Haberler
Yenidoğan Çetesi davasında Başhekim Fetin Rüştü Yıldız, Fırat Sarı'ya para ödediklerini itiraf etti

Sanık sandalyesine oturan başhekimden Fırat Sarı'yı zora sokacak itiraf

Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin Öcalan çağrısı sonrası DEM Parti ilk adımı attı

'Ahmet Özer' tartışması tansiyonu yükseltti, İmamoğlu çileden çıktı

İBB Meclisi'nde tansiyon yükseldi, İmamoğlu çileden çıktı

Ankara'da görüşme hareketliliği! Bahçeli ve Ahmet Türk'ten art arda açıklamalar

Bahçeli "Ağaların kapısı açık olur" dedi, Ahmet Türk'ten yanıt gecikmedi

Çam Kese Böceklerine Karşı Terminatör Böcekler

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa Orman Bölge Müdürlüğü, çam ağaçlarının büyümesini engelleyen çam kese böceklerine karşı, terminatör avcı böcekleri doğaya salıyor.

Bursa Orman Bölge Müdürlüğü, çam ağaçlarının büyümesini engelleyen çam kese böceklerine karşı, 'terminatör' denilen Calosoma sycophanta adlı avcı böcekleri doğaya salıyor. Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, avcı böceklerin üretiminin zor olmasına rağmen her yıl özenle laboratuvar ortamında sayılarını arttırdıklarını söyledi.

Türkiye'de 2007 yılından bu yana süren ormana zarar veren böceklerle biyolojik mücadele yöntemi, Bursa Orman Bölge Müdürlüğü Orman Zararlıları ile Mücadele Şubesi tarafından da yürütülüyor. Mart ayından itibaren her gün Antalya'dan Bursa'ya getirilen 3 bin 470 anaç böcekten alınan yumurtalar, laboratuvarda olgun hale gelene kadar özenle kontrol ediliyor. 'Dumansız yangın' olarak nitelendirilen ve ormanlara yangınların verdiği zararın en az 5 katı daha fazla zarar veren böceklere karşı 4 cins avcı böcek doğaya salınıyor. Özellikle, kızılçam ve çam türlerinde yüzde 35-40'a varan bir büyüme gerilemesine neden olan çam kese böceklerine karşı daha fazla avcı üretiliyor.

Zararlı böceklerle savaşmanın ve doğanın dengesini sağlamanın en iyi yolunun biyolojik yöntem olduğunu belirten Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, 16 zararlı türle mücadele ettiklerini kaydetti. Terminatör adı verilen avcı böceklerin ormanların etrafındaki ziraat arazilerinde artan ilaçlama, hava kirliği gibi nedenlerle azaldığını ifade eden Köksal, "Çam kese böceğinin ibreli ormanlarda yaptığı zararlar daha belirgin hale geldi. Çam kese böceği, kızılçam, karaçam ağaçların ibreleriyle beslendiği için büyük kayıplar oluşuyor. Bu böcekler ise yılda bir kere çoğalarak nisan - mayıs aylarında ergin bireyler olarak topraktan çıkıyor. Günde 10 tane çam kese böceği tırtılını yok eden bu böcekleri çoğaltmak için laboratuvarımızda mart ayından itibaren yoğun bir çalışma başlıyor" dedi.

Laboratuvarda 2007 yılından bu yana 80 bin avcı böcek üretildiğini söyleyen Coşkun, bu böceklerin nesillerini devam ettirerek de ormanlarda biyolojik mücadelenin etkili bir unsuru haline getirdiklerini dile getirdi.

Bursa'da havanın geç ısınması nedeniyle Antalya'dan anaç böcek getirdiklerini anlatan Coşkun, "Avcı böceklerin üretilmesi zor fakat biz bu sayıyı her yıl arttırıyoruz. 2012'de 18 bin böcek bıraktık. Bu yıl 20 bin avcı böcek yumurtası alındı. Bunlardan 8 bini doğaya salınacak duruma geldi. 18 Nisan'dan bu yana 3 bin avcı böcek bırakıldı" diye konuştu.

SÇ-HT (FK/CK) - Bursa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title