Büyükşehir'den Bursa Belgeliğine 6 Yeni Eser Daha
Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin, kentin somut olmayan kültürel mirasını geleceğe taşıyan projeleri kapsamında hazırlanan 5 yeni kitap ve yenilenen 'Kent Rehberi', Bursa belgeliğine kazandırıldı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa belgeliğine kazandırılan '1830 Bursa Nüfus Kütüğü', 'Bosna'dan Bursa'ya Çengiç Beyleri', 'Mekânların Diliyle Bursa', '15. ve 16. yüzyıllarda Bursa´da Sağlık Hayatı', 'Şeyhülislam Karaçelebizâde Abdülaziz Efendi (Hayatı-Eserleri-Vakıfları)' adlı eserlerle yenilenen 'Kent Rehberi'nin tanıtımını, Mahkeme Hamamı İbrahimpaşa Kültür Merkezi'nde yaptı. Toplantıya, Bursa'nın kent kültürüne katkı sağlayan yazarlar ve basın mensupları yoğun ilgi gösterdi. Başkan Altepe, Büyükşehir Belediyesi bürokratlarının da katıldığı toplantıda, Büyükşehir Belediyesi'nin Bursa'nın kültürel mirasının ve değerlerinin ayağa kaldırılmasına gösterdiği özene dikkati çekti.
Kültürel miras geleceğe taşınıyor
Başkan Altepe, eserleri detaylıca anlattığı konuşmasında, "Kentin hafızası haline gelen Bursa belgeliği, her geçen gün değer kazanıyor. Yeni yayınlarla birlikte belgeliğe kazandırılan kitap sayısı 185'e ulaştı" dedi.
Başkan Altepe, "Büyükşehir Belediyesi olarak kentimizin kültürel mirasını geleceğe taşımaya devam edeceğiz. Bu kapsamda hazırlanan eserlerden '1830 Bursa Nüfus Kütüğü', Prof. Dr. Muammer Demirel ve Yrd. Doç. Dr. Raşit Gündoğdu tarafından hazırlandı. Bu eser sayesinde Bursa'nın ticari münasebetleriyle ilgili bilgiler edinilecek, yine bu defterler sayesinde Bursa'nın uluslararası bir ticaret merkezi olduğu, hanlarının çok aktif çalıştığı ve Avrupalı tüccarların Bursa'ya çok sık geldikleri takip edilebilecek" diye konuştu.
Bir sergi eseri olan 'Bosna'dan Bursa'ya Çengiç Beyleri' kitabının Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu danışmanlığında hazırlandığını söyleyen Başkan Altepe, 7 Ekim 2013 tarihinden beri Bursa Kent Müzesi'nde sergilenen Çengiç ailesinin asırlık eşyalarının ve yadigarlarının yer aldığı sergi kataloğunun okurlarını bir tarih yolculuğuna çıkardığını belirtti. 'Mekânların Diliyle Bursa' adlı eserin de Mustafa Başpınar'ın editörlüğünde hazırlandığını vurgulayan Başkan Altepe, "Bursa'nın çeşitli mekanlarına dair farklı kalemlerin bakış açılarını bir araya getiren eserde Beşir Ayvazoğlu, İhsan Deniz, Metin Önal Mengüşoğlu, Mustafa Armağan, Cemil Kavukçu, İnci Aral ve Müslim Coşkun'un yazıları bulunuyor" şeklinde konuştu.
"Bursa her derde deva"
Başkan Altepe, '15 ve 16 Yüzyıllarda Bursa'da Sağlık Hayatı' adlı kitapta da Yrd. Doç. Dr. Nermin Gümüşalan'ın şifa arayan hastaların derdine çare bulan Bursa'yı anlattığını ifade etti. Yazar Doç. Dr. Ali İhsan Karataş'ın kaleme aldığı 'Şeyhülislam Karaçelebizâde Abdülaziz Efendi' adlı kitabın da Osmanlı tarihinde hizmetleriyle ön plana çıkan Karaçelebizâde ailesinden en dikkat çeken ve adından en çok bahsedilen kişi Abdülaziz Efendi'nin yaşamından kesitlerin yer aldığını bildirdi. Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Dairesi Başkanı Aziz Elbas ile Aysun Dönmez'in kaleme aldığı Bursa Kent Rehberi'nin de kentin görülmeye değer yerleri hakkında bilgiler verdiğini ifade etti.
Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu ve Doç. Dr. Ali İhsan Karataş da eserlerinin yazım ve hazırlık süreçleri hakkında bilgiler vererek, Bursa'nın değerlerine sahip çıkan ve kent kültürünü yepyeni kitaplarla geleceğe taşıyan Başkan Altepe'ye teşekkür etti. Toplantının sonunda Başkan Altepe, Bursa belgeliğine kazandırılan eserlere emeği geçen Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kent Müzesi ve Bursa Araştırmaları Merkezi çalışanlarını tebrik etti. Başkan Altepe ile yazarlar günün anısına fotoğraf çektirdi.