Haberler
İstanbul'daki aile katliamında 3 kişinin daha cansız bedeni bulundu

Aile katliamında 3 kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı

İstanbul'da bugün saat 15.00'ten sonra bazı metro istasyonları kapatılacak

İstanbullular dikkat! Saat 15.00'ten sonra bu metro durakları kapatılacak

Karın vurduğu Malatya'da 787 vatandaş misafirhanelere yerleştirildi, 5 çobandan biri hayatını kaybetti

Bir şehir kabusu yaşıyor! 787 kişi kurtarıldı, 5 çobandan biri hayatını kaybetti

CHP'li Karabat'tan gündem yaratacak iddia: 200 TL'ye tüm kimlik bilgileriniz satılık

CHP'li isim video paylaşıp skandal bir iddiada bulundu

Büyük Firmaların Yatırımı Süte Değer Kattı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Günlük 2 bin tona yakın süt üretimiyle Türkiye'nin süt merkezi olarak gösterilen Küçükmenderes Havzası'ndan elde edilen süt, bölgede yapılan yatırımlarla değerini korudu.

AHMET BAYRAM - Günlük 2 bin tona yakın süt üretimiyle Türkiye'nin süt merkezi olarak gösterilen Küçükmenderes Havzası'ndan elde edilen süt, bölgede yapılan yatırımlarla değerini korudu. Bazı bölgelerde süt fiyatları bir liranın altına düşerken, Tire'deki sütün litresi ortalama 1,10 liradan satılıyor.

Küçükmenderes Havzası'nın en büyük kooperatiflerinden Tire Süt Kooperatifinin Başkanı Mahmut Eskiyörük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tire Organize Sanayi Bölgesine yatırım yapan Sütaş ve Gürsüt gibi firmaların tesislerinin faaliyete geçirmesiyle Tire'nin süt hayvancılığı merkezi haline geldiğini söyledi.

Büyük firmaların bölgeye yatırım yapmasıyla sütte rekabetin arttığını ve bunun fiyatlara yansıdığına işaret eden Eskiyörük, "Bizim geçen yıla kadar en büyük korkumuz sütü işleyecek yeterli sanayisinin olmamasıydı. Bunun çok büyük sancılarını yaşadık. Sütaş ve Gürsüt gibi firmaların gelmesi, büyük firmaların buraya fabrikalarını kurması o korkuyu atlattı. Geçen yıl sütü satamayıp tozlaştırmak zorunda kalmıştık ancak bu yıl böyle bir sorun yok. Şu an 300 ton sütümüz var 300 ton daha sütümüz olsa pazarı hazır." dedi.

Eskiyörük, süt hayvancılığında sanayi ile üretimin bir bütün olarak düşünülmesi gerektiğini dile getirerek "Biz bu konuda eksiktik. Sütaş'ın gelmesi ile bu eksiğimiz tamamlandı. Fiyat sorunumuz yok zaten sütün kalitesine göre fiyatlandırma yapıyoruz. Şu an bizim fiyatımız 1 ila 1,25 lira arasında. Bir liranın altına hiç düşmedik zaten. Türkiye'de maalesef bir liranın altında süt satan bölgeler var ama o bölgelerde kooperatif olmamasının sonucu bunlar." diye konuştu.

Geçen yıl süt fiyatlarının 70-75 kuruşa kadar düştüğünü anımsatan Eskiyörük, "Tarım Bakanlığımızın geçen yıl süt tozunu piyasadan çekerek net bir şekilde krizi kurtarmıştır. 2008 yılındaki gibi ineklerimiz kesilecekti, dışa bağımlı hale gelecektik. Şu an kriz yaşamıyoruz, işte bu müdahale sonucu çok az bir kaynak kullanılarak Türkiye'de hayvancılık kurtarıldı." ifadelerini kullandı.

Mahmut Eskiyörük, okul sütü projesi gibi Türkiye'de süt tüketimini arttıracak projelerin çeşitlendirilmesi gerektiğine değinerek, şunları kaydetti:

"Bugün Avrupa'nın, Amerika Birleşik Devletleri'nin yüzde 20'si kadar süt içiyoruz. Bunun çözümü çocuklarımıza sürekli süt içirmek. İzmir Büyükşehir Belediyesinin 3 yıldır uyguladığı 'Süt Kuzusu' projesi ile kooperatif olarak İzmir'de 125 bin eve süt dağıtıyoruz. Bir de şimdi bakanlığımızın çiğ süt konusunda aldığı karar doğrultusunda üretici ile tüketiciyi buluşturacak projelerimiz var. Toplu taşıma alanlarında halk sütü büfeleri kurarak, üretici sütünü kooperatifler kanalıyla tüketiciye markası belli, kontrol edilmiş, risk taşımayan zararlı olmadığı belgelenmiş olarak sunacağız. Şu an İzmir'de bu yapılanma için adım attık."

Büyük Firmaların Yatırımı Süte Değer Kattı
Kaynak: AA / Güncel
title