Haberler
MSB kaynaklarından Halep'te başlayan savaşla ilgili ilk açıklama

Türkiye'den sınırımızda başlayan savaşla ilgili ilk açıklama

Sahte dolar iddiaları sonrası Merkez Bankası ve TBB'den art arda açıklamalar

Sahte dolar iddiaları sonrası Merkez Bankası ve TBB'den art arda açıklamalar

Sahte dolar nasıl anlaşılır? İşte sayma makinelerini bile atlatan paradaki sır

Sahte dolar nasıl anlaşılır? İşte sayma makinelerini bile atlatan paradaki sır

Muhtarın yerine kayyum atandı

Muhtarın yerine kayyum atandı

Büyükşehir ve İlçe Belediyelerde Kararlılık Deklerasyonu

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır'da belediye başkanları "temizlik", kaldırım işgalleri", "kaçak yapılaşma" ve "toplu taşıma" ile ilgili kararlılık açıklaması yaptı.

Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesinde bulunan Sümerpark Ortak Yaşam Alanı'nda Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Gültan Kışanak, Fırat Anlı, Bağlar Belediyesi Eşbaşkanları Birsen Kaya Akat, Eşref Güler, Kayapınar Belediyesi Eşbaşkanı Fatma Arşimet, Yenişehir Belediyesi Eşbaşkanları Selim Kurbanoğlu, Ülkü Baytaş ve Sur Belediyesi Eşbaşkanı Fatma Şık Barut ile Bismil Belediyesi Eşbaşkanı Cemile Eminoğlu bir eşgüdüm, koordinasyon ve ortak kararlılık toplantısı yaptı.

Eşbaşkanlar daha sonra BDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt'ün de katılımıyla ortak bir açıklama yaptı. Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, seçimden sonra tebrikleri kabul etme, kurumlarla ortak hareket etme ziyaretleri, planlama gibi çalışmaları geride bıraktıklarını belirterek, kentin acil dört sorunu ile ilgili ortak tutumlarını açıkladı.

Dört merkez ilçe Eşbaşkanları ile birlikte kentin acil sorunları ile ilgili bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirten Kışanak, "Büyükşehir ve ilçe belediyeleri ile eşgüdüm, koordinasyon ve ortak kararlılık tutumumuzu açıklıyoruz" dedi. İlerleyen zamanda bütün ilçe Eşbaşkanları ile ortaklaşa çalışmalarla da kamuoyunun huzuruna çıkacaklarını belirten Kışanak, Bismil ilçe eşbaşkanının da açıklamada hazır bulunmasının nedeninin açıklayacakları ulaşım sorunu ile ilgili olduğunu bildirdi.

'ASLA TEMİZLİK SORUNU KALMAYACAK'

Temizlik, kaldırım işgalleri, kaçak yapılar ve toplu taşıma ile ilgili alacakları tutumu ve ortaya koyacakları kararlı tutumu açıklamak için toplantı yaptıklarını belirten Kışanak, "Yerel yönetimlerin çalışma yürüttüğü çok alan var. Ama yerel yönetimlerin, belediyelerin aynası temizliktir" dedi. Yerel yönetimlerin başarısının bir ölçüsünün temizlik olduğunu ifade eden Kışanak, halkın da kendilerinin de yaklaşımının bu olduğunu söyledi. Kışanak, şöyle dedi:

"Temizlik bizim yönetimimizin aynasıdır. Bizim çalışma tempomuzu, kararlılığımızı, yaklaşımımızı, planlamamızı, sonuç üretebilme kapasitemizi ortaya çıkaran en önemli alandır. Biz de işe buradan başlıyoruz. Çok açık ve net söylüyoruz bu kentte asla ve asla bir temizlik sorunu kalmayacaktır. Bugünden itibaren siyasi kararlılığımızı, idari tutumumuzu, yerel yönetimlerin imkanlarını seferber etme kararlılığımızı tüm kamuoyu ile paylaşıyoruz. Kentimizin sokakları, caddeleri, parkları en az evimiz kadar temiz olacak. İlçe belediyelerimizle, halkımızla birlikte büyük bir seferberlikle bu sorunun üzerine gideceğiz. Ve böyle bir sorun kalmayacak."

4 ilçe belediyesi ile ortak açıklama yaptıklarını yineleyen Kışanak, bundan sonra kent genelinde temizlik sorununun kendi sorumluluklarında olduğunu, önümüzdeki günlerde diğer ilçe belediyeleri ile ortaklaşma sağladıktan sonra kamuoyu önüne bir plan dahilinde çıkacaklarını söyledi.

Kışanak, daha çok katı atık bertarafı amacıyla 11 ilçe belediyesinin oluşturduğu Diyarbakır İli Çevre Hizmetleri Birliği'nin (DİÇEB) bu ay genel kurul yaparak tüm ilçeleri kapsayacak şekilde güçleneceğini, burada çevre ve temizlik politikasını tartışacaklarını bildirdi. Bugün için sadece sokaktaki çöplerin görüldüğünü, asıl sorunun toplanan çöplerin bertarafı olduğunu belirten Kışanak, "Bir süre sonra toplanan ve bertaraf sahasına götürülen çöp dağları ile baş edemezsek toplu bir çevre sorunu olarak hepimize dönecektir" dedi. Kışanak, temizlik ile ilgili çalışmalarını sadece çöpleri alandan kaldırmak değil alandan kalktıktan sonra bunu çevre politikalarına uygun bir şekilde bertarafını arzuladıklarını söyledi. Kışanak, bu konuyla ilgili olarak Katı Atık Entegre Tesis Projesi'nin hazırlandığını ve Ekim ayında pratik uygulamasına başlanacağını ve iki yıl içinde de bitirmeyi hedeflediklerini söyledi. Kışanak, Katı Atık Entegre Tesisi Projesi'nin ayrıştırmayı, geri dönüşüm ve enerji elde etmeyi içeren kapsamlı bir çalışma olduğunu ifade etti.

Şehir merkezinde günde 750 ton çöpü toplayan temizlik elemanları ile bir araya geleceklerini belirten Kışanak, sokakta bu çalışmayı yürütenlerin morali, motivasyonu ve emeklerine verilen değeri görüldüğünün bilinmesinin yararlı olduğunu söyledi. Kararlılıklarını bu alanda çalışanlara da aktaracaklarını ve hep birlikte bir kampanya yürüteceklerini bildirdi. Kışanak, "Eşbaşkanlar olarak, meclis üyeleri olarak emekçilerle birlikte sokakta olacağız. Bu çalışmanın ne kadar önemli olduğunu tüm kente hissettirinceye kadar emekçi arkadaşlarımızla birlikte sokakta olacağız" dedi.

Kışanak, çalışma kapasitesini artırmaya dönük planlamaları bulunduğunu belirterek, "Gerekirse vardiyalarımızı arttıracağız, gerekirse sahadan çöp alma saatlerini yeniden düzenleyeceğiz. Kurumsal kapasitemizi güçlendireceğiz" dedi.

YURTTAŞ YANLIŞI İKAZ ETMELİDİR

Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, bu konuda halktan beklentilerini de şu cümlelerle anlattı:

"Halkımızdan da aynı duyarlılığı ve katılımı bekliyoruz. Tüm halkımızdan, tüm esnafımızdan çöp toplama saatlerine uygun olarak çöplerini dışarı çıkarmalarını bekliyoruz. Sokaklarımızı, caddelerimizi gelişigüzel kirletmemeye özen göstermelerini bekliyoruz. Bizim bu kampanyamız içinde halkı bu konuda bilinçlendiren, katılıma davet eden bir kampanya da olacak. Tüm halkımızdan bu konuda bir duyarlılık, katılım ve katkı bekliyoruz. Sadece kendilerinden sorumlu değil bir bütün olarak kentten de sorumlu olduklarını hissetmelerini istiyoruz. Kendisinin kirletmemesi yetmiyor, kirleten varsa bu konuda bir hemşerilik hukukundan kaynaklı hakkını kullanmasını bekliyoruz. Bu şehirde yaşayan her bir yurttaş bu şehrin sahibidir. Bizler belki görevliyiz, sorumluyuz ama gerçek sahibi yurttaşlardır. Her birey bu şehre sahip çıkmalıdır, sokağına, caddesine, parkına sahip çıkmalıdır. Yanlışı ikaz etmelidir, eksiklikleri bize bildirmelidir. Daha iyisini yapma talebine de biz her zaman kendilerine açık olacağız."

SOKAKLAR MİSAFİR ODASI GİBİ OLMALI

"Bu kentin sokakları, caddeleri, parkları bizim evimizden daha kıymetlidir" diyen Kışanak, "Kendi evimize nasıl özen gösteriyorsak, nasıl temiz tutulması için gayret ve çaba içinde oluyorsak sokak, cadde ve parklarımız da aynı şekilde temiz olması için aynı duyarlılık ve hassasiyetle çalışacağız. Yurttaşlarımızla birlikte kentimizi pırıl pırıl tertemiz yapacağız" dedi. Kışanak daha sonra şöyle devam etti:

"Herkes biliyor ki artık Diyarbakır bir dünya kentidir. Tanınırlığı, bilinirliği çok yüksek bir kenttir. Kentimizin turizm kapasitesi de her geçen gün artıyor, bizler ev sahibiyiz. Bu kente gelen misafirlerimiz de kentimizin tüm sokaklarını, tüm caddelerini, tüm parklarını bir misafir odası temizliği ile titizliği ile hazırlayıp sunmakla görevli ve sorumluyuz. Turistlerin aynı zamanda bu kentin bir turizm elçisi olacağını unutmayacağız. Bu kentten çıktıkları için mutlu olduklarını ve başkalarının da gelmesini teşvik eden bir duygu ile ayrılmalarını temin edecek bir yaklaşım ve tutum içerisinde olacağız."

GÖREVİMİZ ULAŞIM HAKKINI KULLANDIRMAKTIR

Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, 1 milyon 600 bin nüfusu olan Diyarbakır'ın kaliteli, konforlu ulaşım hakkını karşılamakla görevli ve sorumlu olduklarını vurguladı. "Halkımızın her biri ilçeler ve merkez arasında, ilçelerin birbiri arasında ve kent içinde dolaşım hakkı vardır" diyen Kışanak, "Bu vazgeçilmez temel bir haktır. İnsanlar bu şehirde ne kadar rahat hareket edebilme kabiliyetine sahipse, bu kentte o kadar fazla sahiplenme duygusu geliştirebilirler. Ekonomik değer üretebilirler, sosyal kapasitelerini artırabilirler. Bu kentte ne kadar çok dolaşıyorlarsa o kadar fazla bu kentin aktif bir yurttaşı olurlar. Öncelikli görevimiz halkımızın bu hakkını kullanabilir imkanlarını yaratmaktır" diye konuştu. Güvenli, konforlu, temiz, ulaşılabilir toplu taşıma hizmetini sunmanın kendi görev ve sorumluluğunda olduğuna işaret eden Kışanak, şöyle devam etti:

"Bu görevi en iyi şekilde yapmanın gayreti içerisinde olacağız. Ulaşımla ilgili bütün sorunları çözmek bizim görevimizidir. Toplu taşıma bir kentlilik hakkıdır, bu hakkın kullanılması için de kendimizi görevli ve sorumlu olarak görüyoruz. Bu konuda tedbirlerimizi alacağız, kurumsal kapasitemizi güçlendireceğiz, imkanlarımızı seferber edeceğiz. Belediyemizin mevcut toplu taşıma kapasitesi sadece ilçe belediyelerimizdeki toplu taşıma hizmetlerinin de bize geçmesinden kaynaklı olarak ilçe belediyelerimizin otobüslerinin de bizim otobüslerinin yanında çalışmaya başlamasından ibarettir. Biz yeni bir araç almadık, toplu taşıma kapasitemizi araç olarak artırma çalışmasını sürdürüyoruz."

FİİLİ DURUM YARATMALARI DOĞRU DEĞİLDİR

İlçe minibüs kooperatiflerinin yaptığı ve Otogar'a yansıyan eyleme de işaret eden Kışanak, şunları söyledi:

"Toplu taşıma hizmetini özel sektör olarak sürdüren minibüsçüler var. İlçelerimizde yoğunlaşmış bir faaliyettir. Belediyelerimizin sefer sayıları artırılmış, daha ucuz toplu taşımadan kaynaklı bir rahatsızlıkları var. 'Belediye bunu yaparsa insanlar doğal olarak belediye araçlarını tercih ediyorlar. Bize gelmiyorlar, yolcu kapasitemiz düştü, biz kar elde edemiyoruz' diyorlar. Bu konudaki taleplerini konuşmaya, tartışmaya açığız. Dün ilçelerden gelen minibüs kooperatifleriyle yaptığımız toplantıda bunu kendilerine ifade ettik. Bu kentteki bütün insanların sorunlarıyla, sıkıntılarıyla ilgilenmek, çözüm üretmek, herkesin bu konuda yapmak istediği çalışmanın kentlilik hukuku içerisinde bir yeri vardır ve bu yeri belirleyip tespit etmek kendimize görev olarak biliyoruz. Hiçbir sosyal gurubu dışlamıyoruz, 'Gidin ne yapıyorsanız yapın' demiyoruz. Biz diyalog kanallarını kapatmadık, kendileriyle konuşup, tartışıp ve makul olan çözüm önerilerini açığa çıkarmak bizim temennimizdir. Bugün otogarda yarattıkları fiili durumu doğru ve haklı bulmuyoruz. Doğru bir yaklaşım değildir. Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları olarak kendilerine diyalog kapılarını açık tuttuğumuz halde fiili bir durum yaratmaları doğru bir şey değildir. Diyalog kanallarını da zorlayan bir yaklaşımdır buradan kendilerine sitemlerimizi iletiyoruz."

ANLI: BU İRADE BEYANI VE KARARLILIK İFADESİDİR

Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı da kaldırım işgalleri ve kaçak yapılaşma konusunda açıklama yaptı.

Basınla bir araya gelmenin temel sebebinin "irade beyanında bulunmaktır" diyen Anlı, büyükşehir ve ilçe Eşbaşkanları olarak "Bundan sonraki süreçte belediyelerimiz kente ilişkin bütün konularda tüm sorumluluklarını, görevlerini eksiksiz bir şekilde yerine getirmenin arayışı içerisinde olacağız. Bu irade beyanının bir diğer boyutu da davettir" dedi. Sorumlu yurttaşları, muhtarları, Seydaları, sivil toplum örgütlerini, meslek odalarını, eğitimcileri, emekçi kadınları, gençleri, bir bütün Diyarbakır'ı sevenleri, sahiplenmeye ve katkı sunmaya davet eden Anlı, "Hedefimiz kısa bir süre içerisinde yapabilirsek 100 günlük acil eylem planı çerçevesinde hızlı bir şekilde sonuç almaktır. Bu yaz döneminde belediyelerimizin çalışmalarını üst boyutlara taşıyarak, gelecek son baharda, yani iş mevsiminde Diyarbakır'ı farklı bir çehre ile insanlarımızla buluşmasını sağlamaktır" dedi. Büyük bir tecrübe ve birikime de sahip olduklarını ifade eden Anlı, "İnanıyoruz ki halkımız bu davetimize icabet edecektir. Diğer bir davetimizde bu kente ilişkin, bu kentin hukukuna ilişkin yeteri derecede saygı göstermeyenlerin, saygıya davet edilmesidir. Çok açık bir şekilde ifade ediyorum 1buçuk, 2 milyon insanın menfaati, hukuku bizim için her şeyin üzerindedir. Bu kente dair haksız menfaat ve haksız çıkar elde edenlere karşı da bir an önce kent hukukuna ve Diyarbakır ruhuna yakışır bir tutum içerisinde olmalarını bekliyoruz" diye konuştu.

KADINLAR KALDIRIMDAN YOLA İNMEK ZORUNDA KALIYOR

Seçim döneminde de şikayet konularından birisinin "kaldırım işgalleri" olduğunu belirten Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı, "Bunu burada ifade etmemizin sebebi bundan sonraki süreçte tutumumuzun kamuoyu tarafından bilinmesidir" dedi. Her şeyin katılımcı, şeffaf ve hesap verilebilir olmasına verdiğimiz önemden dolayı bunu ilan ettiklerini vurgulayan Anlı, kentte engellerin, yaşlıların, kadınların kaldırımı kullanması önündeki tüm engelleri ortadan kaldırmayı hedeflediklerini söyledi. Anlı, şikayeti olan yurttaşların kendilerine ulaşmasını, meşruiyet zemini içerisinde halkın katılımcığı içerisinde bunun üzerine gideceklerini söyledi. Anlı şöyle devam etti:

"Bu bir kararlılık ifadesidir, irade beyanıdır. İster turizm açısından diyelim, ister bu şehri kullanan insanlar açısından diyelim, bu görüntü kabul edilmez bir görüntüdür. Kent hukukuna karşı bir saygı eksikliğidir. Eğer bir şehir modern olduğunu iddia ediyorsa öncelikle engellilere dönük politikalarıyla modern olduğunu iddia edebilir. Diyarbakır bu konuda epey mesafe kat etmiş bir şehir ama engellilerimize karşı, özellikle kaldırım işgallerine karşı ve kaldırımlardaki yanlış uygulamalar nedeni ile maalesef hak ettikleri değeri sunamıyoruz. Bunu bu biçimi ile yaşama geçireceğiz."

Kadınların birçok noktada kaldırımdan caddeye indiği görüntüler bulunduğunu anlatan Anlı, "Buna son vereceğiz. Yine hepimizin ortak malı olan kaldırımları ticari faaliyet için kullananlar var bunlara da son vereceğiz" dedi. Kendileri son vermeden kaldırımları işgal etmiş olanların kendiliklerinden vazgeçeceklerine de inandığını ifade eden Anlı, "Çünkü Diyarbakır'ın ruhu, Diyarbakır'ın gerçek sevdalıları böyle hareket eder" dedi.

KAÇAK YAPILAŞMAYA ASLA İZİN VERİLMEYECEK

Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı "kaçak yapılaşma" konusunda da "Maalesef her seçim döneminde bütün ülkede olduğu gibi şehrimizde de kaçak yapılaşma noktasında hiçbirimizin kabul etmeyeceği, hiçbirimizin içine sinmediği görüntüler yaşandı" dedi. "Popülizm yapmayacağız. Bir oy fazla almak için bu kentin değerlerini, bu kentin ilkelerini asla tartışma konusu yapmayacağız" diyen Anlı, "Hem insanımıza olan saygımızdan, hem de bu şehre olan borcumuzdan dolayı bu konuda da çok ciddi tedbirler alacağız. Bundan sonra kaçak yapılaşma, gecekondu benzeri uygulamalara hiçbir şekilde izin verilmeyecektir" dedi. Bugüne kadar yapılmış olan gecekonduların da oradan kaldırılması içinde ciddi bir arayış içerisinde olacaklarını ifade eden Anlı, "Yerinden dönüşüm başından beri ilan ettiğimiz bir politikamızdı. İnsanları yerinden yurdundan etmeden, kent merkezlerini yoksullardan ve kentin gerçek sahiplerinden arındırmadan kendi içerisinde dönüşümünü sağlayarak insanlarımızın rahat, sağlıklı, ulaşılabilir konut hakkında sağlamayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: Temsilci / Güncel
title