Büyükçekmece'de Nefes Kesen 'Boğulma' Tatbikatı
Deniz sezonunun açılmasıyla birlikte boğulma vakaları artarken, Büyükçekmece Belediyesinin cankurtaran ekiplerinin yaptığı tatbikat nefes kesti.
İstanbul’un en gözde sahillerinden Büyükçekmece Plajı sıcakların artmasıyla her gün binlerce vatandaşı ağırlıyor. Havaların ısınmasıyla birlikte boğulma vakaları artarken, Büyükçekmece’nin cankurtaran ekipleri sahilde göz açtırmıyor. Büyükçekmece Belediyesi, vatandaşlara 4 tekne ve 12 sertifikalı cankurtaran ekibi ile hizmet veriyor. Sürekli denizde devriye atan cankurtaranlar sık sık tatbikat yaparak olası tehlikeli bir duruma kendilerini hazırlıyor. Cankurtaranların yaptığı tatbikat ise gerçeğini aratmıyor. Denizde boğulma tehlikesi geçiren gencin yanına anında ulaşan cankurtaran botundaki ekipler, hemen denize atlayarak yardıma koşarken, ana gemide bulunan bir cankurtaran da can simidini ekiplere ulaştırıyor. Can simidini vatandaşın boynundan geçirerek bota çıkartan ekipler, vakaya hemen müdahale ediyor.
Olası boğulma vakalarına nasıl müdahale ettiklerini anlatan cankurtaran koordinatörü Ali Canca, “12 tane profesyonel elemanımız var. Çoğu sertifikalı cankurtaran eğitimi aldı. Çoğu elemanımız spor akademisi talebeleridir. Her sabah antrenmanlarımızı yaparız. 6 tane teknemiz var. 3 tanesi devreye gezer bir tanesi ana teknedir. Denizde sahil güvenlik koordineli çalışırız. Olası tehlikeli durumda belirli noktalarda elemanlarımız teknede ve kıyıda nöbet tutar. Hepimizde telsiz vardır. Dürbünle kontrol yaparız. Hangisi olay mahalline yakınsa bildirilir. Ben koordinasyonu sağlayarak ambulansı ve gideceğimiz yeri hazırlıyorum” dedi.Vatandaşları sadece boğulma değil, büyük gemilerden de koruduklarını belirten Canca, “Şamandıra çizgilerimiz vardır. Onların dışına çıkmak istemiyoruz. Bunun nedeni sadece boğulma, yüzme bilmemeleri değil bazen çok hızlı tekneler geliyor bunları durduramıyoruz. Bir teknenin deniz dalgalı olduğunda insanları görmesi mümkün değil. En tehlikelisi bir teknenin insana çarpmasıdır” şeklinde konuştu.