Haberler

Çanakkaleli Depremzedeler Kalıcı Konutlara Geçmek İçin Gün Sayıyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çanakkale'nin Ayvacık ve Ezine ilçelerine bağlı köylerde geçen yıl 6 Şubat'ta meydana gelen sarsıntılarda evlerinin hasar görmesinin ardından kurulan konteynerkentte yaşayan vatandaşlar, inşası süren kalıcı konutlara depremin birinci yılında geçmek için gün sayıyor.

BURAK AKAY - Çanakkale'nin Ayvacık ve Ezine ilçelerine bağlı köylerde geçen yıl 6 Şubat'ta meydana gelen sarsıntılarda evlerinin hasar görmesinin ardından kurulan konteynerkentte yaşayan vatandaşlar, inşası süren kalıcı konutlara depremin birinci yılında geçmek için gün sayıyor.

Ayvacık ilçesinde 31 köy ve 10 mahallede, Ezine ilçesinde de 4 köyde bin 40'ı ağır olmak üzere 2 bin 680 yapının zarar gördüğü depremin yaraları sarılıyor.

Depremden en çok etkilenen noktalardan biri olan Ayvacık ilçesine bağlı Yukarıköy'de hayat, aradan geçen bir yıllık süreçte Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ekiplerince oluşturulan konteynerkentte devam ediyor.

Depremzedeler, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yapımı süren ve her biri 106 metrekare büyüklüğündeki 205 kalıcı konutun tamamlanması ve yaşamlarını yeni konutlarda sürdürmek için gün sayıyor.

"Kısa süre sonra evler hak sahiplerine teslim edilecek"

Ayvacık Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin, geçen yıl bu zamanlarda yaşadıkları depremde Ayvacık'ın bazı köylerinde bazı evlerin hasar gördüğünü ya da yıkıldığını hatırlattı.

Şahin, depremde 8 vatandaşın yaralandığını anımsatarak, şunları kaydetti:

"Biz bu deprem sonrasında vatandaşlarımızın her konuda yanında olduk. Yaraların sarılması için devletimiz ilk günden bu yana yoğun çaba gösterdi. Bir yıllık bir süre geçti ve şimdi o depremden sonra evleri hasar gören vatandaşlarımızın talepleri doğrultusunda yeni evler yapılıyor. Bu evlerde köylülerimiz için her şey düşünüldü. Bu bölgedeki köylerde yaşayan vatandaşların evleri bir veya 2 odadan oluşuyor. Tuvaletleri ise evin dışındaki ayrı bir bölgede yer alıyor. Yeni yapılan evlerde ise 3 oda, bir salon ve tuvalet bulunuyor. Vatandaşlarımız da yeni yapılan bu evleri görüyor ve hoşnut kalıyor. İnşallah kısa süre sonra bu evler hak sahiplerine kura ile teslim edilecek."

Belediye olarak da depremin yaralarının sarılması için birçok proje yaptıklarını anlatan Şahin, "Biz bu süreçte vatandaşlarımıza özellikle deprem zamanında ne yapmaları konusunda bilgiler veriyoruz. Ben yine söylüyorum; vatandaşlarımız özellikle deprem anında zarar görebilecek eşyaları çok iyi dizayn etsinler. Tehlike yaratacak eşyaları yatak odalarına ya sabitlesinler ya da ayrı bir yere yerleştirsinler." değerlendirmesinde bulundu.

"Kalıcı konutlarımız tamamlanmak üzere"

Yukarıköy Muhtarı Mehmet Yavaş da 6 Şubat depreminin üzerinden geçen bir yılda depremin yaralarının sarılması için çok büyük ilerleme kaydedildiğini belirtti.

Yavaş, devletin ne kadar güçlü olduğunun böyle bir afette tekrar görüldüğünü dile getirerek, şöyle konuştu:

"'Siz burada sahipsiz kalırsınız, evleriniz yapılmaz, unutulursunuz' dediler. Ama devlet bize sahip çıktı. Başbakanımızdan bakanlarımıza kadar gelmeyen 'İhtiyacınız nedir?' demeyen kalmadı. Valimiz gece 03.00'e 04.00'e kadar bizimleydi. AFAD Müdürümüz hala her gün burada. Çok şükür böyle geldi ve geçti. Aradan geçen bir yılda kalıcı konutlarımız tamamlanmak üzere. Vatandaşlarımız yeni evlerine taşınacak günü bekliyorlar. Allah herkesten razı olsun."

"Devlet bize sahip çıktı"

Depremzedelerden Neslihan Tekin, geçen sene 6 Şubat sabahı yaşanan depreme evinde kahvaltı hazırlamak üzereyken yakalandığını hatırlattı.

Tekin, böyle bir depremi hiç yaşamadığını dile getirerek, "Tam kahvaltı hazırlamak üzereydim ki duvarların çatlamaya, başıma bir şeylerin dökülmeye başladığını gördüm. Dışarıya zor kaçtık." dedi.

Depremin ardından devletin kendilerine yardım elini hemen uzattığını vurgulayan Tekin, "Biz evden üç beş eşyamızı kurtarmaya çalışırken çadırlar kuruldu derken, konteyner evlerimiz geldi. Çadırda uyuyamadık bile. Devlet bize sahip çıktı. Ekmeğimizi, yemeğimizi verdi. Şimdi evlerimiz de bitiyor. Gerçekten çok güzel oldular." diye konuştu.

Depremzede Mevlide Demirbaş da zor günler geçirdiklerini ama şimdi yeni evlerinin yapıldığını belirterek, "Çok güzel oluyorlar. Gidip örnek daireyi gezdik, mutfağı, banyosu gerçekten çok güzel. Ben deprem korkumu henüz üzerimden atabilmiş değilim. İnşallah tekrar yaşatmaz bize Yüce Allah'ım." ifadelerini kullandı.

75 yaşındaki Şaban Yılmaz da depremin üzerinden bir sene geçtiğini belirterek, "Her gün dua ediyoruz tekrar olmasın diye. Yeni evlerimiz depreme dayanıklı yapılıyormuş. Gidip inceledik. Bize anlattılar. Çok modern ve güzeller. Allah devletimizden, milletimizden bizi yalnız bırakmayanlardan razı olsun." diye konuştu.

Ayvacık'ta 6 Şubat'ta meydana gelen 5,3 büyüklüğünde depremin ardından bölgede en büyüğü 5 olmak üzere çok sayıda artçı sarsıntı yaşanmıştı.

Bölgede 6 Şubat ve 1 Nisan arasında 2 bin 770 sarsıntı kaydedilmişti. En fazla sarsıntı 7 Şubat'ta 245, en az sarsıntı ise 29 Mart'ta 4 olarak kayıtlara geçmişti.

Çanakkaleli Depremzedeler Kalıcı Konutlara Geçmek İçin Gün Sayıyor
Kaynak: AA / Güncel
Putin'in nükleer hamlesi NATO'yu harekete geçirdi! Salı günü olağanüstü toplanıyor

Putin'in tedirgin eden hamlesi, NATO'yu harekete geçirdi

Yenidoğan Çetesi davasında 5. gün! Bebek katili örgütün liderinden ilk itiraf geldi

Bebek katili örgütün liderinden ilk itiraf geldi

Erdoğan'ın sözleri sonrası 2025 yılı asgari ücret artışında %45 oranı konuşulmaya başlandı

Erdoğan'ın sözleri sonrası asgari ücret tahminleri yükseldi

Belediyenin kira zammını duyan işletmeci isyan etti: HDP'ye oy atacağım artık

Belediyenin yaptığı kira zammı, kadın işletmeciyi isyan ettirdi

title