Haberler

'Büyükşehir' Davasının 3'üncü Duruşmasında 'Adli Kontrole Devam' Kararı (2)

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik gerçekleştirilen operasyonların ardından haklarında dava açılan, aralarında Başkan CHP'li Aziz Kocaoğlu'nun da bulunduğu 130 sanıklı davanın 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde üçüncü duruşması görüldü.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik gerçekleştirilen operasyonların ardından haklarında dava açılan, aralarında Başkan CHP'li Aziz Kocaoğlu'nun da bulunduğu 130 sanıklı davanın 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde üçüncü duruşması görüldü. Tutuklu sanığın kalmadığı davada, mahkeme heyeti, avukatların, başta ev hapsi olmak üzere, adli kontrol tedbirlerinin yumuşatılması taleplerini reddetti. Mahkeme heyeti, 4'üncü duruşmanın 24 Ocak 2013 tarihinde görülmesine karar verdi.

Mete Atilla Kırdar, Bahattin Yadoğlu'nun mağdur, Cevahir Cem Kiraz ve Kazım Murat Aydın'ın şikayeçi olduğu dava öncesi, İzmir Emniyeti Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, geçen yıl Mayıs ve Kasım aylarında, Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik iki ayrı operasyon gerçekleştirmişti. Tarihi davanın geçen Nisan'da, İzmir 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan ilk duruşmasında, 22 tutuklu sanıktan Genel Sekreter Yardımcısı Erhan Bey ile Grand Plaza Eski Müdürü Muharrem Derbentoğulları'nın tahliyesine karar verilmiş, daha sonra da iki organizatör de ara karar ile cezaevinden salıverilmişti.

Temmuz ayındaki ikinci duruşmada ise tutuklu yargılanan 18 sanıktan, Genel Sekreter Pervin Şenel Genç dışındaki tüm sanıklar tahliye edildi. Mahkeme heyeti, İZENERJİ Genel Müdürü Ali Sabuktay, Büyükşehir Şirketler Genel Koordinatörü Hilmi Özen, İzmir Büyükşehir Belediyesi Bilgi Teknolojileri Daire Başkanı Selçuk Savcı, İzmir Büyükşehir Belediyesi Alım Şube Müdürü Mehmet Sayar, organizatör Ata Karakaş, Ömer Devrim Ergin, Hakan Say'ı ev hapsi koşuluyla tahliye etti. Tek tutuklu sanık Pervin Şenel Genç de ara kararla, ev hapsi şartıyla daha sonra tahliye edildi.

CHP'li izmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun 397 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı 130 sanıklı davanın üçüncü duruşması, bugün saat 13.30 sıralarında başladı. Davanın, haklarında ev hapsi kararı bulunan 8 sanığı, Denetimli Serbestlik Şube Müdürlüğü yetkililerinin telefonla yaptığı tebligatın ardından, kendileri adliyeye geldi. Bazı tutuksuz sanıklar, eşleriyle elele adliye binasına girdi.

Tutuklu sanığın kalmadığı davanın duruşmasından 30 dakika önce, Narlıdere Belediye Başkanı CHP'li Abdül Batur ile birlikte adliyeye gelen Başkan Kocaoğlu ise CHP İzmir Kadın Kolları üyesi bir grup tarafından alkışlarla karşılandı. CHP'lilerin, Başkan Kocaoğlu'nun bir süre önce yaptığı, "Adliyeye gelmeyin" çağrısına genel olarak uydukları gözlendi.

SALONDA YER KALMADI

Özellikle ev hapsinde bulunan 8 sanığın adli kontrol denetiminin yumuşatılması kararı beklediği duruşmaya ilgi büyüktü. Mahkeme salonu doldu. Çok sayıda izleyici hatta avukat ayakta duruşmayı izlerken, bir o kadar kişi de dışarıda bekledi. Davada sanık Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ev hapsindeki sekiz sanık, başka suçtan tutuklu bulunan Muzaffer Köse ve tutuksuz yargılanan sanıkların çoğu ile avukatları katıldı. CHP İzmir milletvekili Mustafa Moroğlu da izledi.

İzmir 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Cahit Kargı, duruşmayı saat 14.30'da sonlandıracaklarını, tanık taleplerinde ısrar edilmesi durumunda, saat 17.00'den sonra duruşmaya devam edilebileceğini söyledi. Sanık ve avukat yoklamasından sonra duruşmaya başlayan Mahkeme Başkanı, avukatların taleplerini dinledi.

Aziz Kocaoğlu'nun avukatı Ercan Demir, bu tip davaların Özel Yetkili Mahkemeler kapmasından çıkartılmasına karşın devam eden davaların bakılmasını düzenleyen uygulamanın Anayasa'ya aykırı olduğunu önesürdü. Demir, ayrıca benzer maddelerden suç işleyen kamu görevlilerine izin şartı getirildiğini fakat İzmir Büyükşehir Belediyesi davasındaki sanıklara uygulanmamasının eşitlik ilkesine aykırı olduğunu savundu. Bugünlerde dava açılan herhangi bir belediye başkanı ve bürokratları için izin alınması gerekirken, kendi müvekilleri için bunun uygulanmadığını belirten Demir, davanın durdurulup izin alınmasını talep etti. Demir, mahkemenin bu uygulamaya olanak sağlayan yasadaki geçici maddelerin iptali için yaptıkları bu itirazların Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesini talep etti.

TALEPLER

Avukatlar, mahkeme heyetine tek tek taleplerini bildirdi. Sendikacıların ihaleyi katılanları etkileyip etkilemediğinin tespiti için ihalenin yapıldığı 4. katta keşif talep edildi. Ali Hepçetiner'in ihale günü yaptığı telefon konuşmalarının kaydının yetkili kurumdan istenmesi de talep edilirken, ayrıca bilirkişi raporlarını yazanların da mahkemede tanık olarak dinlenmesi istendi.

Adli kontrol altında ev hapsinde bulunan Genel Sekreter Pervin Şenel Genç, Bilgi İşlem Daire Başkanı Selçuk Savcı, Şirketler Koordinatörü Hilmi Özen, İZENERJİ Genel Müdürü Ali Süha Sabuktay, Satın Alma Daire Başkanı Mehmet Sayar, organizatörler Hakan Say, Ömer Devrim Ergen ve Ata Karataş sanıkların avukatları, müvekillerinin farklı şekillerde mağdur edildiğini belirtti.

Gece yarısı kontrol yapıldığını, zaman zaman saat başı arandıklarını belirten avukatlar önemli hastalıkları bulunan yakınlarının yanına hastaneye bile gidemediklerinden yakındı. Adli kontrolün tamamen kaldırılması veya değişiklikle yumuşatılmasını isteyen avukatlar "Denetimli serbestlik ev hapsi gibi uygulanıyor. Biz işe gittiğimizde evi terk etmiş olmuyoruz. Akşam eve dönüyoruz. Ama bu uygulama masumiyet karinesine aykırıdır. Ev hapsi uygulamasının yönetmeliği yok. Denetimli Serbestlik Bürosu elemanları özgürlüğü kısıtlayıcı uygulamalar yapıyor. Cezaevinden ilk çıktıklarından bir hafta sonra denetime başladılar. Bu süre içinde kimse kaçmadı. Mahkemeye bile kendileri gelilyor. Kaçmayacakları anlaşıldı. Adli kontrol değiştirilmelidir" talebinde bulundu.

Ayrıca, adli kontrol altında geçen sürenin tutukluluk sayılmadığı ancak müvekillerinin özgür olmadığını belirten avukatlar bu mağduriyetin giderilmesini istedi.

İMZA ATACAK KARAKOL BULAMADI

Adli kontrolü karakola imza atarak sağlanan sendikacı Cafer Konca'nın Ankara'da göreve başlaması nedeniyle adli kontrolünün İzmir'den Ankara'ya alındığına dikkat çeken avukatı ilginç bir tespitte bulundu. Konca'nın iki aydır imza atamadığını belirten avukat "Müvekkilim Konca imza atacak mercii bulamadı. En yakın karakola bile giderek, kendisinin imzasının alınmasını istedi. Ancak henüz başaramadı. Bu durum bile bu kontrole gerek olmadığının bir göstergesidir. Kaçmayacağı ortaya çıkmıştır. Kaçması göçmesiyle ilgili bir sorun yoktur" dedi.

POLİS ZORUYLA GETİRİLELECEK

Mahkeme heyeti, taleplerin dinlenmesinden sonra kararını açıkladı. Mahkeme Başkanı Kargı, ihalenin yapıldığı 4. katta keşif yapılmasını, bilirkişilerin mahkemede dinlenmesini reddetti. Üç celseye de gelmeyen müşteki Mete Atilla Kırdar'ın polis zoruyla bir sonraki duruşmaya getirilmesine karar veren mahkeme, sanıkların adli kontrol tedbirlerinin değiştirilmesi taleplerinin dosyadaki mevcut delil durumunda değişiklik olmaması gerekçesiyle reddetti. Mahkeme heyeti, ESHOT durak ihalesiyle ilgili bilirkişi tayini konusunda Ankara'daki Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi'nden sonuç alınamadığı için belgelerin geri istenmesine ve İstanbul'daki mahkemeden yeni rapor alınmasına karar verdi.

BELEDİYE MÜDAHİL OLACAK MI

Mahkeme heyeti, kamu görevlileriyle ilgili olarak izin alınmak suretiyle yargılanmaya devam edilmesi talebini, mahkemeye açılan davanın açıldığı tarih ve 6352 sayılı yasanın geçici maddesinin yürürlükte olmasında dolayı reddetti. Tüm sanıkların vareste olduğunu, isterlerse duruşmaya gelebileceklerini bildirildi. Mahkeme ayrıca ihaleye fesat karıştırma suçlarında mağdurun İzmir Büyükşehir Belediyesi olması nedeniyle davanın Büyükşehir Belediyesi'nin müdahil olup olmayacağının sorulması konusunda yazı yazılmasına karar verdi. Davanın 4'üncü duruşması, 24 Ocak 2013 saat 13.30'a ertelendi.

ÇIKIŞTA KONUŞTU

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu adliyeden ayrılırken güzetecilere açıklamalar yaptı. Başkan Kocaoğlu, şunları söyledi:

"Bildiğiniz gibi davanın son kararından buyana herhangi bir değişiklik olmadı. Ev hassindekilerin ev hapsine, adli kontroldekilerin adli kontrolüne devam kerarı verildi. Gönlümüzden geçen özellikle ev hapsindeki arkadaşların işlerine, güçlerine dönmesi, evlerine nafaka götürmesine yönelik bir karar çıkmasıydı. Bunu bekliyorduk. Ancak bu gerçekleşmedi. Zaten hiçbir arkadaşımız evinden çıkmamıştı. Ev hapsi kararının kaldırılmasını bekliyordum ama olmadı. Malesef bu konuda üzgünüz. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve yargılanan arkadaşlarımız dört 4 milyon İzmirlinin gönlünde, beyninde, gözünde, 75 milyon TC vatandaşanın yine beyninde gönlünde ve gözünde aklanmıştır. Önemli olan millet tarafndan aklanmaktır. Ancak hayat devam ediyor, mücadelemiz devam edecek. Haklılığımız ıspatlanana kadar çalışacağız."

Savcının mağdur olduğunu düşünüyorsa Büyükşehir Belediyesi'nin da davaya müdahil olabileceği yolundaki uyarısı sorulan Başkan Kocaoğlu, "Hem belediye, hem çete hem de reis biziz. Hukukçularımızla görüşeceğiz, gerekirse oluruz" dedi.

TT,BK,UB(AÖ/SS) - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close