Haberler

Çanakkale Savaşları Anıldı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çanakkale Kara Savaşlarının 98. yıl dönümü, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkındaki Şehitler Abidesinde törenle anıldı.

Çanakkale Kara Savaşları'nın 98'inci yıldönümü nedeniyle Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'ndaki Şehitler Abidesi'nde uluslararası anma töreni düzenlendi. Törende, savaşlarda şehit düşen Mehmetçikler'in yanı sıra bu toprakları işgal etmeye gelen ülkelerin yaşamını yitiren askerleri birlikte anıldı.

Bu yıl törenlere ilk kez 11 ülke yerine 29 ülke temsilcisi katıldı. Ülke temsilcileri, atalarının savaştığı topraklardan 98 yıl sonra tüm dünyaya barış ve dostluk mesajları verdi. Yine bu yıl törenlerde ilk kez şehitler için dua edildi.

Çanakkale Kara Savaşları'nın 98'inci yıldönümü nedeniyle, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'ndaki Şehitler Abidesi'nde anma töreni düzenlendi. Törene, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni temsilen Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç katıldı. Törende, Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, 1'inci Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman, 2'nci Kolordu Komutanı Korgeneral Ferit Güler, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mesut Özel, Avustralya Gazi İşleri Bakanı Warren Snowdon, Yeni Zelanda Savunma Bakanı Jonathan Coleman, Avustralya Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Ray J. Griggs, Yeni Zelanda Hava Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Peter Stockwell, Birleşik Krallık Ankara Büyükelçisi David Reddaway yer aldı.

Daha önceki yıllarda 11 ülke temsilcisinin katıldığı anma törenine bu yıl 29 ülkeden temsilci geldi. Törene Türkiye'nin yanı sıra Yeni Zelanda, Avustralya, Tunus, Sudan, Senegal, Makedonya, Lübnan, Kosova, İrlanda, Fransa, Fas, Bangladeş, Avusturya, Arnavutluk, Afganistan, İngiltere, Almanya, Azerbaycan, Bosna Hersek, Filistin, Hindistan, Kanada, Libya, Macaristan, Pakistan, Sirilanka, Suriye ve Yemen ülkelerinin temsilcileri katıldı.

Önce Çanakkale Savaşları'na katılan 28 ülkenin çelenkleri Şehitler Abidesi holündeki Atatürk Anıtı'na konuldu. Törenlerde temsil edilen ülkelerin bayrakları göndere çekildi. Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç da anıta Türkiye Cumhuriyeti Devleti adına çelenk koydu. Savaşta yaşamını yitiren askerler anısına saygı duruşunda bulunuldu, saygı atışı yapıldı. İstiklal Marşı okunup Türk Bayrağı çekildi.

ÇANAKKALE KAHRAMANLIKLARIN YAŞANDIĞI BİR ER MEYDANIDIR

Törende Türk Silahlı Kuvvetleri adına konuşan 18'nci Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Ferhat Özgen, '98 yıl önce bu topraklarda yaşanan muharebeler ve tarafları silinmesi mümkün olmayan izler bıraktı. Bu izler Gelibolu Yarımadası üzerindeki siperlerde savaşanların ve bu toprakların bağrında yatan 10 binlerce askerin ebedi hatıralarıdır.

Çanakkale, vatan şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un 'Ölüm indirmede gökler, ölü püskürtmede yer, o ne müthiş tipidir, savrulur enkaz-ı beşer' diye tasvir ettiği derelerden su yerine kan aktığı, buğday tarlaları gibi ceset tarlalarının oluştuğu, metrekareye altı bin merminin düştüğü eşi görülmemiş bir kan ve can pazarıdır. Çanakkale, Balkan Savaşı yenilgisinden sonra bir daha ayağa kalkamaz denilen bir milletin bütün dünyayı hayretler içerisinde bırakan silkiniş ve direniş destanıdır. Çanakkale, hiç ilgileri olmadığı halde dünyanın bir ucundan getirilen Avustralya, Yeni Zelanda ve Hindistan gibi sömürge altındaki milletlere millet olma şuurunu kazandıran bir savaştır' dedi.

DÜŞMAN OLABİLECEKLERİNİ DÜŞÜNMEK DAHİ İMKANSIZ

İngiltere Büyükelçisi David Reddaway de yaptığı konuşmada, 'Bugünkü dostluğumuzun en temel yapı taşlarından birisi Çanakkale Savaşları boyunca cephenin her iki tarafında savaşanlara duyduğumuz ortak saygı oldu. Bir başka yapı taşı da Türk evsahiplerimizin, geride Türk topraklarında bıraktığımız torunlarımızın anısına kendi evlatlarıymış gibi gösterdiği özen ve saygı oldu. Uluslarımızın şehit düşen oğullarının gerçekten de dost bir ülkenin bağrında ve huzur içinde yattıklarını biliyoruz' dedi.

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç Çanakkale'nin iki kıtanın buluştuğu, farklı kültür ve medeniyetlerin, inançların, kavimlerin kaynaştığı bir coğrafya olduğunu belirterek şunları söyledi

'Çanakkale Savaşları'nda olduğu gibi farklı memleketlerin çocukları da yıllar sonra birbirlerini tanıdı. Bize düşen, üzücü bir tarih sahnesindeki karşılaşmayı kalıcı bir dostluğa dönüştürebilmek. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ifadesiyle, 'Bu memleketin toprakları üzerinde kanlarını döken kahramanlar, burada dost bir vatanın bağrında bulunuyorsunuz. Huzur ve barış içinde uyuyun. Sizler Mehmetçikler'le yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını bu savaşa gönderen analar, gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız bizim bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve huzur içinde rahat uyuyacaklardır. Onlar bu topraklarda canlarını verdikten sonra artık bizim çocuklarımız olmuşlardır.' Çanakkale, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk kalp atışlarının duyulduğu yerdir. Çanakkale Savaşları ve devamındaki milli mücadele, Türk insanına özgürlük uğruna gereken her türlü fedakarlığa katlanma fikrini bir kez daha aşılamıştır. Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna ve temellerine, 'Yurtta sulh, cihanda sulh' ilkesini emanet etmiştir. Büyük Atatürk'ün bu büyük ilkesinin, bugün de Cumhuriyet Türkiye'sinin temel yönetim yaklaşımlarından birini oluşturmaktadır.'

İLK KEZ DUA EDİLDİ

Çanakkale Kara Savaşları nedeniyle her yıl düzenlenen uluslararası törende başka bir ilk daha yaşandı. İlk kez şehitler için dua ettirildi. Konuşmaların ardından Çanakkale Müftüsü İbrahim Öcüt tarafından şahadet konulu konuşma yapıldı ve dua okundu. Anma töreni mehteran bölüğü gösterisiyle devam etti. Onur kıtası, dost ülkeler askeri birlikleri, Türkiye Muharip Gaziler Derneği üyeleri ve izcilerin katılımıyla yapılan resmi geçitle tören sona erdi.

Törenin ardından Türk Hava Kuvvetleri F16 gösteri ekibinin Solo Türk uçuş gösterisi büyük beğeni topladı. Tören ülke temsilcilerinin şehitlik defterini imzalaması ve Sembolik Türk Şehitliği'ni ziyaret edip karanfil bırakmasıyla sona erdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close