Abdurrahman Bilgiç'ten Avrupalı Türk Markalar Birliğine Destek
Avrupalı Türk Markalar Birliği Başkanı Cafer Mahiroğlu ve Birlik yönetimindeki işadamları, Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Bilgiç'e nezaket ziyaretinde bulundu.
Avrupalı türk Markalar Birliği Başkanı Cafer Mahiroğlu ve Birlik yönetimindeki işadamları, Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç'e nezaket ziyaretinde bulundu.
Büyükelçilikte gerçekleşen görüşmede, Büyükelçilik Ticaret Müşaviri Aytuğ Göksu ile yardımcısı Zeynep Arslan da hazır bulundu. ATMB Başkanı Cafer Mahiroğlu beraberinde derneğin yönetiminde görev alan farklı sektörlerin temsilcisi işadamları, Recep Ercan, Kerem Yavuzarslan, Mehmet Kocakerim, Ahmet Ferruh Öncü, Mehmet Sar ile Vehbi Keleş'in oluşturduğu heyet, Büyükelçi Bilgiç'e sektörleri hakkında bilgi verdi.
Böyle bir oluşumda işadamlarının bir araya gelmesi ve ATMB heyetinin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti ifade eden Büyükelçi Abdurrahman Bilgiç, "Öteden beri konuştuğumuz, 'kendi markalarımızı üretmemiz' konusunda epey mesafe kat edildiğini görmek ve burada böyle bir birlik oluşturduğunuzu görmek sevindirici" dedi.
ATMB Başkanı Cafer Mahiroğlu birlik hakkında Büyükelçi Bilgiç'e bilgi verdi. 2 yılı aşkın süreden bu yana konunun gündemlerinde olduğunu ve yaklaşık 1 yıl önce de fiili olarak kuruluş adımını attıklarını hatırlatan Mahiroğlu, şöyle dedi:
"Avrupalı Türk Markalar Birliği, Avrupa'da marka olmuş firmaların, kendi aralarındaki koordinasyonunu sağlamak, sorunlarının çözümüne yönelik çalışmalarda bulunmayı hedefliyor. Avrupa'da güçlü global Türk markalarını, Türk Hükümetinin de desteği ile geliştirerek Türkiye'nin ihracatını ve itibarını artırma vizyonu ve marka potansiyeli olan firmalara global bir marka olma yolunda, markalaşmada hızlandırıcı bir rol oynamak; Ayrıca ortaya çıkan veya çıkma potansiyeli olan, Global veya ülke çapındaki Türk markalarının gelişimlerine yönelik strateji, operasyon, organizasyon ve teknoloji danışmanlığı çalışmaları ile destek olmayı amaçlıyor."
ATMB'nin İngiltere çıkışlı ama tüm Avrupa'yı içine alacak bir girişim olduğunu belirten Mahiroğlu, Türkiye'nin ihracat hedefine ulaşması için yurtdışındaki pazarı iyi bilen firmalar üzerinden bunu gerçekleştirebileceğini, bunun için de küçük ve orta ölçekli firmaların ihracatçı firmalar verilen teşviklerden yararlandırılmasının önemi üzerinde durdu.
İşadamı Recep Ercan, gıda sektörüyle ilgili bilgi verirken, Avrupa ve dünyada önemli bir sektör haline gelen 'Helal Gıda' ile ilgili karşılaşılan sorunları anlattı. İngiltere ve Avrupa'daki 'Helal Gıda' standardı konusunda Türkiye'nin rol üstlenebileceğini kaydeden Ercan, bu konuda ciddi sorunlar yaşandığını örneklerle anlattı.
İşadamı Kerem Yavuzarslan da, inşaat sektörü ve Türk firmalarının İngiltere inşaat pazarına girme aşamasında karşılaştığı sorunları aktardı. Türkiye'de inşaat sektöründe son dönemde ciddi bir daralma yaşandığına dikkat çeken Yavuzarslan, İngiltere'de ise bu sektörün en canlı dönemini yaşadığını ve bu fırsatların değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
Eğitim Danışmanlığı firması yöneticisi ve markalaşma yolunda kozmetik ürünleri sektöründe faaliyet gösteren Ahmet Ferruh Öncü de ilgi alanına giren konularda Büyükelçi Bilgiç ve toplantıya katılanları bilgilendirdi.
Restoran işletmeciliği yapan ve bir süredir mobilya sektöründe de girişimleri olan Mehmet Kocakerim de gıda ve restoran sektörüyle ilgili bilgiler verdi. Gıda toptancılığı alanında hizmet veren Vehbi Keleş firması ve sektör ile ilgili olarak bilgi verdi.
Büyükelçi Bilgiç, Türkiye'nin ihracatını artıracak girişimler kapsamında ticaret Müşaviri Aytuğ Göksu ile yeni Kuzey İrlanda'dan döndüklerini hatırlatarak, Türkiye'ye girdi sağlayacak her türlü girişim ile yakından ilgilendiğini söyledi. Bilgiç, Türkiye ürünlerinin yurtdışında tanıtılması ve ihracatı artıracak girişimlere her zaman destek olacağını kaydetti. ATMB girişiminin bu yönde atacağı adımlar ve üstleneceği rolün önemine işaret eden Bilgiç, Londra'nın önemli bir merkez olması nedeniyle yoğun temaslar gerçekleştirdiklerini ifade etti. - Londra