Çanakkale'de Türkiye Gençler Satranç Şampiyonası Başladı
Çanakkale'de 3 Temmuz'da sona erecek olan üçüncü Türkiye Gençler Satranç Şampiyonası başladı.
Çanakkale'de 3 Temmuz'da sona erecek olan üçüncü Türkiye Gençler Satranç Şampiyonası başladı. Açılış hamlesiyle şampiyonanın startını veren Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) Başkanı Gülkız Tulay, satrançta hedeflerinin 700 bin olan lisanslı sporcu sayısını 1 milyona çıkarmak olduğunu söyledi.
TSF tarafından organize edilen ve Miller Holding sponsorluğunda 6 gün sürecek olan 2016 Türkiye Gençler Satranç Şampiyonası'nın üçüncüsü, bugün Çanakkale'de ÇOMÜ Dardanos Uygulama Oteli'nde başladı. Türkiye Gençler Satranç Şampiyonası'nda 13-20 yaş arasında 102 sporcu 9 tur boyunca mücadele edecek. Bugün açılışı gerçekleştirilen ve 3 Temmuz'da sona erecek olan şampiyonanın açılış törenine; TSF Başkanı Gülkız Tulay, Çanakkale Belediye Başkan Vekili Bilge Şimşek, Miller Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Can Mildon ve sporcular katıldı.
"35 MARDAYLA İLE DÖNDÜK"
Konuşmaların ardından Başkan Tulay'ın açılış hamlesiyle şampiyona başladı. Başkan Tulay ardından sporculara başarılar diledi. Açılış töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başkan Gülkız Tulay, Türkiye'de satranca ilginin her gün arttığını söyledi. 700 bin civarında lisanslı sporcunun olduğunu belirten Gülkız Tulay, "Türk Spor Federasyonlarında ilk sırada yer alıyoruz. Özellikle bizim için turnuvalar çok önemli. İşte Gençler Türkiye Satranç Şampiyonası da bugün Çanakkale'de yaptığımız en önemli faaliyetlerimizden birisi. Derece yapan çocuklarımızı yurt dışına gönderiyoruz. Bunların en yeni ve güzel başarıyı da anlatmak isterim. Yunanistan Avrupa okullarına gönderdiğimiz 75 sporcudan 35 tanesi madalyayla döndü. Oldukça önemli başarılar" dedi.
HEDEF 1 MİLYON LİSANSLI SPORCU
Yunanistan'da düzenlenen Avrupa Okullar Satranç Şampiyonası'na 21 ülkeden 271 katılımın olduğunu kaydeden Gülkız Tulay, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Biz ülkemizi 76 sporcuyla temsil ettik. Buradan 2 altın, 6 gümüş 6 bronz olmak üzere 14 kupa, geriye ülke ikinciliklerimiz var. Toplam da 35 madalya ile döndük. Oldukça prestijli, kuvvetli bir turnuva. Satranç da hedefler çok değişik ve yüksek. Hedeflerimizden birisi uluslararası başarıları, dünya Avrupa şampiyonluklarımızın sayılarını arttırmak. Alt yaş gruplarında özellikle gençler de 20 yaş altında çok iyiyiz. Bu tabloyu daha üst gruba çekmek istiyoruz. Ülkemizde satranca ilgiyi arttırmayı planlıyoruz. 16 bin ilkokul ve ortaokullarda satranç sınıflarımız var. Önümüzdeki günlerde Adalet Bakanlığı ile imzalayacağımız ıslah evlerinde satranç sınıfları projemizin protokolünün imzalayacağız. Hedefimiz çok yüksek. Lisanslı sporcu sayısını 1 milyona çıkarmak gibi."
"ZEKA SEVİYELERİNİN YÜZDE 17 ORANINDA ARTIŞ GÖSTERMİŞ"
Satranç sporunun çocuklar üzerinde etkilerinden de bahseden Gülkız Tulay, "Satrancın kişiye karşı çok özel temel özellikleri var. Konsantrasyon, zaman kullanımı, sosyallik, plan ve düşünerek hareket etme gibi bütün bunlara baktığımızda temel eğitimin önemli prensiplerini bunlar karşılıyor. Yapılan ölçüm ve çalışmalar var. 2000 yılında İngiltere'de yapılan bir araştırma neticesinde, 3 yıl satrançla ilgilenen sporcular üzerinde yapılan araştırmada zeka seviyelerinin yüzde 17 oranında artış göstermiş" diye konuştu.
- Çanakkale