Çanakkale MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Günal
MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Günal: "AVRUPA BİR KRİZ YAŞIYOR"ÇANAKKALE'de bulunan MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Mehmet Günal, parti binasında düzenlediği basın toplantısında, 16 Nisan'daki referandumda neden 'evet' dediklerini anlatırken, Avrupa'nın bir kriz...
MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Günal :
"AVRUPA BİR KRİZ YAŞIYOR"
ÇANAKKALE'de bulunan MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Mehmet Günal, parti binasında düzenlediği basın toplantısında, 16 Nisan'daki referandumda neden 'evet' dediklerini anlatırken, Avrupa'nın bir kriz yaşadığına dikkati çekti. Yeniden gündemde olan idam cezası için ise, "Savaş, yakın savaş ve terör suçları için kalkmasın idamın kalkmasına baştan karşıydık" diye konuştu.
MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Günal'ın, partisinin Çanakkale il başkanlığı binasında düzenlediği basın toplantısına, Mersin Milletvekili Baki Şimşek, MHP Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri Bülent Belen, Volkan Yılmaz, MHP Çanakkale İl Başkanı Hakan Pınar ve partililer katıldı. Toplantıda, anayasa değişikliği ile ilgili maddelerin içeriğinden bahsedip, neden 'evet' dediklerini anlatan Günal, basın mensuplarının da sorularını yanıtladı. Almanya'nın Frankurt şehrindeki mitingde terör örgütü PKK'nın sembollerinin yer almasıyla ilgili düşünceleri sorulan Milletvekili Mehmet Günal, Batı'nın geçmişten bugüne bazı terör örgütlerinin kimini dolaylı, kimini doğrudan, kimini silahla, kimini parayla desteklediğini anlattı. Bu ülkelerle yapılan ikili görüşmelerde, devlet yetkilileri tarafından önlerine delillerle bunların konduğunu ifade eden Günal, buna rağmen geçtiğimiz günlerde Türkiye'deki referandum kampanyası sürecine müdahil olan tarzda bir çok ülkeden müdahale gördüklerini söyledi. Bakanlara ve vatandaşlara izin verilmezken, enteresan bir şekilde 'hayır' kampanyasının yapılabildiğini, hatta 'Terör örgütü burada yasaklandı' denmesine rağmen, sözde flamalarla, posterlerle gösteri yapılabildiğini belirtti.
Almanya ile ilgili ciddi sorunlar yaşandığını ifade eden Milletvekili Günal, "Ama Hollanda'da ve diğer bir takım ülkelerde de dolaylı olarak bu çalışmalar yasaklanıyor veya doğrudan taraf durumuna düşüyor. Biz bunları topyekün bir tavır olarak görüyoruz. Avrupa'nın kendi krizi var. Genel Başkanımız önceki hafta grup toplantısında açık ve net bir şekilde belirtti. Dün de Elazığ mitinginde dolaylı olarak bazı konulara değindi. Avrupa bir kriz yaşıyor. Avrupa ancak bizim içimize müdahale ederken, kendisini görmüyor. Bizde demokrasi tanımına bakıyor. Bu sorunu en ağır yaşayan da Hollanda olmak üzere, İngiltere, İsveç, Belçika, Lüksemburg, Norveç ve İspanya'sına kadar krallıkla yönetilen ülkeler" dedi.
"BİR AN ÖNCE AKILLARINI BAŞLARINA ALMALARINI TAVSİYE EDİYORUZ"
"Bu ülkelerin daha hala krala baş kaldırabilmiş bir demokrasileri yok' diyen Günal, şöyle devam etti:
"'Efendim işte parlamento var.' Bunlarında arka planında, 'O ülkenin vatandaşları bundan sonra uyanacaklar herhalde' diye korkuyorlar. Buradan çıkacak bir 'evet' tetiklemeye de neden olabilir. Çünkü farklı bir yönetim sistemine geçeceğiz. Rejim değişikliği olmamak beraber bir hükümet sistemi değişikliğine gidiyoruz. 'Güçlü devlet olmak içinde bu sistem tartışmalarını arkada bırakmamız lazım' dedik. Ama bu mesele sadece bugünkü referandumdan dolayı tavır almak değil. Avrupa'ya daha kapsamlı baktığımızda Türk düşmanlığı eski. 'Şark meselesi' diye söyledikleri ve aslında İslamiyet'e düşmanlık ve İslamiyet'in bayraktarlığını yapan Türkler'e, Osmanlı'da da devam eden bir sorun. Bugünde su yüzüne çıkıyor. Bu kapsamda da Avrupa'yla ilişkilerimizi de gözden geçirmemiz gerektiğini, bu ikili ilişkilerde de daha farklı bir tutum ortaya koymamız gerektiğini biz Meclisteki konuşmalarımızda da, ikili görüşmelerde de yetkililere ilettik. İnşallah bu sadece seçim olarak, daha doğrusu Avrupa'daki ülkelerini kendi iç seçimlerine yönelik olarak bir mesaj vermesi kaygısı olarak görünüyor. Ama öyle olmadığını da görüyoruz. Bir süre sonra bunlar çözülecek. Ama bunların bırakmış olduğu izler kolay kolay silinmez. İkili ilişkilerde bunlar önemlidir. Biz biran önce akıllarını başlarına almalarını tavsiye ediyoruz. Türkiye Cumhuriyeti, büyük devlettir. Bunlarında üstesinden gelecektir. Bu kapsamda da 17 Nisan'dan itibaren yeni bir sürecin başlayacağını ve önümüzdeki sorunların çözümüne doğru odaklanacağımızı, uyum yasalarıyla birlikte Türkiye'nin diğer konularında Meclis çatısı altında çözüleceğini söylemek isterim. Bunun ötesinde çok fazla yorum yapmak ikili ilişkilerle ilgili artık doğru değil. Bundan sonra ancak düzelmelerini, akıllarını başlarına almalarını tavsiye edebiliriz. Ama bir süre sonra Genel Başkanımız'ın da ifade ettiği gibi, Avrupa'daki ülkelerde bu tetiklemelerin olabileceğini hani Irak'a, Suriye'ye demokrasi getiriyorlar ya biraz da oralarda da demokrasinin canlanması ve halkın kendi isteklerine ve iradesine sahip çıkması gerektiğini düşünüyoruz."
"ÜÇ KONUDA İDAMIN KALKMASINA KARŞIYDIK"
Bir basın mensubunun idamın yeniden getirilmesi konusundaki düşüncelerini sorması üzerine ise Günal, "İdamla ilgili kafası ve duruşu en net olan MHP'dir. 57'nci hükümet dönemindeki hükümetin bozulmasının ana nedenlerinden birisi budur. İdam cezasını kaldırın ama 'Savaş, yakın savaş ve terör suçları için kalkmasın' dedik. O günde söylediğimiz buydu. Bugün de bunu söylüyoruz. Eğer getirirlerse,'Buyurun getirin' diyoruz. Biz bu üç konuda idamın kalkmasına baştan karşıydık. Şimdi yine tutumumuzda değişiklik yok. Savaş, yakın savaş ve terör suçlarıyla ilgili idamın uygulanmasından yanayız. Getirirlerse biz açık bir şekilde baştan beri söylüyoruz, bu konularla ilgili bir itirazımız yok. Ama Cumhurbaşkanı'nın söylemi kendi takdiridir. Şu an geriye yönelik uygulanıp, uygulanamayacağı uluslararası hukukla ilgili bir takım şeyler yaşanıyor. O ayrı bir konu" diye yanıt verdi.
MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Mehmet Günal, daha sonra düzenlenen bir toplantıya katılarak, partililere referandum sürecini ve anayasa değişikliğini anlattı.