Haberler

Çapan: Seyfi Oktay Tahliyeme İlişkin Görüşme Yaptıysa da Bana Faydası Olmadı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay'ın da aralarında bulunduğu 11 sanığın, "Ergenekon sanıklarını tahliye etme amacıyla yargıyı etkileme" iddiasıyla yargılandığı davaya devam edildi.

Eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay'ın da aralarında bulunduğu 11 sanığın, "Ergenekon sanıklarını tahliye etme amacıyla yargıyı etkileme" iddiasıyla yargılandığı davaya devam edildi. Bugünkü duruşmada Ergenekon davası kapsamında 17 ay tutuklu kalan Esenyurt Eski Belediye Başkanı Gürbüz Çapan tanık sıfatıyla ifade verdi. Çapan, "Seyfi Oktay ile tahliyeye ilişkin bir görüşmemiz söz konusu değildir. Eğer bir görüşme yapılmış olsa bile herhangi bir faydası olmamıştır" dedi.

Aralarında eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay'ın da bulunduğu 11 sanıklı dava, Özel Yetkili İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kapatılması ile yeni mahkemesi olan İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Bugünkü duruşmaya 10 yıldan 26.5 yıla kadar hapis cezası istemiyle tutuksuz yargılanan sanıklar Seyfi Oktay, Hüseyin Yıldırım, Ali Hadi Emre, Kutbettin Kaya ve Sefa Altıoğlu ile avukatları katıldı. Mahkeme Başkanı Mustafa Karayıldız, HSYK eski Başkanvekili Kadir Özbek'in tanık sıfatıyla talimatla Ankara'da alınan ifadesinin dosyaya geldiğini söyledi.

'TAHLİYEM İÇİN GÖRÜŞTÜYSE DE FAYDASI OLMADI'

CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir'in de izlediği duruşmada Esenyurt eski Belediye Başkanı Gürbüz Çapan tanık sıfatı ile dinlendi. 2009 yılında yapılan yerel seçimlerde Esenyurt Belediye başkan adayı olacağı sırada Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınarak tutuklandığını söyleyen Çapan, "Suçsuz yere Ergenekon Terör Örgütü dosyası kapsamında tutuklandım. Tutuklu kaldığım süre zarfından daha önceden Adalet Bakanlığı yapmış olan Mehmet Seyfi Oktay'ı tanımış olmam dolayısı ile kendisi ailemi araması ve ilgilenmesi nedeniyle teşekkür ettim. Herhangi bir şekilde tahliyeye yönelik bir görüşmemiz söz konusu değildir. Eğer bir görüşme yapılmış olsa bile -ki olmamıştır- herhangi bir faydası da olmamıştır. Zira ben suçsuz bir şekilde tutuklandım ve 17 ay tutuklu kaldım. İfadem alındıktan sonra serbest bırakıldım, sonradan da beraat ettim. Seyfi Bey herhangi bir şekilde bir hakim ve savcıdan bir talepte bulunmaz. Hukuka son derece saygılıdır. Savcı tahliyemi istedi ve oy birliği ile tahliye edildim" dedi.

Duruşmada söz alan tutuksuz sanık Seyfi Oktay, eski savunmasının özeti olan 11 sayfalık dilekçesini mahkeme heyetine sunarak, Ergenekon Davası'ndan tutuklu yargılanan Mehmet Haberal ve Gürbüz Çapan'ın tahliyelerine yönelik bir girişimde bulunmadığını söyledi. Ergenekon Davası'nın karar örneğinin istenmesine karar veren mahkeme heyeti, tutuksuz yargılanan sanıkların duruşmalardan vareste tutulmalarına hükmederek duruşmayı erteledi.

İDDİANAMEDEN

İddianamede, eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay, "Silahlı örgüte üye olmak", "Hukuka aykırı kişisel verileri kaydetmek", "Yargı görevini yapanı etkilemeye teşebbüs etmek" ve "Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs etmek" suçlarından 10 yıl 9 ay ila 26,5 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması isteniyor. Sanıklardan Tülay Bekar, Ali Hadi Emre, Mehmet Cengiz, Kudbedin Kaya, Canfer Balçık ve Hüseyin Yıldırım'ın da "silahlı örgüte üye olmak", "yargı görevini yapanı etkilemeye teşebbüs etmek" ve "adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs etmek" suçlarından 10 ila 22'şer yıl arasında hapis cezasına çarptırılmaları talep ediliyor. İddianamede, Sefa Altıoğlu, Şehriban Nihan Atasagun, Ali Haberal, Erkan Bülent Haberal'ın "Ergenekon silahlı terör örgütü"nün hiyerarşik yapısına dahil olmamakla birlikte, örgüt adına suç işledikleri gerekçesiyle 10 ila 22'şer yıl arasında hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor. Bu sanıklardan Ali Hadi Emre, Tülay Bekar, Mehmet Cengiz ve Kutbettin Kaya, soruşturma başlangıcında 5 Haziran 2010 tarihinde tutuklanmış, avukatlarının itirazı üzerine de 11 Haziran 2010 tarihinde serbest bırakılmıştı. - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close