Haberler

Çankırı 8 Milyon Yıl Önce Afrika Gibiymiş

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çankırı'daki "Çorak Yerler Omurgalı Fosil Lokalitesi"nde çıkan fosiller, canlı türleri bakımından bölgenin 8 milyon yıl önce adeta Afrika kıtası gibi olduğunu gösteriyorFatih Mahallesi'nde 1997'den beri devam eden kazı çalışmalarında bugüne kadar 8 milyon yıllık fosillerin de bulunduğu kalıntılara ulaşıldı.

ÖZGÜR ALANTOR - Çankırı'daki "Çorak Yerler Omurgalı Fosil Lokalitesi"nde çıkan fosiller, canlı türleri bakımından bölgenin 8 milyon yıl önce adeta Afrika kıtası gibi olduğunu gösteriyor

Fatih Mahallesi'nde 1997'den beri devam eden kazı çalışmalarında bugüne kadar 8 milyon yıllık fosillerin de bulunduğu kalıntılara ulaşıldı. 2001'de Bakanlar Kurulu kararıyla kazı alanına dönüştürülen alanda bugüne kadar yaklaşık 3 bin 500 fosile ulaşıldı. Kazılardan ortaya çıkan fosiller, bölgenin 8 milyon yıl önce Afrika'nın bugünkü haline çok benzediğini gösteriyor.

Ankara Üniversitesi (AÜ) Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ayla Sevim Erol başkanlığında devam eden kazıda bu dönem çeşitli üniversitelerden 10'nun üzerinde öğrenci görev alıyor. Prof. Dr. Erol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2016 yılı kazı çalışmalarını başlattıklarını dile getirdi.

Kazılarda çok sayıda canlı türüne rastladıklarını belirten Erol, "Bugüne kadar fil, gergedan, at, domuz, zürafa, keçi, geyik, koyun, su samuru ve kılıç dişli kaplan olmak üzere 20'nin üzerinde türün kalıntılarına ulaşıldı" dedi.

"Bölge dünyada tanınır hale geldi"

Bölgenin dünyada tanınır hale geldiğini aktaran Erol, "Bölgede kazı çalışmalarına 1997'de başladık. 200'den beri de Bakanlar Kurulu kararıyla kazı yapıyoruz. Çorak yerleri artık herkes tanıyor, biliyor. Katıldığımız birçok konferansta bölgeyi anlatıyoruz. Ulusal ve uluslararası literatüre girdi." ifadelerini kullandı.

Kazı alanının bugünden çok farklı bir bitki örtüsüne sahip olduğunu dile getiren Erol, "Eskiden çorak yerler kurak diye düşünürken son yıllarda bulduğumuz hayvan fosilleriyle buranın kurak bir yer olmadığını görüyoruz. Bölgede nehir yataklarının, ormanlık alanların ve geniş savanalı ortamların olduğunu, bulduğumuz hayvan fosillerinden görüyoruz. Çorak yerler günümüz Çankırısını hiç yansıtmıyor. Burayı çok güzel bir galeri ormanı olan iyi bir nehir yatağı olan bir yer olarak kafamızda canlandırmak lazım."

"Çorak Yerler Omurgalı Fosil Lokalitesi"nin Afrika'yı anımsattığını belirten Erol, şunları söyledi:

"Burası omurgalı fosil yatağı ama günümüzdeki hayvanların yaşadığı yerlerden çok farklı. Burayı kafamızda canlandırırken Afrika ortamını düşünmek lazım. Çorak yerler, su kaynakları bulunan ve Afrika'daki galeri ormanlarına benzeyen bir ortama sahip. Çıkan hayvan fosillerinin tanımlanmasıyla birlikte bölgenin günümüz Afrikasına benzerliği dikkatimizi çekiyor."

Bölgeye özgü hayvan türlerinin bulunduğunu kaydeden Erol, "Burada bulduğumuz pek çok hayvan şu anda burada yaşamıyor. Gergedangiller, atgiller, kılıç dişli kaplanlar şu anda bölgede yaşamıyor. Fosil yatağında daha önceki yıllarda bu fosilleri bulduk. Kazılarımıza yeni başladık ve yeni fosiller çıkmaya başladı. Bu seneki kazılarda yeni sürprizler bekliyoruz." dedi.

Erol, kazıların eylül ayına kadar devam edeceğini aktardı.

Kaynak: AA / Güncel
İstanbul'da katliam: 4 kişiyi öldürüp intihar etti

4 kişiyi öldürüp canına kıydı! İntihar anı kamerada

İstanbul'daki aile katliamında yeni detaylar! Kız kardeşi ve eşini de ağır yaralamış

Katliamda her bir detay kan donduran cinsten! Tüm ailesini öldürmeyi kafasına koymuş

27 ilimizde eğitime kar engeli

27 ilimizde eğitime kar engeli

Antalya Havalimanı'na iniş yapan yolcu uçağında yangın

İçi yolcu dolu uçak, inişten sonra alev aldı

title