Çanakkale'de Tarihi Savaş Kalıntıları İçin Laboratuvar Oluşturuldu
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığınca, tarihi nitelikteki savaş kalıntılarının restorasyon ve konservasyonlarını yapmak üzere laboratuvar kuruldu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığınca, tarihi nitelikteki savaş kalıntılarının restorasyon ve konservasyonlarını gerçekleştirmek üzere laboratuvar kuruldu.
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Mehmet Gürkan, yaptığı yazılı açıklamada, laboratuvarın hizmet binası bünyesinde oluşturulduğunu belirtti.
Tarihi alanda ele geçirilen ve hali hazırda envanterlerde kayıtlı olan taşınır kültür varlıkları ile savaş döneminden kalma malzemelerin restorasyon ve konservasyonlarının gerçekleştirileceğini belirten Gürkan, laboratuvarın donanım ve ekipman anlamında pek çok ulusal laboratuvarla aynı seviyede bulunduğunu vurguladı.
Gürkan, laboratuvarda, seramik, cam, demir, bronz, kurşun, gümüş, ahşap gibi pek çok malzeme türünün konservasyonlarının gerçekleştirilebildiğine işaret ederek, şunları kaydetti:
"Burada zaman zaman acil müdahale birimi gibi çalışılmakla beraber, uzun zaman alan prosesler de yürütülmektedir. Tarihi alan laboratuvarı aynı zamanda taşınmaz kültürel değerlerin gelecek nesillere aktarılmasında önemli rol oynamaktadır. Konservasyon dinamik bir süreçtir. Eserlere yapılacak tek bir müdahale onları sonsuza kadar yaşatmak için yetmez. Periyodik olarak muayene edilmeleri, gözlenmeleri gerekmektedir. Gerektiği takdirde ivedi müdahaleler yapmak, bir eserin gelecek nesillere aktarılmasını sağlar. Bu sebeple kurumumuz bünyesindeki bu laboratuvar eserlerin uzun vadede korunmaları sağlamaktadır." Laboratuvara yoğun korozyon içerisinde gelen bir eserin, temizlenip, vitrinde yeniden hayat bulmuş olarak ziyaretçilerin ilgisine sunulduğunu ifade eden Gürkan, şu bilgilere yer verdi:
"Bir metal kalıntısından başka bir şey olmayan buluntu, aktif konservasyon süreçlerinden sonra geçmişe ışık tutan bilgiler taşıyan esere dönüşebilir. Bu sebeple restorasyon ve konservasyon, arkeoloji, sanat tarihi, tarih gibi bilimler için bir paydaş disiplindir. Bu bilimlerin elini güçlendirecek malzemeler sunar, bunları daha okunaklı hale getirir ve gelecek nesillerdeki araştırmacıların bu donelerden yararlanabilmesi için eserlere hayat verir."