Haberler

Bursa Valiliği 2013'ü 'İpek Yılı' İlan Etti

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa Valiliği, ipek böcekçiliğini canlandırmak ve Bursa ipeğini yeniden marka haline getirmek için 2013 yılını 'İpek Yılı' ilan etti.

Bursa Valiliği, ipek böcekçiliğini canlandırmak ve Bursa ipeğini yeniden marka haline getirmek için 2013 yılını 'İpek Yılı' ilan etti. Desteklerin arttırılmasının yanı sıra Bursa Tarım Meslek Lisesi'nde Uygulamalı İpek Böcekçiliği Bölümü'nün açılması, Bursa ipeğinin marka haline getirilmesi ve tanıtılması yer alıyor.

Bursa'da ipek böcekçiliğinin ve Bursa Beyazı gibi özel türlerin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalmasına Bursa Valiliği el attı. Bursa Vali Yardımcısı Hüseyin Demirciler başkanlığında Kozabirlik, Uludağ Üniversitesi, Bursa Tarım İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, odalar ve özel kuruluşlar işbirliği ile ipek böcekçiliği raporu hazırlandı. Çarşamba Valilik binasında yapılan toplantı ile '2013 İpek Yılı' projesi tanıtıldı. Bursa Valisi Şahabettin Harput, Bursa deyince son 50 yılda sanayinin akla geldiğini belirterek, "Bursa'nın kestanesi, ipeği, şeftalisi, kirazı, tarihi, Uludağ'ı, termali unutuldu. Eskiden önce şehrin kimliğini belirleyen değerleri akla gelirdi. Ama tekstil, otomotiv bazı değerleri ikinci plana itti. Son birkaç yıldır bu değerleri yeniden canlandırmak için çalışmalar yürütüyoruz. Her yıl Bursa'nın birkaç değerini ele alıyoruz. Bu iş sahiplenildi ve ciddi başarılar elde ettik. Termalde istediğimiz başarıyı elde ettik. Bu yıl kiraz yılı ve ipek böceği yılı ilan ettik" dedi.

Çin'de ipek üretiminin ucuz olması nedeniyle mücadelede zorlandıklarını anlatan Harput, Bursa ipeğinin marka haline getirilerek bunun aşılabileceğini kaydetti. Özel olan Bursa ipeğinin marka olarak dünyaya sunulması gerektiğini dile getiren Harput, bu çalışmanın tüm kurumlar ve özel sektör tarafından da sahiplenilmesini istedi.

'BURSA İPEĞİNİ ARTTIRACAĞIZ'

İpek böcekçiliği raporunu sunan Vali Yardımcısı Hüseyin Demirciler ise ipek böcekçiğinin fidan, tohum, fiyat, alım garantisi olan bir ürün olduğunu söyledi. İpek böcekçiliğinden elde edilen gelirler hakkında bilgi veren Demirciler, 3 kutu tohumla iki ay çalışma yürüten bir ailenin 2 bin 500 ile 4 bin lira arasında gelir elde ettiğini vurguladı. Sektörün kutu sayısı arttıkça çok fazla kar getiren bir iş kolu olduğuna dikkat çeken Demirciler, "Dünyadaki koza üretimi 840 ton. Bunun yüzde 80'ini Çin üretiyor. Sentetik ipeğinde pazara girmesiyle dünyadaki üretim git gide düşmeye başladı. Türkiye'de 29 ilde 133 bin kilo koza elde ediliyor. Bursa'da ise 8 ilçe 19 köyde 3 bin 304 kilo koza elde ediliyor. Hedefimiz, yaş koza üretimini arttırmak, Bursa Tarım Meslek Lisesi'nde Uygulamalı İpek Böcekçiliği Bölümü'nün açılması, Bursa'ya özgü ipek üretimini geliştirmek, kamuoyunu ve genç nesilleri bilinçlendirmek" diye konuştu.

Demirciler, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, kamu ve özel kuruluşlarla birlikte yıl içinde birçok etkinlik yapacaklarını da sözlerine ekledi. - Bursa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
ABD ve İngiltere'nin ardından Fransa'dan da onay çıktı: Ukrayna füzelerimizi kullanabilir

Batı, topyekun Putin'e savaş açıyor! Bir ülke daha Ukrayna'ya izin verdi

20 bin öğretmenin ataması yapıldı

Eğitim camiasına yeni öğretmenler katıldı

Belediyelere bağlı kreşler kapanabilir

Belediyelere bir kötü haber daha! Kreşlerin kapanması an meselesi

Arka Sokaklar'daki 'tarikat' sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

Arka Sokaklar'daki "tarikat" sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

title