Haberler

Çanakkale Çomü'den Denize 2 Bin Deniz Levreği Salındı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) kuruluşunun 25'nci yıl etkinlikleri kapsamında, Dardanos Yerleşkesi'ndeki Deniz Canlıları Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde yetiştirilen 2 bin yavru deniz levreği törenle denize bırakıldı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) kuruluşunun 25'nci yıl etkinlikleri kapsamında, Dardanos Yerleşkesi'ndeki Deniz Canlıları Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde yetiştirilen 2 bin yavru deniz levreği törenle denize bırakıldı.

ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi, üniversitenin 25'inci kuruluş yıldönümü etkinlikleri ile son dönemde denizlerdeki balık stoklarının azalması ve tehlikeye girmesine dikkat çekmek amacıyla ÇOMÜ Dardanos Yerleşkesi'ndeki Canlı Kaynaklar Üretim Tesisinde üretilen ikişer gramlık 2 bin yavru deniz levreği denize salım etkinliği düzenledi. ÇOMÜ Dardanos Yerleşkesi Canlı Kaynaklar Üretim tesisinde gerçekleştirilen törene, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatma Çolakoğlu, Çanakkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ekrem Karadağ ile akademisyenler katıldı. Etkinlik öncesi Rektör Prof. Dr. Yücel Acer, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ekrem Karadağ ve beraberindekiler tesisi gezerek yetkililerden bilgi aldı. Ardından Deniz Canlıları Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde yetiştirilen 2 bin yavru levrek hazırlanan özel musluk sistemi sayesinde denize bırakıldı.

Üniversite olarak anlamlı bir etkinlik için bir araya geldiklerini belirten ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, "Bütün dünya denizlerinde olduğu gibi Türkiye'nin kıyısı olduğu denizlerde de balık stoklarının azalması gibi bir sorun var. Bunun farkına varılması gerekiyor. Balıkçılarımızın ve bütün vatandaşlarımızın bu konuda duyarlı olmasını sağlamak gerekiyor. Dolayısıyla bugün gerçekleştirilen faaliyetin iki amacı var. Hem zarar gören balık stoklarını desteklemek, hem de bu tür faaliyetlerle kamuoyunun aslında bu meseleye dikkatini çekmek gibi iki önemli faydası var. Denizdeki balık stoklarını desteklemek durumunda kalıyoruz" dedi.

Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatma Çolakoğlu, denizlerde hem aşırı avcılık nedeniyle, hem çevresel kirlilikler nedeniyle balık stoklarının azaldığını ifade ederek "Balık stoklarının bir şekilde koruma altına alınması gerekiyor. Gerek balıkçılarımızın, gerek halkımızın ciddi boyutta duyarlılık göstermeleri gerekiyor. Biz buna da dikkat çekmek istedik" diye konuştu.

Çanakkale'nin su ürünleri avcılığı ve su ürünleri potansiyeli konusunda Türkiye'de önemli iller arasında yer aldığını kaydeden Çanakkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ekrem Karadağ, "Burada bir farkındalık yaratmak amacıyla üniversitemiz güzel bir çalışma yapmış. Denize 2 bin tane levrek salmak düşük bir rakam gibi geliyor. Ama bu bir farkındalık yaratmaktır. Üniversitemiz bu etkinliği bu sene kendisi yaptı. Ama bundan sonraki yıllarda inşallah çeşitli türlerdeki balıkları İl Müdürlüğümüz ve üniversitemiz birlikte böyle projelerle bir farkındalık yaratmak için su ürünlerini korumak, av baskısını daha aza indirmek amacıyla inşallah birlikte projeler yapacağız" dedi.

Çanakkale Çomü'den Denize 2 Bin Deniz Levreği Salındı
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close