Haberler
Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin "İmralı ile yüz yüze temas olmalı" çağrısına DEM Parti'den jet yanıt

Ankara'da görüşme hareketliliği! Bahçeli ve Ahmet Türk'ten art arda açıklamalar

Bahçeli "Ağaların kapısı açık olur" dedi, Ahmet Türk'ten yanıt gecikmedi

'Ahmet Özer' tartışması tansiyonu yükseltti, İmamoğlu çileden çıktı

İBB Meclisi'nde tansiyon yükseldi, İmamoğlu çileden çıktı

Yenidoğan Çetesi davasında kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Sanık hemşireden kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Büyükekşi: Türkiye'nin Otomotiv Markası Çıkarması Gerekiyor

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Bursa'da yaptığı konuşmada, Türkiye otomotiv sektörünün hedefinin 75 milyar dolar olduğunu söyledi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Bursa'da yaptığı konuşmada, Türkiye otomotiv sektörünün 2023 yılı hedefinin 75 milyar dolar olduğunu ve bu hedefe ulaşılabilmesi için de küresel çapta 83 milyon adet üretim, 3 trilyon dolarlık bir endüstriden bahsedildiğini kaydetti. Otomotiv pazarından daha fazla pay alınması gerektiğini söyleyen Büyükekşi, "Otomotiv markası olmayıp da öne çıkan ülke yok. Türkiye'nin kendi markası konusunda mutlaka bir adım atılması gerektiğinin altını çizmek istiyorum" dedi.

Bu yıl 3'üncüsü gerçekleştirilen Otomotiv Ar-Ge Proje Pazarı Komponent Tasarım Yarışması, Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapıldı. Programın açılışında konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Amerikalı mucit Thomas Edison'un icatın yüzde 1'i dehanın, yüzde 99'unun ise terden oluştuğu sözünü hatırlattı. Üniversitelerin akıl teri ile sanayicilerin alın terini birleştireceklerini dile getiren Büyükekşi, "Türkiye'de yeni bir çağ açmak istiyoruz. Böylelikle Türkiye'de yüksek katma değer katmaya çalışacağız. Haftabaşında mobilya tasarım yarışması gerçekleştirildi. Türkiye'nin önümüzdeki dönemde yüksek katma değerli hedeflerle ilgili çok önemli çalışmalarda imza atıyoruz" diye konuştu.

MARKALAŞMA OLMAZSA OLMAZ

Daha sonra Türkiye'de otomotiv sektörünün önemine işaret eden Büyükekşi, yılın ilk çeyreğinde Türkiye ihracatının yüzde 6,5, otomotiv sektörünün ise yüzde 8'lik büyüme yaşadığını vurguladı. Otomotivin 5,5 milyar dolara ulaşan ihracatı bulunduğunu dile getiren Büyükekşi, otomotivin liderliğini sürdüreceğini kaydetti. Büyükekşi, sektörün 2023 yılı hedefinin 75 milyar dolar olduğunu hatırtarak, bu hedefe ulaşılabilmesi için de küresel çapta 83 milyon adet üretim, 3 trilyon dolarlık bir endüstriden bahsedildiğini kaydetti. Otomotiv pazarından daha fazla pay alınması gerektiğini söyleyen Büyükekşi, "Ama çok yoğun bir rekabet var. Burada öne çıkabilmek için mutlaka rakiplerimizden farklılaşmamız gerekiyor. Katma değerli ihracatı arttırmamız gerekiyor. Biz de o yüzden Ar - Ge, inovasyon, tasarımın, markanın üzerinde duruyoruz. Markalaşma bu işin olmazsa olmazı. Gelişmiş ülkelerin tamamının otomotiv markası var. Otomotiv markası olmayıp, da öne çıkan ülke yok. Biz de o yüzden Türkiye'nin çalışmalarına yeni bir bakış açısıyla bakması gerektiğinin altını çizmek istiyoruz. Hükümetimizin de yeni bir bakış açısı çizip, bu konuyu daha fazla destek verip, Türkiye'nin kendi markasını çıkarması konusunda mutlaka bir adım atılması gerektiğinin altını çizmek istiyorum. Temennimiz bu konuda atılacak adımlarla proaktif olarak Türk markasının dünyaya kendisini kabul ettirebilmesi" diye konuştu.

"GENÇ BEYİNLERİN DAHA FAZLA ORTAYA ÇIKMASI GEREKİYOR"

Geleceğin trendleri üzerinde de duran Büyükekşi, elektrikli araçlar dışında araçlarda da çevre ve güvenliği sistemleriyle standartların giderek önem kazandığının altını çizdi. Küçük araçlar ve küçük motorların öne çıktığını vurgulayan Büyükekşi, konuşmasını şöyle sürdürdü:

GENÇ BEYİNLER TAHA FAZLA KATILMALI

"Otomotiv satışlarında özellikle 2012 yılındaki yüzde 50 seviyesinin 2020 yılında yüzde 60'lara çıkması bekleniyor. Diğer tarafta internet kanallarının otomotiv satışlarındaki payının artacağı düşünülüyor. Tüm bu trendler hep aynı noktaya takip ediyor. Üretim pazarlama maliyet ve tasarımda inovasyonu tarif ediyor. Biz de bu trendlerin inovasyon sayesinde yakalayabileceğini düşünüyoruz. Biz de bu hazinemizde genç beyinlerin daha fazla ortaya çıkması gerekiyor. İhracatımıza katma değer yaratacak, yenilikler yapacak gençler tam da bu salonda bizlerle beraber. Dolayısıyla 2023 yılında gençlerimizin tasarımları yenilikçi fikirleri ve yeni projelerinin önemli olduğurnu düşünüyoruz. Özellikle 2023 yılına giden yolda hedefimiz genç beyinlerimizi bu işin içine daha fazla katabilmek."

"KENDİNİZİ YENİLEYİN"

Henry Ford'un 'Kim ben artık yoruldum derse, istirahata çekilirse aşağı doğru gider, öğrenmeyi bırakan kişi 20'sinde de 80'inde de yaşlıdır. Öğrenmeyi devam eden kişi hangi yaşta olursa olsun gençtir' sözünü hatırlatan Büyükekşi, "Yaşamdaki en muhteşem şey de daima zihnimizi genç tutabilmektir. TİM olarak ihracatçılarımıza ihracatçı birliklerimize ne olur kendinizi sürekli yenileyin ve kendinizi genç tutun diyoruz. Bundan dolmayı sizlerle birlikte olmaktan ilham alıyoruz" diye konuştu. Büyükekşi konuşmasının sonunda Ar-Ge proje pazarı ile ilgili bir çalışma yapan 56 üniversite ve yurtdışından ödüllü konuşmacıların katıldığı etkinlik düzenlediklerini belirterek, "İlk olarak bu sene Anadolu'da 3 şehirde Türkiye İnovasyon Haftası'nı Mayıs sonunda İzmir'de düzenleyeceğiz. Sizleri de Aralık ayında İstanbul'da yapacağımız Türkiye İnovasyon Haftası'na şimdiden davet ediyorum" dedi.

"AVRUPA'NIN EN ÖNEMLİ ÜRETİM MERKEZLERİNDEN BİRİSİYİZ"

Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Orhan Sabuncu da, 2006 yılından bu yana Türkiye ihracat şampiyonu olan otomotiv endüstrisinin 50 yılı aşan tecrübesi, birikimi, altyapısı, ürün kalitesi ile dünyanın 190 ülkesine ihracat yaptığını söyleyerek, "1,7 milyon adetlik üretim kapasitesiyle Avrupa'nın en önemli üretim merkezlerinden birisi. İhracata dayalı bir büyüme ile toplam üretiminin yaklaşık yüzde 75'ini ihraç eden otomotiv endüstrimiz, 2013 yılı verilerine göre dünyanın 17'nci büyük üreticisidir. Ayrıca AB - 28 ülkeleri içerisinde de 6'ncı büyük üretici konumunda bulunmaktayız. Ancak en önemlisi 2013 yılı üretim verilerine göre ülkemiz Avrupa'nın en büyük hafif ticari araç üreticisi olma konumunu devam ettirmektedir. Otomotiv endüstrisi 2013 yılını 21,3 milyar dolarlık ihracat rakamı ile kapatmış ve üst üste 8'inci sektörel ihracat şampiyonluğuna ulaşmıştır. Özellikle başlıca pazarımız konumunda bulunan AB pazarında yılın son çeyreğine kadar daralma devam etmesine rağmen, 2013 yılı başında belirlenmiş olan 20 milyar dolarlık ihracat hedefinin üzerine çıkılması, otomotiv endüstrimizin ihracat potansiyelini ve gücünü bir kez daha gözler önüne sermiştir" dedi.

"21,5 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT HEDEFİNİ AŞACAĞIMIZI TAHMİN EDİYORUZ"

Otomotiv pazarı ile ilgili de bilgi veren Sabuncu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"AB binek otomobiller pazarının 2013 yılında yüzde 1,7 ve bölgedeki önemli pazarlarımızdan Almanya, Fransa ve İtalya binek otomobiller pazarlarının AB ortalamasının üzerinde daraldığı göz önüne alındığında ulaşılan başarı daha iyi anlamlandırılabilir. AB pazarındaki durgunluğa rağmen bölgeye yönelik otomotiv ihracatımız 2013 yılında yüzde 13 artmış ve 14,8 milyar dolara ulaşmıştır. Toplamda ulaşılan 21,3 milyar dolarlık rakam ise otomotiv ihracatında ulaşılan 2008 yılından sonraki en yüksek ihracat rakamı olmuştur. Mart ayında ulaşılan 2 milyar 128 milyon dolarlık ihracat rakamı 2008 krizinden bu yana son 6 yılın en yüksek ihracat rakamı olmuştur. Otomotiv endüstrimiz son bir yıldır aylık bazdaki ihracat artışını da devam ettirmektedir. Yılın bundan sonraki bölümünde de aynı başarıyı sürdürerek, bu yıl için belirlediğimiz 21,5 milyar dolarlık ihracat hedefini aşacağımızı tahmin ediyoruz."

"ÖTV KADEMELİ OLARAK İNDİRİLMELİ"

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100'üncü yıldönümünde hem Türkiye için, hem de otomotiv endüstrisi için büyük önem ve anlam ifade ettiğini söyleyen Sabuncu, dünyanın en büyük 10 ekonomisi içinde yer alması hedeflendiğini hatırlattı. İhracat hedefinin de 500 milyar dolar olarak belirlendiğini söyleyen Sabuncu, "Otomotiv endüstrimizin 2023 yılı hedefleri ise 4 milyon adet üretim, 3 milyon adet ihracat ve 75 milyar dolar ihracat değeridir. Bu hedeflere ulaşabilmek için 4 - 5 adet büyük yatırımın ülkemize çekilmesi gerekmektedir. Bunun yolu da iç pazarı büyütmekten geçmektedir. ÖTV'nin kademeli olarak indirilmesi bu hedefler doğrultusunda atılabilecek en önemli adım olacaktır" diye konuştu.

"SANAYİYE DE UYGULANABİLİR PROJELER HAYATA GEÇTİ"

TİM Sektörler Konseyi Otomotiv Endüstrisi Sektör Kurulu Başkanı ve OİB Başkan Yardımcısı Ömer Burhanoğlu ise Ekonomi Bakanlığı ve TİM koordinatörlüğünde gerçekleştirdikleri etkinlik sonucunda her yıl toplam 300 bin TL'yi bulan ödül dağıtıldığını belirterek, sanayiye de uygulanabilir projelerin hayata geçmesine vesile olunduğunu kaydetti. PROJELER ÖDÜLLENDİRİLDİ

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, inovasyon, Ar-Ge, markanın önemine işaret etti. Bursa Vali Yardımcısı Vedat Müftüoğlu ile Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Atilla Övünç sektör ile ilgili açıklamalarda bulundu. Açılış konuşmalarının ardından ise projelerde başarılı olanlar ödüllendirildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title