Haberler

Büyükşehir'den 'Türkçeye Çağrı' Konferansı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Doç. Dr. Bayram Durbilmez, dilin önemini anlattı.

Büyükşehir Belediyesi Eğitim Faaliyetleri Genel Koordinatörlüğü tarafından Türk Dil Bayramı dolayısıyla bir konferans düzenlendi.

Belediye Meclis Salonu'nda 'Türkçeye Çağrı Buluşması' etkinliği kapsamında düzenlenen konferansa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın, Büyükşehir Belediyesi Eğitim Faaliyetleri Genel Koordinatörü Refik Tuzcuoğlu, belediyeden yetkililer, davetliler ve Gülen Yüzler Projesi'nde eğitim alan öğrenciler katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın yaptı. Konuşmasına Türk Dil Bayramı'nı kutlayarak başlayan Yalçın, öğrencilere dile gönül verdikleri için teşekkür etti. Belediyelerin insanların hayatını kolaylaştıracak hizmetler gerçekleştirdiklerinin anlatan Yalçın, "Bu hizmetlerin yanında milli ve manevi değerlerine bağlı gençler yetiştirmek üzere yaptığımız bir takım çalışmalar, bizim en çok zevk aldığımız çalışmalardır" dedi.

Türkçeye yapılacak her türlü hizmetin çok değerli olduğunu ifade eden Yalçın, "Çünkü bir millet dilsiz olmaz. Millet olacaksa, devlet olacaksa dili olacak. Din, yine dil sayesinde ayakta duruyor. Bizim dinimizi öğrenmemiz bile dilimizi öğrenmekten geçiyor. Kaliteli fert dilini iyi kullanan ferttir. Lütfen yerel lehçelerden vazgeçerek Türkçemizi güzel kullanalım. Geleceğimiz için güzel Türkçemize sahip çıkalım. İşyerlerimizde yabancı isimler kullanmaktan kaçınalım" diye konuştu.

Yalçın'ın konuşmasının ardından Şair Yusuf Yanç tarafından kaleme alınan 'Arıyorum' şiiri, slayt gösterisi eşliğinde sunuldu.

"DİLİMİZE SAHİP ÇIKALIM"

Daha sonra Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden Doç. Dr. Bayram Durbilmez 'Türkçeye Çağrı Buluşması' kapsamında bir konferans verdi. Konuşmasında milli kültürün temelinin milli dil olduğuna değinen Doç Dr. Durbilmez, "Topluma kimlik kazandıran, diğer topluluklardan farklılaştırarak bizi millet haline getiren unsurların başında milli kültür yer alır. Milli kültürün temeli de milli dildir. Milli dili olmayan bir topluluğun millet olması mümkün değildir. Bu nedenle dilimize sahip çıkmak gereklidir. Aynı şekilde coğrafyayı da vatan yapan ve sürekli vatan kılan kalıcı güç de o coğrafya ile bütünleşmiş milli kültürdür, edebiyattır, sanattır. Bizim kültürümüzde dilin en güzel işlenmiş biçimi edebiyattır. Edebiyat sözün özünü söyleme sanatıdır" ifadelerini kullandı.

Türkçenin zenginliklerin söz ederek konuşmasına devam eden Doç. Dr. Durbilmez, dil birliğinin gönül birliğini oluşturduğunu, dil kirliliğinin ise gönül kirliliğine neden olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close