Adana Büyükşehir Belediyesi Bonzai'ye Savaş Açtı
Adana Büyükşehir Belediyesi sağlık ekipleri, kentin çeşitli mahallelerini gezerek, Bonzai maddesinin zararlarına ve tedavisine dikkat çeken broşürler dağıtıyor.
Adana Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı ekipleri, kentin çeşitli mahallelerini gezerek, son zamanlarda kullanımının hızla yayıldığı sentetik uyuşturucu Bonzai maddesinin zararlarına ve tedavisine dikkat çeken broşürler dağıtıyor.
Hızla yayılması nedeniyle neredeyse her gün bir kişinin ölümüne sebep olan sentetik uyuşturucu madde Bonzai'ye karşı savaş açan Sağlık İşleri Daire Başkanlığı, başlattıkları projeyle tüm mahallelere ulaşmaya çalışarak bilgilendirme toplantıları yapıyor. Uzman hekim, sağlık görevlileri ve acil sağlık eşliğinde mahalleleri gezen görevliler, Bonzai'nin zararlarına ve tedavisine dikkat çeken broşürler dağıtarak, söyleşiler gerçekleştiriyor.
Fevzipaşa Mahallesi'nde de bir ziyaret gerçekleştiren ekip, buradaki bir kahvehanede söyleşi yaptı. Özellikle gençleri bu zehir niteliğindeki maddeden uzak tutmayı hedeflediklerini belirten Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanı Op. Dr. Fatih Karayandı ve beraberindeki Dr. Mustafa Tekin, vatandaşlara Bonzai'nin zararlarını, ailelerin ne yapması, ne yapmaması gerektiğini, bağımlılıların bundan kurtulmak için nasıl bir yol izleyeceklerini anlattı.
Bonzai'yi "Çağımızın Vebası" olarak nitelendiren Dr. Mustafa Tekin, "Bonzai denince aklımıza sentetik gelir. Esrardan 100 kat daha zararlı ve etkin bağımlılık yapan bir madde" dedi. 2-3 kez Bonzai kullanımının anında bağımlılık yaptığını ifade eden Dr. Tekin, şöyle devam etti:
"Bazen ilk içişte dahi ölebiliyorlar. Bonzai'ye başlamanın sonu ölümdür. En fazla 2-3 yıl içinde ölümle kucaklaşıyorlar. Tedaviyle sağlıklarına kavuşabilirler ama birçoğu tedaviden önce maalesef ölüyor."
"NETİCE KALP KRİZİ VE ÖLÜM"
Bonzai diye bilinen sentetik uyuşturucunun öz maddesinin "Cannabinoid" olduğunu belirten Dr. Mustafa Tekin, 400 farklı çeşitte üretildiğini kaydetti. Maddenin kullanım şekillerini ve tarihçesini de anlatan Dr. Tekin, Avrupa'da 40 yıl önce bu maddenin kullanımı nedeniyle ölümler başlandığını ve 2008 yılında yasaklandığını dile getirdi. Türkiye'de ise kullanımının 2011 yılında yasaklandığını ifade eden Dr. Tekin, Bonzai'nin zararlarını şöyle sıraladı:
"İçenlerde genelde aşırı dalgınlık, aşırı unutkanlık, yalan söyleme, hırsızlık. Bonzai'nin parasını elde etmek için evde çocuk bazı malzemeleri çalıyor veya babasının, annesinin parasını çalıyor. Kullanan kişilerde pis koku oluşuyor. Muhtelif lekeler, morarmalar, yüzünde sivilceler çıkıyor. Halüsinasyon görüyorlar. Gündüz vakti hayaller görmeye, sesler duymaya başlıyor. Sapkın fikirlere saplanıyorlar. 'Birileri beni takip ediyor, öldürecek, pusu kuruyor, aleyhimde çalışıyor diye sapkın fikirlere müzdarip oluyorlar. İştahsızlık yapıyor, kişide zamanla zayıflamaya yol açıyor. Nabzı hızlandırıyor. Kan basıncını yükseltiyor. Ağızda ve avuç içlerinde kuruluk yapıyor. Gündüz rüyaları görmeye, yalancılık başlıyor. Gözlerde kızarıklık balıyor. Vücutta karıncalanma, kas güçlerinde azalma, geçici felçlik ve körlükler oluşuyor. Netice de kalp krizi ve ölüm. Genellikle içenlerin tespiti için güzel bir ön düşünce veriyor."
"DÖVERSEK, BAĞIRIRSAK, O KİŞİNİN SONU ÖLÜMLE BİTECEK"
Zehir niteliğindeki bu maddenin hızla yayılmasının nedenini çok ucuz olmasına bağlayan Dr. Mustafa Tekin, bağımlıların tedavisi hususunda ailelerin çok dikkat etmesi gerektiğine vurgu yaparak şunları anlattı:
"Aileden biri veya yakınlarımız kullanıyorsa bu maddeyi, onlara bağırmayacağız, kızmayacağız, dövmeyeceğiz, küfür etmeyeceğiz. Onlara arkadaşça davranıp yanında olduğumuzu, desteklediğimizi bildireceğiz, O'na hissettireceğiz. En kısa zamanda ona nasıl davranacağımız konusunda Amatem dediğimiz tedavi merkezlerinden yardım isteyeceğiz, 'Ona nasıl davranacağız' diye. Oradan edineceğimiz bilgiler ışığında yanımızdaki bağımlı kişilere öyle yaklaşacağız. Bu tür yaklaşım ileride kişinin tedavisini kolaylaştırır, başarısını yükseltir. Onu döversek, bağırırsak o kişinin sonu ölümle bitecek. Yani hastalığın tedavisi için önce biz ona iyi yaklaşacağız. Sonra uygun bir tedavi merkezine götüreceğiz. Uzman hekimler, psikiyatristler tarafından tedavi edilecek. Tedavinin en önemli parçalarından biri, ailenin bu uyuşturucuyu kullananlara desteği."
Toplantı sırasında mahallelilerle görüşen ekipler, proje ve yeni projeler için öneri ve eleştirileri not aldı. - ADANA