Çalışma Hayatında Mesleki Yeterlilik Çalıştayı"
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Orhan Yegin, "Mesleki Yeterlilik Kurumumuz (MYK), 'Biz nitelikli eleman arıyoruz ama bulamıyoruz', 'Aslında iş çok ama çalışan yok', 'İş arıyoruz ama çalışabileceğimiz yer yok' gibi kimi zaman yerli, kimi zaman abartılmış tartışmaların temelini...
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Orhan Yegin, "Mesleki Yeterlilik Kurumumuz (MYK), 'Biz nitelikli eleman arıyoruz ama bulamıyoruz', 'Aslında iş çok ama çalışan yok', 'İş arıyoruz ama çalışabileceğimiz yer yok' gibi kimi zaman yerli, kimi zaman abartılmış tartışmaların temelini ortadan kaldırma sürecine dönük çok kıymetli bir faaliyet yürütüyor." dedi.
Yeğin, Anadolu Downtown Otel'de bu yıl ikincisi düzenlenen "Çalışma Hayatında Mesleki Yeterlilik Çalıştayı"nda, MYK'nin son yıllarda büyük bir atılım içerisinde olduğunu söyledi.
Kurumun her konuda kapasitesini önemli ölçüde artırdığını vurgulayan Yegin, "Kurumun 200 bin olan yıllık belgelendirme kapasitesi iki yıl içerisinde yıllık 2 milyona, 41 olan yetkilendirilmiş kuruluş sayısı yine aynı dönemde 110'a çıkartıldı. 40 bin belge sayısı da bu süre içerisinde 260 bini aştı. Kurum yönetimi başta olmak üzere sektör temsilcileri ve bu sürece destek veren herkesi tebrik ediyorum." dedi.
MYK'nin eğitim ile istihdam arasındaki bağı güçlendirip iş gücüne nitelik kazandırma görevine dikkati çeken Yegin, şöyle konuştu:
"Mesleki Yeterlilik Kurumumuz, 'Biz nitelikli eleman arıyoruz ama bulamıyoruz', 'Aslında iş çok ama çalışan yok', 'İş arıyoruz ama çalışabileceğimiz yer yok' gibi kimi zaman yerli, kimi zaman abartılmış tartışmaların temelini ortadan kaldırma sürecine dönük çok kıymetli bir faaliyet yürütüyor. Özellikle çalışma hayatının, piyasanın ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünü oluşturmak konusunda hep beraber bu sorumluluğu üstlenmeye çalışıyorsunuz."
"Sınav ve belge ücretleri 2020'ye kadar ödenecek"
MYK Başkanı Adem Ceylan da eğitimin istihdamla uyumunu güvence altına alarak nitelikli insan kaynağının oluşmasına öncülük ettiklerini belirtti. Ceylan, temel amaçlarının çalışma hayatına mesleki yeterliliği olan nitelikli iş gücünün kazandırılması olduğunu söyledi.
Kurumun hedeflerine emin adımlarla yürüdüklerini dile getiren Ceylan, "Mesleki Yeterlilik Belgesi sayısını kısa vadede 350 bine, hali hazırda 81 olan zorunluluk kapsamındaki meslek sayısını ilk etapta 161'e çıkarmayı hedefliyoruz. Elbette süreç ilerledikçe zorunluluk kapsamına alınan meslek sayısı 161'in de üzerine çıkarılacaktır. Ülkemizde nitelikli ve belgeli iş gücünün oluşturulmasına yönelik çalışmalardan ve desteklerinden ötürü sektör temsilcilerine teşekkür ediyoruz." dedi.
Ceylan, bugüne kadar toplam 263 bin 381 çalışanın Mesleki Yeterlilik Belgesi almaya hak kazandığını bildirerek şu değerlendirmeyi yaptı:
"6645 sayılı Kanun ile 5544 sayılı MYK Kanununda yapılan değişiklikler ile 'tehlikeli' ve 'çok tehlikeli' işlerden olup, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çıkarılacak tebliğlerde belirtilen mesleklerde, tebliğin yayım tarihinden itibaren 12 ay sonra mesleki yeterlilik belgesine sahip olmayan kişiler çalıştırılamayacaktır. Zorunluluk kapsamındaki mesleklerin sınav ve belge ücretlerinin tamamının 2020 yılına kadar ödeneceği müjdesini daha önce vermiştik. Söz konusu süre uzatımına ilişkin düzenleme 5 Aralık'ta Resmi Gazete'de yayımlanan kanunla da yürürlüğe girdi. Çalışanlarımızı vakit kaybetmeden mesleki yeterlilik belgelerini almaya davet ediyoruz."
Çalıştaya, TBMM İdare Amiri Salim Uslu, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı Emrullah İşler, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Faik Yavuz ile sektör temsilcileri ve davetliler katıldı.