAKKALE, (DHA) - İSTANBUL'da balıkçı ağlarına takılan ve 3 ay boyunca tedavisi yapılan Caretta Caretta cinsi deniz kaplumbağası, doğal yaşam olanı olarak görülen Çanakkale'nin Lapseki İlçesi'ne bağlı Çardak Beldesi sahilinden denize bırakıldı.

İstanbul'da Avcılar açıklarında 9 Nisan günü balıkçıların ağlarına takılan dişi Caretta Caretta, halsiz düştü. Caretta Caretta İstanbul Akvaryum'un Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'ne alındı. Veteriner Hekim Okan Zincirli, 3 ay boyunca tedavi ettikleri Caretta Caretta'nın yeniden doğal ortamına salınması için Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (DEKUM) ile temasa geçti. DEKUM Müdürü Prof.Dr. Şükran Yalçın Özdilek ile yapılan görüşmelerde Caretta Caretta'nın doğal yaşam alanı Marmara Denizi olabileceği düşünüldüğü için boğazın Marmara'ya açılan kapısı Çardak Beldesi'ndeki lagün gölünden denize salınması kararlaştırıldı.

İstanbul'dan özel araçla getirilen Caretta Caretta, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 3'üncü Bölge Müdürlüğü ekiplerinin mihmandarlığında Çardak sahiline getirildi. Buradan lagün gölünün denize bakan bölümünde sahile konup doğal ortamına gitmesine izin verildi. Caretta Caretta hiç vakit kaybettirilmeden 3 ay boyunca uzak kaldığı denize kavuştu. Caretta Caretta gözden kaybolduktan bir süre sonra yeniden nefes almak için bir kaç kez başını sudan dışarı çıkardı.

KİLOSU ARTTI

İstanbul Akvaryum Veteriner Hekimi Okan Zincirli, 9 Nisan'da İstanbul Avcılar sahilinde balıkçıların ağlarına takılan dişi Caretta Caretta'yı Deniz Kaplumbağalarını Rehabilitasyon ve Tedavi Merkezi'nde tedavi altına aldıklarını söyledi. Zincirli, şöyle dedi

Burada rutin kontrolleri yapıldı. Fiziksel muayeneleri, testleri ve kan analizleri gerçekleşti. Herhangi bir sorunun olmadığı görüldü. 3 ay boyunca bir rehabilitasyon programı uyguladık. Bize geldiğinde 54 kilogram civarındaydı. Tedavi sürecinden sonra 61 kilograma ulaştı. Yemesinden içmesinde bir problem yok. Yeniden doğal ortamına kavuşturduğumuz için mutluyuz.

TERCİHİ KENDİSİNE BIRAKTIK

DEKUM Müdürü Prof. Dr. Şükran Yalçın Özdilek ise, caretta carettanın doğal ortamına yeniden uyum sağlayacağını belirterek, şunları söyledi

Bu deniz kaplumbağası İstanbul'da yani Marmara'nın iyice iç kısımlarında bulundu. Dolayısıyla Marmara Denizi, Deniz Kaplumbağalarının bir şekilde beslenme habitatı olarak kullandığı bir alan. Bu kaplumbağa da bunun bir göstergesi. Rehabilitasyon sürecinden sonra kendisini Çardak sahilinden denize salmayı uygun gördük. Bu nokta Çanakkale Boğazı'nın Marmara Denizi'ne giriş noktası. Bu bölgede bulunan kaplumbağaları Ege Denizi'ne gitsin diye genellikle Kumkale sahilinden denize salıyoruz. Ama bu kaplumbağa İstanbul açıklarında yakalandı. Dolayısıyla yaşam alanı olarak burayı kullanıyor olabilir diye düşündük. Ayrıca denize bırakmak için seçtiğimiz bölge, hayvanın Ege Denizi veya Marmara Denizi'ni tercih edebileceği bir bölge. İsterse buradan Çanakkale Boğazı'na doğru ilerleyip Ege'ye açılır, isterse Marmara'ya gider. Bu tercihi ona bıraktık. Kendisini markalayarak saldık. İnşallah herhangi bir kumsalda yuva yaparken bilgisini alırız.

(Tür: Yurt)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close