Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi Eğitimi Kocaeli'den Başlatıldı
Büyük endüstriyel kazaların önlenmesi ve etkilerinin azaltılması amacıyla 'Seveso Direktifi' doğrultusunda düzenlenen Türkiye'deki eğitim çalışması, 40 firma ve kurum kuruluştan 90 kişinin katıldığı 12 günlük eğitimle Kocaeli'den başlatıldı.
Büyük endüstriyel kazaların önlenmesi ve etkilerinin azaltılması amacıyla 'Seveso Direktifi' doğrultusunda düzenlenen Türkiye'deki eğitim çalışması, 40 firma ve kurum kuruluştan 90 kişinin katıldığı 12 günlük eğitimle Kocaeli'den başlatıldı.
Adını, 1976 yılında İtalya'da Triklorofenol (TCP) üretimi yapan bir reaktördeki patlama sonucu etki altında kalan 'Seveso' adlı kasabadan alan 'Seveso Direktifi' doğrultusunda Türkiye'de ilk kez büyük endüstriyel kazaların önlenmesi eğitimi Sanayi Odası'nın talebiyle Kocaeli'de gerçekleştirildi. Kocaeli Sanayi Odası (KSO), Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ve Halk Bankası işbirliği yapılan büyük endüstriyel kazaların önlenmesine yönelik düzenlenen 12 günlük eğitime sanayi kuruluşları ve bu konuda faaliyet gösteren kurum ve kuruluşların temsilcileri yoğun ilgi gösterdi. Eğitimde 40 firma, kurum ve kuruluştan 90 katılımcı yer aldı. Çok sayıda firma da sırada bekliyor.
Eğitimin sona ermesi nedeniyle Sanayi Odası'nda düzenlenen sertfika törenine KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, İl Afet ve Acil Durum Müdür Vekili Osman Metin Saroğlu, 9. Meslek Komitesi Başkanı Hasan Şerefhan, Meclis Üyesi ve İZAYDAŞ Genel Müdürü Muhammet Saraç, KSO Meclis Üyesi Mustafa Kenan Selçuk, KSO Meclis Üyesi Abubekir Yağız, 11. Meslek Komitesi Başkanı Necdet Barlas, İtfaiye Daire Başkanlığı Önleme ve Eğitim Şube Müdürü Salih Palaz ve İtfaiye Daire Başkanlığı Müdahale Şube Müdürü Kadir Köktürk katıldı.
ÇEVRE VE İŞSİ SAĞLIĞI EN ÖNCELİKLİ KONULAR
KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Türkiye imalat sanayinin yüzde 13'ünü üreten Kocaeli için çevre ve işçi sağlığı konularının diğer illere göre çok daha öncelikli bir mesele olduğunu hatırlattı. Zeytinoğlu, Türkiye'deki kimya sanayinin yüzde 27'sinin Kocaeli'nden karşılandığını, bu sektörünün yanı sıra petrol tesislerinin bu bu ilde yoğun olarak bulunduğunu, zaman zaman kazalar da meydana geldiğini eğitim çalışmasının ilk kez Kocaeli'de yapılmasını istediklerini söyledi. Zeytinoğlu, AFAD'a ve Halk Bankası'na bu eğitim kapsamındaki teknik ve finansal destekleri açısından teşekkür etti.
KSO 9'uncu Meslek Komitesi Başkanı Hasan Şerefhan ise, kısaca 'Seveso Direktifi' olarak adlandırılan 'Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelik' kapsamındaki sunumunda bu yönetmeliğin kapsamı, amacı, sanayiciye getirdiği yükümlülükleri, yapılan faaliyetler ve çalışmalar hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
SERTİFİKA ALANLAR
Bu eğitimin piyasa değerinin kişi başı minimum 12 bin TL olduğu oda olarak 250 TL gibi çok düşük bir bedel ile bu eğitimin verildiği vurgulandı. Kocaeli'de 'Seveso Direktifi' sertifikasını alan kişi ve kuruluşlar şöyle:
"Adem Ulus-Kocaeli İtfaiye Dairesi Başkanlığı, Ahmet Beşli- Sunkem Kimya, Ali Aslan Çağlı- İpragaz A.Ş., Ali Özdamar- DYO Boya Fabrikaları, Alper Özdemir- Hayat Kimya,
Alper Şen- Kocaeli AFAD, Aysun Kayan- Aytemiz, Aysun Saraç- İZAYDAŞ, Celal Akçam - Anadolu Gaz, Dilek Kuvvet - Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Dilek Sarıaslan - Poliport, Fahri Yamaç - Hektaş, Funda Yılmaz - Gebze Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü, Habibe Şirin Yıldız - Opet Petrolcülük A.Ş., Hüseyin Ergin - Polisan Holding, Meriç Öztürk - Solventaş, Murat Aytekin - Gentaş Kimya, Murat Halat- BASF Türk Kimya, Özlem Gülecan- Petline, Pınar Şan- Habaş, Semih Ersun- Aksa Akrilik Kimya, Serkan Yıldırım- Denizatı Petrokimya, Yasemin Kayrak- Tekpol, Fatma Eliusta- Gübretaş, Ali Alkin- Koruma Klor."
- Kocaeli