Çankırı'da İl Su Yönetimi Koordinasyon Kurulu Toplantısı
Devlet Su İşleri (DSİ) 5. Bölge Müdürü Mahmut Dündar, "İklim değişikliğinini bir neticesi olarak eskisi gibi kısa ve uzun vadeye yayılan yağışlar değil, daha kısa sürede taşkın doğuran yağışlarla karşı karşıyayız." dedi.
Devlet Su İşleri (DSİ) 5. Bölge Müdürü Mahmut Dündar, "İklim değişikliğinini bir neticesi olarak eskisi gibi kısa ve uzun vadeye yayılan yağışlar değil, daha kısa sürede taşkın doğuran yağışlarla karşı karşıyayız." dedi.
Çankırı'da İl Su Yönetimi Koordinasyon Kurulu Toplantısı gerçekleştirildi.
DSİ 52. Şube Müdürlüğündeki toplantıda konuşan Vali Hamdi Bilge Aktaş, su sorunu ve diğer sorunlarda tüm birimlerin üzerine düşen görevi yapması gerektiğini söyledi.
Herkesin görevini layıkıyla yapmak zorunda olduğunu, bunun vicdani bir sorumluluk taşıdığını vurgulayan Aktaş, " Çankırı'da içme suyu, sulama suyu ve sanayi suyu sorunu ile su kirliliği problemi var. Bu problemlerin mazereti yok. Bu konular öncelikli konular. Her konudan önce su işi gelmeli. Su kadar önemli bir şey yoktur. Suya yapılan her türlü müdahaleyi önlemek gerekiyor. Bizler kamu olarak halkımızın suyunu korumak ve gelecek nesillere aktarmak zorundayız." diye konuştu.
DSİ 5. Bölge Müdürü Mahmut Dündar da DSİ olarak amaçlarının mevcut su kaynaklarını korumak ve gelecek nesillere taşımak olduğunu vurguladı.
Suya verilen zararı, en az seviyelere indirme konusunda çalışmalar yaptıklarını belirten Dündar, "Ülkemizde ortalama yağış miktarı 574 milimetre civarında. Çankırı'da ise bu rakam 450 milimetre civarında, yani ortalamanın altında. Bizim bölgemize bağlı illerde sonuçlar aynı şekilde Türkiye ortalamasının altında. Biz DSİ olarak bu su kıtlığının yaşanmaması için ve tarımda daha verimli kullanılması amacıyla depolama tesisleri inşa ediyoruz. Hayata geçirdiğimiz sulama tesislerinin, maksimum fayda sağlayacak şekilde kullanılmasını özellikle talep ediyoruz." ifadesini kullandı.
"Derelere yapılan müdahaleler sonucu can ve mal kayıpları yaşanabiliyor"
"Su kıtlığı yaşıyoruz, suda azalma var ama bu taşkınlar neyin nesi?" diye sorular olduğuna dikkati çeken Dündar, "İklim değişikliğinini bir neticesi olarak eskisi gibi kısa ve uzun vadeye yayılan yağışlar değil, daha kısa sürede taşkın doğuran yağışlarla karşı karşıyayız. O yüzden derelerimize, bu taşkınlara sebebiyet veren hususları herkesin özen göstererek dikkat etmesi gerekiyor. Derelere yapılan müdahaleler sonucu can ve mal kayıpları yaşanabiliyor." şeklinde konuştu.
Çocuklara, gelecekte daha temiz ve yaşanabilir Türkiye bırakılması gerektiğini ifade eden Dündar, tabiatın bir defa kirletildiğinde, geri dönüşü olmadığını ve kaynakların heba edilmesi sonucunda geleceğin karartıldığını sözlerine ekledi.