Çanakkale'de Savaşın Acı Yüzünü "Sahra Hastanesi" Anlatıyor
Dünyanın en kanlı muharebelerinden birine sahne olan Gelibolu Yarımadası'nda Tarihi Alan Başkanlığınca oluşturulan "1915 Hastane Sergisi" ile 103 yıl önceki savaşın acı yüzü ziyaretçilere aktarılıyor.
BÜLENT ERSÖZ - Dünyanın en kanlı muharebelerinden birine sahne olan Gelibolu Yarımadası'nda Tarihi Alan Başkanlığınca oluşturulan "1915 Hastane Sergisi" ile 103 yıl önceki savaşın acı yüzü ziyaretçilere aktarılıyor.
Eceabat ilçesine bağlı Alçıtepe köyünde çadırlardan oluşturulan sergide, Çanakkale Savaşları sırasında cephe gerisinde yaşanan sağlık hizmetleriyle lojistik ve idari hizmetler anlatılıyor.
Sergide, Çanakkale muharebelerinde düşman tayyarelerine görüntü vermemek için kamufle edilen sahra hastanesi, olası saldırıya karşı makineli tüfek başında nöbet bekleyen, gözcülük yapan askerler, Hilal-i Ahmer çayhaneleri, yaralı askerlerin ameliyatı ve yaralı taşıyan sıhhiyeciler, revir, hastanedeki taburcu işlemleri, şehit düşen askerler ve dini vecibelerin yerine getirilmesi gibi kesitler canlandırılıyor.
Cephede yaralanan askerlerin atlı ambulanslar ile sahra hastanesine getirilmesi de sergide ilgi çeken bölümler arasında yer alıyor.
"Tarihi alanın eksikliğiydi"
Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi alanda tarihi yeniden canlandırmaya devam ettiklerini söyledi.
Günümüze kadar ulaşan emanetleri yeniden ayağa kaldırma çabasında olduklarını ifade eden Kaşdemir, kaleler, siperler, savaş esnasındaki materyaller, şahsi eşyalar gibi Çanakkale Savaşları'na dair bütün emanetleri ziyaretçilerin izlenimine sunmak gibi bir görevlerinin bulunduğunu belirtti.
Kaşdemir, bu konuda bir eksiği gidermeye çalıştıklarını dile getirerek, "Eksik olarak gördüğümüz konulardan biri, Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı bölgedeki o sahra çadırlarının, hastane olarak işlev gören yerlerin tarihi alandaki eksikliğiydi. Biz de bu düşünce ile o dönemin şartlarını taşıyan, o dönemi sergileyen hissettiren alanda bir askeri hastane oluşturma düşüncesiyle harekete geçtik." diye konuştu.
Şu anda Alçıtepe köyünün yanında bir "askeri hastane sergisi" inşa ettiklerini belirten Kaşdemir, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Buraya gelen ziyaretçilerimize Çanakkale Savaşları esnasında cephe gerisine gönderilen yaralı askerlerimizin hangi şartlarda tedavi edildiği ve şifalarına kavuştuğu anlatılmaya çalışılıyor. Gerek kullandığımız eşyalar gerek etraftaki materyaller gerek tercih ettiğimiz bina o dönemi hatırlatır hale getirildi. Ziyaretçilerimizin de çok yoğun ilgisini çekti. Bunu da büyük memnuniyetle görüyoruz. Özellikle orada yaralı askerlerimizin ameliyat edilmesi, yaralı askerlerimize verilen hizmetler, din adamlarımızın verdiği hizmetler gibi diğer bütün bileşenleri eklediğimiz zamanda gerçekten çok duygusal bir atmosfere bürünüyor gelen ziyaretçimiz."
Kaşdemir, buraya gelen ziyaretçilerin duygu dolu anlar yaşadıklarına bizzat şahit olduğunu vurguladı.
"Çanakkale ruhunu herkese hissettirmek"
Çanakkale ruhunun burada yeniden ayağa kalktığını ifade eden Kaşdemir, şöyle konuştu:
"Bizim Tarihi Alan Başkanlığı olarak görevimiz işte bu. Çanakkale ruhunu gelen ziyaretçiye aktarmak ve Çanakkale ruhunu herkese hissettirmek. Biraz daha duyguyu arttırmak istiyoruz. Dolayısıyla çalışmalarımız bu yönde devam etmekte. Alandaki bu askeri hastane müzemizin ortaya çıkmasında Tarihi Alan Başkanlığımız ile birlikte çok büyük emekleri olan Selçuklu Belediye Başkanlığımıza ve bölge halkına gönülden teşekkür ediyorum. Çanakkale o dönemde memleketin her bir köşesinden vatan evlatları gelip canlarını ortaya koymuşlardı. Vatan müdafaasına katılmışlardı. O dönemde nasıl Edirneliler, Bosnalılıar, Karslılar, Ardahanlılar, Kudüslüler buradaysa Konyalılar da o gün buradaydı. Konya'nın evlatları da o gün Çanakkale'deydi. Konya Selçuklu Belediye Başkanımız da atalarına hürmeten burada böyle bir eserde ortak olmak istedi. Dolasıyla ortaya çok güzel bir eser çıktı. Çanakkale 103 yıl önce nasıl herkesi kucaklamış ise o gün olduğu gibi bugün de bütün herkesi herkesi kucaklamaya hazırdır."
"Herkesin tüylerini diken diken eden çok gerçekçi sahneler"
Bölgede görev yapan tarihi alan kılavuzlarından Kamil Uzelli de serginin çok kısa sürede herkesin beğenisi ve ilgisini kazanan bir nokta olduğunu belirtti.
Uzelli, burada savaş esnasındaki sağlık hizmetinin en doğru şekilde anlatıldığına işaret ederek, şunları dile getirdi:
"Müzede 1915 yılının o imkansızlıkları içerisinde o kahraman Mehmetçiklerimizin hangi şartlarda tedavi edildikleri, nelere katlanarak bu güzelim vatanı bizlere kazandırdıklarını anlatan çok güzel canlandırmalar içeriyor. Çadır ortamında o zor şartlarda nasıl bir tedavi gerçekleştirildiği gözler önüne seriliyor. Herkesin kanını donduran tüylerini diken diken eden çok gerçekçi sahnelerin bulunduğu bu sergiye herkesi bekliyoruz."