Haberler

Bursa, Osmanlı Devrinin Kozmik Odasıdır"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa Kent Konseyi (BKK) tarafından düzenlenen Kültür Sanat Haftası sürüyor.

Bursa Kent Konseyi (BKK) tarafından düzenlenen Kültür Sanat Haftası sürüyor.

BKK Kültür Sanat Çalışma Grubu tarafından hazırlanan Kültür Sanat Haftası, el sanatlarının canlandırılmasına vesile oluyor. Ressam Şefik Bursalı-RŞB Sanat Galerisi'ndeki programın üçüncü gününde çini sanatı üzerine atölye çalışmaları yapıldı. Sanatseverlerin ilgiyle takip ettiği çalışmaların ardından Türk sanat müziği konseri verildi. 'Ustalarla Söyleşi' bölümünde ise Safiyüddin Erhan tarafından 'Şahsiyet, şehir ve medeniyet' konulu konferans verildi.

Erhan, insanoğlunun geçmişten günümüze şehirleri bir kültür sahnesi olarak kullandığını söyledi. Geçmiş kavimlerin kanaatlerini, güçlerini, kabiliyetlerini mimari alanda kullanarak yüzyıllar sonrasına bile hitap etmeyi başardığını ifade eden Erhan, bin yıldır Anadolu'da bulunan Türklerin de bir kültür vücuda getirip, varlığımızı ispat edecek kıymetli eserler ortaya çıkardığını dile getirdi. Bir arşivi tahrip etmenin yanlış olduğu gibi tarihi şehirlerle de oynama yapılmaması gerektiğini anlatan Erhan, "Tarihi bir şehrin yıllarca biriktirdikleri vardır. Bu birikime hep birlikte saygılı olmalıyız. Gerekirse çıkarlarımızdan vazgeçmeliyiz. Bursa, eski bir şehir ve payitahttır. Klasik Osmanlı devri mimarisinin en şahane eserleri Bursa'da bulunmaktadır. Yeşil Camii, o dönemin mimarisinin zirvesidir. Bursa, Osmanlı devrinin kozmik odasıdır" dedi.

Erhan, eski Bursa'ya uzaktan bakıldığında camilerin kubbeleri, minareleri, selviler ve büyük çınarların göründüğünü, biraz daha yaklaşıldığında külliyeleri birbirine bağlayan mahalleler, mütevazı hayatın göstergesi eski ahşap evler, dar sokaklar, bahçe duvarları, duvarlardan sarkan ağaçlar, çeşmelerden oluşan bir fotoğrafın ortaya çıktığını söyledi.

Hayatın menfaatlere göre devam etmesinden ötürü bu tablonun bugün bulunmadığını kaydeden Erhan, "Bir kültürün yaşaması için evini, camiini, medresesini, çeşmesini ve mimarisini kabul eden ve hala kullanmayı tercih eden insan topluluğu olmalıdır. İnsan topluluğu fikrini, zevkini ve hayat tarzını değiştirirse o kültürü yaşatmak hayal olur" diye konuştu.

"Kaybedeceğimiz son Bursa" konulu bir slayt sunumu da yapan Erhan, 90'lı yallarda fotoğraf makinesiyle bugünkü Ördekli Hamamı'nın kubbelerinin üstüne çıkarak tarihi mahalleleri tek tek gezip kayıt altına aldıklarını ifade etti.

Programın sonunda BKK Genel Sekreteri Enes Battal Keskin tarafından Safiyüddin Erhan'a plaket takdim edildi. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close