BÜYÜKAŞIKLAR Belgeseli Ödüle Doymuyor
"Büyükaşık'lar Belgeseli", daha önce katıldığı bir çok film festivalinden aldığı ödüllere 32.İFSAK ULUSLARARASI ÖDÜLÜ' nü alarak bir yenisini daha ekledi.
İstanbul Kültür Üniversitesi, Mustafa Kemal Üniversitesi ve Antakya Belediyesi'nin ortak projesi olan, genç yönetmen Nagihan Çakar tarafından çekilen "Büyüaşık'lar Belgeseli"nin galası İstanbul Kültür Üniversitesi'nde gerçekleştirildi. İstanbul Kültür Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Dursun Koçer,
"Bundan sonra devam edecek bu başarılar. İki tane üniversite, bir yerel yönetim ve bu eserin ortaya çıkmasında akademik anlamda destek veren hocalarımız ve tabi ki öğrencilerimiz. Bu belgesel, bir ekip çalışması sonucunda ortaya çıktı. Hiçbir başarı artık bireysel olmuyor. Mutlaka ekip çalışmasıyla oluyor. Baktığımız zaman dünyada ses getiren çalışmalar çok sayıda kurumun, birimin ve insanın emeği ile gerçekleşiyor. O nedenle bence bu filmin başarısı da, tabi ki filmi yapan sevgili öğrencilerimizin başta Nagihan olmak üzere büyük emeği var. Ama eğer onlara hocaları destek vermeseydi, bu desteği Mustafa Kemal Üniversitesi'nden ve Antakya Belediyesi'nden de almasaydık; biz de belki bu noktalara gelemezdik" dedi.
Projenin ortak mimarlarından Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder ise, "Üniversiteler gençlerinin bilgili, ülkelerini müreffeh kılan refah arttırıcı kurumlardır. Bunları yaparken gençlerini, toplum yararına, insanlık yararına bilgi, bilim, fikir, kültür üretmeye ve toplumla paylaşmaya, içinde bulundukları toplumları dönüştürerek, toplumun ekonomik ve sosyal yönden kalkınmışlığına ve kültürel zenginliğine hizmete etme amacını güderler. Üniversitelerin temel misyonu bilgi, bilim, fikir atmosferi oluşturmak ve gençleri bu atmosferde elde ettikleri bilimsel bilgiyi üniversitelerinden dışarıya doğru yayan birer ışık huzmesi olmalarını sağlamaktır" dedi.
İstanbul Üniversitesi iletişim Tasarımı Bölümü/Sinema Yönetmenliği Bölümü'nde eğitim alan genç yönetmen Nagihan Çakar,
"İpek böcekçiliğinin Bursa'da yapıldığını zannediyorduk. Araştırmalarımız neticesinde asıl, Hatay'da yapıldığını öğrendik. Hatay'da araştırma yaparken, bu alanda ilk ve son temsilci olarak Hasan amcayı bulduk. Hasan amca ve ailesi bize bütün kapılarını açarak projeyi çekmemize yardımcı oldular. Yaklaşık bir yıl gibi bir süreçte tamamladık. Projemizin içinde canlı hayvanlar olduğu için, ipek böceklerinin hem gelişim evresi hem örme devresi. Yeşillenme devresi süresince sürekli Hatay'a gidip geldik. Hasan amcaya bu projeyi açtığımızda bize hiç itiraz etmeden evet dedi. Bize tüm sıcaklığıyla her şeyi anlattı" şeklinde konuştu.
Çalışmanın onun için ibadet olduğunu belirten, 5 kuşaktır ipek böcekçiliğini devam ettiren Hasan Büyükaşık, "78 yaşındayım. Bu mesleğe 7 yaşında başladım. Ustalardan bir şeyler öğrenebilmek için bir ocaktan, bir ocağa giderdim" şeklinde konuştu.
Mesleğin asıl inceliklerini babasından öğrendiğini söylerken gözyaşlarını tutamayan Hasan Büyükaşık, "Babam işi öğretirken, "şöyle yap, böyle yap" derdi. İşe başladığım dönemlerde hayatımız çok güçtü. Ekmeği bulsam, katığı bulmazdım. Çok günler aç kalmıştım. Fakat Allah'a şükrediyorum. Çünkü bana bu aklı verdi, bu yola sevk etti. Bu meslekten dolayı hayatımı kurtardı" dedi. Konuşmaların ardından İstanbul Kültür Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Dursun Koçer, belgeselin yapımında yer alan emeği geçen ekibe plaket takdim etti.
Antakya Belediye Başkanı Doç.Dr. Lütfü Savaş ve Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder' in de katıldığı törende emeğe saygının sembolü olarak anılan Hasan Büyükaşık'ın yaptığı samimi ve duygusal konuşma konuklar tarafından alkışlandı. Ulusal ve Uluslararası festivallerden 7'den fazla ödülle dönen Büyükaşıklar belgeseli dedesinin dedesinden miras kalan ipekçiliği oğluna öğreterek altıncı nesle taşıyan 78 yaşındaki Hasan Büyükaşık'ın kaybolmaya yüz tutan ipek böcekçiliğini yaşatmak için verdiği mücadeleyi anlatıyor. İpek Böcekçiliği ve Dokumacılığını konu alan kısa belgesel filmin Hatay'ın Antakya ilçesi, Gümüşgöze Beldesi'nde yaklaşık 1.5 yıl süren yoğun bir çalışma sürecinin ardından ortaya çıktığı belirtiliyor.
İpek böceğinin yumurtlama sürecinden dokuma aşamasının tamamlanmasına kadar yaşanan bütün süreci, mesleğin tek icracısı Hasan Büyükaşık'ın da yaşam öyküsü ile yoğrularak tamamlanan "Büyükaşık'lar Belgeseli"'nin; son olarak 7-10 Mayıs 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 5. İnönü Üniversitesi Kısa Film Festivali'ne başvuran 210 film arasında ön elemeyi geçtiği bildirildi.