Çanakkale Ona Kavuşmanın Yolu Sabırdan Geçiyor
Ona kavuşmanın yolu sabırdan geçiyorÇanakkale'nin Ayvacık İlçesi'ne bağlı Babakale Köyü'nde 300 yıllık geçmişi bulunan ve el işçiliğiyle yapılan bıçaklar, yoğun talep üzerine ancak aylarca süren bekleyişin ardından teslim edilebiliyor.
Ona kavuşmanın yolu sabırdan geçiyor
Çanakkale'nin Ayvacık İlçesi'ne bağlı Babakale Köyü'nde 300 yıllık geçmişi bulunan ve el işçiliğiyle yapılan bıçaklar, yoğun talep üzerine ancak aylarca süren bekleyişin ardından teslim edilebiliyor.
Ayvacık'a bağlı Babakale Köyü'nde 300 yıl önce, Osmanlı imparatorluğunun silah ihtiyacını Kazakistan'dan Babakale'ye getirilen ustalar sağlamaya başladı. Savaş dönemlerinin bitmesinin ardından, kılıç yapımı bıçak yapımı ustalığına dönüştü. Yıllara ve teknolojiye meydan okumaya çalışılan bu gelenek bugün Babakale'de sadece 2 atölye devam ediyor. Babakale'de 32 yıldır tamamen el işçiliğiyle bıçak üreten Doğan Tosun, bu işin kendi atölyesi dışında bir de amcasının atölyesinde yapıldığını belirtti. Doğan Tosun'un oğlu 11 yaşındaki Ali Tosun da dededen kalma bu mesleği babasından öğreniyor.
300 yıllık Babakale bıçaklarının tarihçesiyle yapılışından bahseden Doğan Tosun, "Babakale bıçaklarını biz amcamla birlikte yapıyoruz. İki kişi kaldık. Ben 11 yaşımdaki oğlum Ali'ye de bıçak yapmasını öğrettim. Oğlum kendi başına bir bıçak yapabiliyor. 1730'lu yıllarda büyüklerimiz Kazakistan'dan kılıç ustası olarak buraya gelmiş. O dönelde burada yapılan bıçaklarla savaş dönemine ait ihtiyaçlar karşılanmış. Bu yörede bu bıçakları taşımak oldukça yaygındır. Çünkü bölgedeki insanlarımız hayvancılık ve balıkçılıkla ilgilendikleri için bu el yapımı bıçakları kullanıyorlar. Bu bıçağın kılıfı çam ve kavak ağacından yapılıyor. Bıçağın sapı da koç ve teke boynuzundan yapılıyor. Bir bıçak ortalama 3 günde hazır hale getiriliyor. Taleplerin yoğun olmasından dolayı bugün alınan siparişleri Ocak ayında teslim edebiliyoruz" dedi.
Babası Doğan Tosun'dan bıçaklarının yapımını öğrenen Ali Tosun ise, "Kendi başıma bir bıçak yapabiliyorum. Her ustanın kendine göre bıçakları işleme sanatı var" diye konuştu.