Haberler

Bursalılar Uludağ Üniversitesi'ne Cami İstiyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursalı vatandaşlar, Uludağ Üniversitesi’ne Osmanlı’nın ilk payitahtı Bursa’nın mimarisine uygun cami yapılmasını istiyor.

Bursalı vatandaşlar, Uludağ Üniversitesi'ne Osmanlı'nın ilk payitahtı Bursa'nın mimarisine uygun cami yapılmasını istiyor.

1990 yılı sonunda Uludağ Üniversitesi'ne garip mimarı üslubuyla yapılan binanın camiden başka her şeye benzediğini ifade eden Bursalılar, üniversiteye Bursa'nın tarihi dokusuna uygun cami yapılmasını istiyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Bursa İl Temsilciliği, "Anadolu'nun imarına büyük önem veren Selçuklular ve Osmanlılar, gittikleri her şehirde hanlar, hamamlar, camiler ve medreseler inşa ederek bu topraklara adeta Türk-İslam medeniyetinin mührünü vurdu. Osmanlı Devleti'nin kuruluşuna başkentlik etmiş şehrimizde inşa edilen medreselerde yetişen alimlerimiz, fıkıh, kelam, hadis gibi dini ilimlerin yanında fizik, kimya, astronomi, tıp gibi alanlarda da uzmanlaşarak insanlığın gelişmesine büyük katkı sağlamışlardır" denildi.

Açıklamada, "Din ile bilimin evrensel bütünlüğüne inanan ecdadımız, inşa ettikleri külliyelerde cami ile medreseyi yan yana koymuş, insanı parçalamak yerine birleştirmeyi tercih etmiştir. Üzülerek söylemeliyiz ki, hayatımızın her alanına nüfuz eden sömürgeci batı medeniyeti, bugün eğitim kurumlarımıza da sirayet etmiş bulunmaktadır. 13. asırdan itibaren Orhan Gazi, I. Murad-ı Hüdavendigar, Yıldırım Bayezid, Çelebi Mehmed ve Sultan II. Murad Han dönemlerinde inşa edilen bilim merkezlerinin dahil oldukları külliyelerde, ilahi bilgeliğin sembolü olarak cami yer alırken, 1975 yılında kurulan Uludağ Üniversitesi'nde bu ilahi bilgelik anlayışı terk edilmiştir. Uzun uğraşlar sonucu ancak 1990'ların sonunda inşa edilebilen cami ise, post modern darbe döneminde yaşanan baskıların bir neticesi olarak garip mimari üslubuyla camiden başka her şeye benzetilebilecek bir şekilde inşa edilmiş, adeta bu yapı gizlenmek istenmiştir. Günümüzde ihtiyacın çok az bir kısmını dahi karşılayamayan bu yapının yerine yeni ve şehrimizin medeniyet anlayışına uygun bir eserin yapılması zaruridir. Bu zaruretin ispatına, Bursa medreselerinde yetişen büyük fıkıh ve astronomi alimi Molla Fenari'nin mirası tek başına yeterlidir" ifadelerine yer verildi. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close