Haberler
İstanbul'daki aile katliamında 3 kişinin daha cansız bedeni bulundu

Aile katliamında 3 kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı

İstanbul'da bugün saat 15.00'ten sonra bazı metro istasyonları kapatılacak

İstanbullular dikkat! Saat 15.00'ten sonra bu metro durakları kapatılacak

Karın vurduğu Malatya'da 787 vatandaş misafirhanelere yerleştirildi, 5 çobandan biri hayatını kaybetti

Bir şehir kabusu yaşıyor! 787 kişi kurtarıldı, 5 çobandan biri hayatını kaybetti

CHP'li Karabat'tan gündem yaratacak iddia: 200 TL'ye tüm kimlik bilgileriniz satılık

CHP'li isim video paylaşıp skandal bir iddiada bulundu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez Açıklaması

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, kıdem tazminatının bakanlığın 2 yıldır gündeminde olduğunu belirterek, “Taraflar arasında anlaşma sağlanırsa kıdem tazminatı sorunu çözülecektir.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, kıdem tazminatının bakanlığın 2 yıldır gündeminde olduğunu belirterek, "Taraflar arasında anlaşma sağlanırsa kıdem tazminatı sorunu çözülecektir. Kıdem tazminatı çalışanlar ve işverenler içi önemli sorunların başında geliyor" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, Sosyal Güvenlik Kurumu Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Sigortalı Tescil Daire Başkanı Savaş Alıç, Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü İşverenler Prim Daire Başkanlığı Şube Müdürü Mustafa İtişken, İzmir Sosyal Güvenlik İl Müdürü Engin Bilgili, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkan Yardımcısı Akın Kazançoğlu'nun katılımıyla SGK Uygulamaları Bilgilendirme Toplantısı düzenlendi. Toplantıda kıdem tazminatı konusunun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın gündeminde olduğunu belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, "Çalışma Bakanımız üçlü danışma kurulunu toplayarak taraflarla bu konuyu gündeme aldı. Birkaç toplantı da yapıldı. Burada tarafların bir noktada buluşması bizim için önemli. Bakanlık ya da hükümet olarak 'biz yaptık oldu' anlayışlından ziyade tarafların anlaşması sorunların çözümünde önemlidir. Anlaşma sağlanırsa kıdem tazminatı sorunu da çözülecektir. Kıdem tazminatı çalışanlar ve işverenler içi önemli sorunların başında geliyor" diye konuştu.

"KAYIT DIŞILIK YÜZDE 37'YE DÜŞTÜ"

Kayıt dışı çalışma ile ilgili de değerlendirmede bulunan Etyemez şöyle konuştu:

"Kayıt dışı sigortalılığın önlenmesi büyük önem arz etmektedir. Kayıt dışıklıktaki 1 puanlık azalmanın ekonomimize katkısı 800 milyon TL'dir. Göreve geldiğimizde yüzde 50'lerde olan kayıt dışılık oranını yüzde 37'lere kadar indirdik. Son beş yılda 1 bin milyon 667 bin çalışan ile 96 bin 816 bin iş yerini kayıt altına aldık. Kayıtlı sigortalı sayısı 2002'de 12 milyon iken bugün 19 milyonu aşmıştır. Kayıt dışılığın azalmasıyla prim gelirlerimizi artırdık. 2002'de 14 milyar TL olan prim gelirlerimizin 2013 sonu itibariyle 118 milyar TL'ye ulaşmasını bekliyoruz."

"İŞVERENE 31.1 MİLYAT DESTEK VERDİK"

Sosyal güvenlik sisteminde yapılan reform ile sosyal güvenlik gelirlerinin giderlerini karşılama oranının yükseldiğini kaydeden Etyemez, "Bu oran 2007'de yüzde 71.5 iken bu oran 2012'de yüzde 89.2'ye yükselmiştir. İstihdam ve kayıtlı çalışmayı artıracak 10 farklı teşvik uygulamasını hayata geçirdik. Bu bağlamda işverenlerimize 31.1 milyar TL destek verdik. Bunlardan sadece Eylül 2013'te faydalanmıştır. Az gelişmiş iller için de yeni teşvik sistemi uygulanmaya başlandı" dedi.

Etyemez soysal güvenlik kurumunun devamlılığı konusunda ise, "Taraflar her kim olursa olsun işveren de çalışan da sosyal güvenlik kurumuna sahip çıkmalı. Yükümlülükler yerine getirilmezde, işveren primini ödemezse, çalışan sigortalı çalışma isteğini ortaya koyup bunu sağlamadığı takdirde bu kurumun bu kurumun devam etmesi mümkün değildir" ifadelerini kullandı.

KIDEM TAZMİNATI SORUNU

İZTO Başkan Yardımcısı Akın Kazançoğlu da kıdem tazminatının uygulanış şeklinin istihdamın önündeki en ciddi engellerden biri olduğunu ifade etti. Uygulamanın kayıt dışılığı artırdığını söyleyen Kazançoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kıdem tazminatında işçinin 30 günlük ücreti üzerinden yapılan hesaplama devam etmeli, bunun için brüt maaştan aylık yüzde 8.3'lük bir prim kesintisi yapılmalı, kesintinin yüzde 25'i yani 2 puanı devlet tarafından karşılanmalı, 2 puan İşsizlik Sigorta Fonu'ndan desteklenmeli ve kalan 4 puan ise işverenler tarafından kıdem primi olarak verilmelidir."

Kazançoğlu ayrıca, işletmelerin personel başına ödenen SGK primlerinin indirilmesi gerektiğini belirterek, "Bu uygulamanın işsizliği azaltacağını düşünüyoruz. İşveren de bir işçiyi almadan önce SGK primlerinin getireceği yükü kara kara düşünmemiş olur" dedi.

"İNSAN MEMNUNİYETİ ODAKLI"

İzmir Sosyal Güvenlik İl Müdürü Engin Bilgili de Sosyal Güvenlik Kurumu'nun sistemi hakkında bilgilere verdi. Bilgili, "Kurumumuzun yeniden yapılanmasıyla kaliteli, sürdürülebilir, bir sosyal güvenlik sistemi merkeze oturmuştur. Bu yasal değişiklikler sayesinde sosyal güvenlik kurumu tüm nüfusa hizmet eden konuma taşınmış, daha kolay erişilebilir, insan memnuniyeti odaklı, kendini sürekli yenileyen saygın bir kurum olma yolunda vizyonunu belirlemiştir" dedi. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title