Büyükelçi Fakılı Türkiye'nin Sığınmacı Politikasını Anlattı
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Avrupalı Türk Demokratlar Birliği Corvinus Üniversitesinde düzenlenen seminerden detaylar Türkiye'nin Budapeşte Büyükelçisi Şakir Fakılı'nın konuşması Budapeşte Büyükelçisi Fakılı Türkiye'nin sığınmacı politikasını anlattı Türkiye'nin Budapeşte Büyükelçisi Fakılı: "Türkiye, tarihi boyunca her zaman kendisinden iltica talebinde bulunanlara kapısını açık tuttu.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
Avrupalı Türk Demokratlar Birliği
Corvinus Üniversitesinde düzenlenen seminerden detaylar
Türkiye'nin Budapeşte Büyükelçisi Şakir Fakılı'nın konuşması Budapeşte Büyükelçisi Fakılı Türkiye'nin sığınmacı politikasını anlattı
Türkiye'nin Budapeşte Büyükelçisi Fakılı:
" Türkiye, tarihi boyunca her zaman kendisinden iltica talebinde bulunanlara kapısını açık tuttu. Macarlar, Yahudiler, Polonyalılar, Kırım Tatarları, Kürtler, Suriyeliler bunlara örnektir. Türkiye şimdi de Suriyeliler önünde 'açık kapı' politikası izliyor"
Türkiye'nin Budapeşte Büyükelçisi Şakir Fakılı, Türkiye'nin tarihte olduğu gibi şimdi de kendisine sığınanlara kucak açtığını söyledi.
Fakılı, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) tarafından Macaristan'ın prestijli üniversitelerinden Corvinus Üniversitesinde düzenlenen seminerde, Türkiye'nin göç politikasını ve bu bağlamda Avrupa Birliği ile sürdürülen işbirliğini anlattı.
Türklerin tarih boyunca her zaman kendisine sığınanlara kucak açtığını kaydeden Fakılı, "Türkiye, tarihi boyunca kendisine sığınanlara kapısını açık tuttu. Macarlar, Polonyalılar, Kırım Tatarları, Suriyeliler, Hristiyanlar, Yahudiler bunlara örnektir. Türkiye şimdi de Suriyelilere yönelik olarak 'açık kapı' politikası izliyor" diye konuştu.
Savaş nedeniyle yurtlarını terk etmek zorunda kalan 60 milyon sığınmacıdan 12 milyonunun Suriyeli olduğunu ve bunların yaklaşık 4 milyonunun komşu ülkelere sığındığını belirten Fakılı, "Türkiye dünyada en fazla sığınmacı kabul eden ülke konumunda. Türkiye'de halihazırda 2.7 milyon Suriyeli ve 300 bin Iraklı sığınmacı yaşıyor. Türkiye göç krizi bağlamında kilit rol oynuyor. Türkiye sığınmacılar için kendi bütçesinden 10 milyar dolardan fazla harcama yaptı. Uluslararası toplumdan ise Suriyeliler için Türkiye'ye toplamdan sadece 450 milyon dolar yardım ulaştı." dedi.
Türkiye'nin sığınmacı krizine insancıl olarak yaklaştığını ve bu konuda elinden gelen tüm çabayı sarf ettiğini belirten Fakılı, "Türkiye 270 binden fazla sığınmacıyı kamplarda misafir ediyor. Onlara gıda, eğitim, sağlık ve bir çok alanda hizmet sağlıyor. Kamp dışında yaşamlarını idame ettiren sığınmacılar da sağlık hizmeti ve başta olmak üzere bir çok hizmetten faydalanabiliyor." ifadelerini kullandı.
Türkiye ve Avrupa Birliği arasındaki anlaşmanın sığınmacı krizinin çözümünde oldukça önemli olduğunu kaydeden Fakılı, "Varılan anlaşma ile Ege denizi üzerindeki yasa dışı geçişler önemli ölçüde azaldı. Bu anlaşma krizin insani çözümü için hayati bir adım."
Programı organize eden UETD) Macaristan Temsilcisi Mehmet İnceoğlu ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Son dönemin en büyük güncel sorunu olan sığınmacılar konusunda Budapeşte'nin en prestijli eğitim kurumlarından Corvinus Üniversitesinden Sayın Büyükelçimizin katılımı ile konuşma fırsatı bulduk. Türkiye'nin bu konudaki duruşu ve attığı adımları tanıtma fırsatını bulduk." dedi.