Çanakkale'de Fransız Askerin Künyesi 102 Yıl Sonra Bulundu
ÇANAKKALE'nin Tarihi Gelibolu Yarımadası'nda, 'Seddülbahir Kalesi Restorasyon, Çevre Düzenleme ve Teşhir-Tanzim Projesi' kapsamında sürdürülen arkeolojik saha araştırmalarında, savaşa tanıklık eden objeler gün yüzüne çıkmaya devam ediyor.
ÇANAKKALE'nin Tarihi Gelibolu Yarımadası'nda, ' Seddülbahir Kalesi Restorasyon, Çevre Düzenleme ve Teşhir-Tanzim Projesi' kapsamında sürdürülen arkeolojik saha araştırmalarında, savaşa tanıklık eden objeler gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. En son Fransız askerine ait bir künye bulundu.
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı'nca Eceabat İlçesi'ne bağlı Seddülbahir Köyü'nde gerçekleştirilen ' Seddülbahir Kalesi Restorasyon, Çevre Düzenleme ve Teşhir-Tanzim Projesi' kapsamında, arkeolojik saha araştırmaları da devam ediyor. Bu araştırmalarda 102 yıl önce yaşanan Çanakkale Savaşı'na tanıklık eden çeşitli objeler gün yüzüne çıkıyor. Seddülbahir Kalesi avlusundan taşınan Fransız asker naaşlarından geriye kalan kemik parçaları, mezar taşları, isim yazılı plakalar ve künyeler devam eden arkeolojik saha araştırmaları sırasında tespit edildi. Son olarak toplu halde ele geçen Fransız asker künyelerin araştırılması sonucu 8'inci Piyade Alayı'nda görev yapan Çavuş Théophile Marie Guyomard'ın ismi okundu. Askerin muhtemelen Seddülbahir bölgesindeki çatışmalar sırasında, 4 Haziran 1915'te, 34 yaşında hayatını kaybettiği ve kale içine defnedildiği belirlendi. Alan Başkanlığı'nın yürüttüğü proje kapsamında Çanakkale Arkeoloji Müzesi denetiminde devam edilen arkeolojik araştırmalarda, şu ana kadar Fransız Savunma Bakanlığı arşivlerinde dahi tespiti yapılamayan asker isimlerinin belirlenmesine yönelik incelemelere devam edildiği belirtildi. Alan Başkanlığı arkeoloğu Mert Çatalbaş, Fransız Birlikleri'nin 25 Nisan 1915 tarihinde Ertuğrul Koyu'na yapılan çıkarmanın hemen ardından bölgede mevzilenerek çarpışmalara katıldığı belirtilerek, şunları söyledi:
"1919 yılından itibaren yaşanan mütareke döneminde Fransız Doğu Orduları Komutanının talimatı üzerine katıldıkları taarruzlar sırasında verdikleri kayıpları için 4 adet mezarlık alanı oluşturmuşlardır. Bu mezarlıklardan biri de Seddülbahir Kalesi içinde yer alan Genel Karargah Tabyası Mezarlığı, diğer ismiyle Galinier Mezarlığıdır. 1922'de Fransız Ordular Bakanlığı tarafından gönderilen bir heyet söz konusu mezarlıklarda teşhisleri yapılan asker naaşlarından aileleri tarafından istenenlerin Fransa'ya getirilmesini sağlamıştır. Kalan mezarların da toplu halde Seddülbahir Bölgesi'nde ortak bir alana defnedilmesi kararlaştırılmıştır"
- Çanakkale