Çapraz Nakille Mardin ve Muğla Kardeşliği
Antalya'da gerçekleştirilen çapraz nakille birbirini hiç tanımayan Mardinli Yavuz ailesi ile Muğlalı Özlen ailesi 'kardeş aile' oldu.
Antalya'da gerçekleştirilen çapraz nakille birbirini hiç tanımayan Mardinli Yavuz ailesi ile Muğlalı Özlen ailesi 'kardeş aile' oldu.
Mardin'de 3 yıldır böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize giren 44 yaşındaki Mehmet Baki Yavuz ile Muğla'da 1 yıldır böbrek yetmezliği tedavisi gören 43 yaşındaki Recep Özlen, Antalya'da eşleri arasında yapılan çapraz böbrek nakliyle sağlığına kavuştu. Mardin'den gelen 38 yaşındaki Gurbet Yavuz'un böbreği Muğla'dan gelen Recep Özlen'e, eşi 41 yaşındaki Fatma Özlen'in böbreği de Mardin'den gelen Mehmet Baki Yavuz'a Özel Medical Park Hastanesi'nde nakledildi.
DOKU UYUMU OLMADI
Mardin'de garsonluk yaparak geçimini sağlayan 18 yıllık evli ve 5 çocuk babası Mehmet Baki Yavuz, çapraz nakil yöntemi ile yeni bir hayata 'merhaba' dediğini söyledi. Yavuz, "Eşime çok teşekkür ediyorum. Doktorların nakil olmam gerektiğini söylediklerinde hemen verici olmak istediğini söyledi. Fakat yapılan testlerde doku uyumu olmadığı görüldü. Doktorlarımız çapraz nakli önerdiler. Eşim bu teklifi de kabul ederek beni yaşatmak istediğini söyledi. 6 ay bekledik mutlu sona ulaştık. Çapraz nakille böbrek kardeşi olduğumuz Muğlalı Yavuz ailesine de teşekkür ediyorum" diye konuştu.
'SEVE SEVE BÖBREĞİMİ VERDİM'
Gurbet Yavuz ise çapraz nakli kabul ederek çocuklarının babasına böbreğini verdiği için mutlu olduğunu kaydetti. Yavuz, "Başka çare yoktu. Eşim çok hastaydı. Çapraz naklin daha önce de yapıldığını ve başarılı olduğunu söylediler. Kadavra çıkmayınca çapraz nakil arayışına girildi. 6 ay önce Antalya'ya geldik. 5 çocuğumun babası ona bir şey olsa bize kim bakardı? Seve seve böbreğimi verdim" dedi.
KÖYLÜSÜNDEN DUYDU
Muğla'da çiftçilik yaparak geçimini sağlayan 3 çocuk babası Recep Özlen, "Üre yüksekliği nedeniyle böbreklerim iflas etti. Eşime ve böbrek kardeşi olduğumuz aileye teşekkür ediyorum. Onlarla her zaman görüşeceğiz" dedi.
Verici Fatma Özlen, "Antalya'da çapraz naklin çok aileyi mutlu ettiğini yine burada böbrek nakli olan köylümüzden duymuştuk" dedi. Fatma Özlen, "Benim böbreğim kocama uymayınca doktorlar çapraz nakli önerdi. 1.5 yıl önce bizim köyden biri bu hastanede böbrek nakli olmuştu. O bize çapraz naklin çok aileyi mutlu ettiğini söyledi. Biz de çapraz nakil için başvuruda bulunduk ve nakil olduk" diye konuştu.
KARDEŞLİK KÖPRÜSÜ
Nakli gerçekleştiren Prof. Dr. Alper Demirbaş, "Birbirini hiç tanımayan iki ailenin buluşması çok önemli. Burada eşlerin fedakarlığı öne çıkıyor. Çapraz nakil Türkiye'nin bir yanından diğer yanına kardeşlik köprüsü kuruluyor. Mardin ile Muğla arası 1500 kilometre, sağlık her şeyden önemli coğrafi ve etnik kimlik sağlık söz konusu olunca önemini yitiriyor. Kardeşlik köprüsü kuruluyor" dedi. Prof. Dr. Demirbaş, hastaların sağlık durumlarının gayet iyi olduğunu söyledi. - Antalya