Çalışma İzni Olmayan Iraklılar Yaşam Mücadelesi Veriyor
Türkiye’ye sığınan Iraklı mülteciler, Zonguldak’ta geçim mücadelesi veriyor.
Valilik tarafından üç ayda 100 TL’lik nakdi yardım alan mülteciler, Birleşmiş Milletler’in kararını bekliyor. Yaklaşık 8 aydır Zonguldak’ta yaşayan 500 Iraklı, çalışma izni olmadıkları gerekçesiyle geçim mücadelesi veriyor. Çoğu aileleriyle birlikte yaşayan Iraklılar, Birleşmiş Milletler’in kendileri için ‘Hayati tehlikeleri vardır’ kararının verilmesini bekliyor.
Zonguldak’ta kalan ve çoğu hasta olan Iraklı mülteciler, yüksek ev kiraları nedeniyle yaşadıkları sorunları dile getirdi. Valilik tarafından üç ayda 100 TL nakdi yardım aldıklarını ifade eden mülteciler, her hafta Zonguldak Emniyet Müdürlüğü’ne gelerek imza atıyor. Çalışma izinleri olmadığı için biriktirdikleri paraların bittiğini söyleyen Jasim Mohammad, “Kiralar çok pahalı. Türkiye’de kimse bize mülakat yapmıyor. 7-8 aydır bekliyoruz. Birleşmiş Milletler bizimle ilgilenmiyor. Elektrik ve su faturaları çok geliyor. Irak’a dönmek istemiyoruz” diye konuştu.
BEŞ YAŞINDAKİ RUKİYE ŞEKER HASTASI
Faris Mohammad Jasim (38) de, tekstil işçiliği yaptığı Bağdat’tan Türkiye’ye gelmek zorunda kaldıklarını ifade etti. Evlerinin bombalı saldırıda yıkıldığını söyleyen Faris Mohammad Jasim, 5 yaşındaki kızı Rukiye’nin yüksek kan şekeri hastalığına yakalandığını, ilaç alacak paralarının kalmadığını ifade etti. 225 TL’lik ev kirasını dahi ödeyemediklerini söyleyen Faris Mohammad Jasim, beş kişilik ailesi ile geçinmeye çalıştıklarını belirtti.
OĞLUNUN ACISIYLA YAŞAMAYA ÇALIŞIYOR
Irak’tan Türkiye’ye sığınan yedi kişilik Akabe Ailesi, 2007 yılında okula giderken bombalı saldırıda hayatını kaybeden 9 yaşındaki oğulları Mohammad’ın acısını yaşadıklarını ifade etti. Irak’ta şoförlük yapan 42 yaşındaki Huseen Akabe, eşi Necle Dawod ve çocukları Haneen (16), Moktda (10), Abdalla (7), Baneen (5) ve Abrahem (3) ile birlikte Zonguldak’ta kiraladıkları evde yaşamaya çalışıyor.
Aylık 300 TL olan kira parasını ödeyemeyen, beş aydır Zonguldak’ta yaşayan Akabe Ailesi, yetkililerin kendilerine yardımcı olmasını istedi. Çalışma izinleri olmadığı için kazanç sağlayamayan mültecilerin, BM’den görüşmelerinin yapılmasının ardından kesin karar verilirse Amerika, Avusturalya veya Kanada’ya sevkleri yapılacak. Mültecilerin başka ülkelere sevklerinin yapılması için BM’nin gerçekten hayati tehlikelerinin olduğuna karar vermesi gerekiyor.
ONUR ALTINDAĞ-HAMZA DEMİR