Cafer Vayni: Muhafazakar Görüntü Veren Yayınevleri Yazarların Hakkını Yiyor
Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM) İstanbul Şubesi genel kurul toplantısı, Aksaray’da bulunan Azaklıoğlu Vakfı’nda yapıldı.
Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM) İstanbul Şubesi genel kurul toplantısı, Aksaray'da bulunan Azaklıoğlu Vakfı'nda yapıldı. Toplantıya isim ve eserleriyle Türkiye'ye mal olmuş onlarca İLESAM üyesi katıldı.
Divan başkanlığını Prof.Dr. Durali Yılmaz'ın yaptığı toplantıda, İLESAM İstanbul Şubesi Başkanı sosyolog Cafer Vayni, İLESAM'ın faaliyetleri hakkında bilgi verdi.
Cafer Vayni, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eseri Kanunu'nda, Avrupa Birliği uyum yasaları doğrultusunda yapılacak değişikliklerin bir türlü yapılmadığını, dolayısıyla bundan dolayı ilim ve edebiyat eseri sahipleri ve onları temsil eden İLESAM gibi meslek birliklerinin mağduriyetler yaşadığını ifade etti.
İlim ve edebiyat eseri sahiplerinin haklarını koruyacak çağdaş bir telif hakları yasası olmadığını anlatan Vayni, şöyle konuştu: "İnternet olmak üzere her türlü fikri mülkiyet hakkının ihlaline kolaylık sağlayan Türkiye'deki telif mevzuatı, yargı sürecinin uzunluğu ve başta İLESAM olmak üzere meslek birliklerinin zayıf bırakılması gibi faktörler kul hakkının çok fazla yenilmesine neden olmaktadır."
YAYINEVLERİ YAZARLARIN HAKKINI GASP EDİYOR
Muhafazakar görüntü çizen yayınevlerinin, yazarların haklarını ihlal ettiğini belirten Cafer Vayni, sözlerine şöyle devam etti: "Yazarların haklarını yayınevleri gasp etmektedir. Yayınevlerini mevcut yasa ve yargılama sistemi korumaktadır. Korsanla da daha çok yayıncılar ilişki içerisindedir. Korsan en büyük zararı yazarına yapmaktadır. Hal böyle iken Kültür Bakanlığı da bandrol satışını yayıncıların oluşturduğu meslek birliğine vererek onları güçlü kılmaktadır. Bakanlık, yayınevinin, yazarın telif hakkını ihlal edip etmediğini sorgulamalıdır."
Türkiye'deki özellikle İstanbul'daki kültür hayatı üzerinde de duran Vayni, şunları söyledi: "Belediyelerimiz başta olmak üzere kurumlarımız kültürel faaliyetlere ciddi yatırım ve masraf ayırmaktadır. Bu faaliyetlerin sonuçları kısa ve orta vadede objektif olarak değerlendirilmediğinden dolayı istenilen sonuçların elde edilmediğini düşünmekteyim. Faaliyetlerin artışına paralel olarak gelişen bir ilgili kitle oluşmamıştır. Bu duruma adamına göre program anlayışı; kültürel faaliyetlerin yandaşlara arpalık olarak dağıtılma algısı ve siyasilerin kültür-sanat meselesini şov anlayışı olarak görmesinin de payı olduğu kanaatindeyim. Dolayısıyla somut olarak değerlendirildiğinde kültür, fikir ve sanat hayatında niteliksel olarak ilerlemeden bahsetmemiz mümkün değildir. İLESAM olarak yeni dönemde bu konularda da etkin çalışmalar yapacağız."
Toplantıda daha sonra İstanbul Şubesi'nin yeni yönetim, denetim ve haysiyet kurullarının belirlenmesine geçildi.
Seçim sonucunda Yönetim kurulu üyeliklerine Cafer Vayni, Doç.Dr. Süleyman Doğan, Recep Arslan, Selim Çoraklı, Sefa Koyuncu, Av. Mehmet Cangir, Yard. Doç. Dr. Mehmet Ali Eroğlu, Bekir Tuncer, Mehmet Erdoğan, Doç. Dr. Nermin Özcan Özer, Doç. Dr. Nebahat Akgün Çomak, Şebnem Pişkin, Ahmet Yüter ve Av. Cihan Tufan seçildi.
Denetim Kurulu üyeliklerine, Cengizhan Orakçı, Recep İncecik, Fatih Sadırlı, Osman Eriş, Uğur Kiriş, ve Ahmet Çiçek getirildi.
Haysiyet Kurulu üyeliklerine ise, Prof. Dr. Durali Yılmaz, Prof.Dr. Dr. Cemal Zehir, Doç.Dr. Abdulkadir Emeksiz, Av.Baha Oral, Mustafa Mümin Şatıroğlu, Ünal Yıldırım, Güzin Osmancık, Yard. Doç. Dr. Ertuğrul Aydın, Servet Yerli ve Ahmet Çelik seçildi.
Daha sonra kendi arasında toplanan yönetim kurulu üyeleri Cafer Vayni'yi yeniden şube başkanlığına, Doç.Dr. Süleyman Doğan'ı başkan yardımcılığına, Selim Çoraklı'yı da şube muhasipliğine seçti. - İSTANBUL