Haberler
Ankara'da FETÖ operasyonu! 7'si aktif görevde 35 Emniyet mensubu için gözaltı kararı

Ankara'da operasyon! Çok sayıda emniyet mensubu için gözaltı kararı

Kayapınar Belediye Başkanı Cengiz Dündar gözaltında

Belediye başkanı terör soruşturmasında gözaltına alındı

50 ülkeden İsrail'i yıkacak bir hamle daha: Tasarı resmen kabul edildi

50 ülkenin "Evet" dediği İsrail karşıtı karara 4 liderden "ret" oyu

NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

Bursa'nın İçme Suyu Bu Balıklara Emanet

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (BUSKİ) tarafından 1985 yılında hizmete açılan Dobruca İçme Suyu Arıtma Tesisi'nde, barajdan gelen ham suyun ilk kontrolü, bir akvaryumda yaşayan Japon balıkları tarafından yapılıyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (BUSKİ) tarafından 1985 yılında hizmete açılan Dobruca İçme Suyu Arıtma Tesisi'nde, barajdan gelen ham suyun ilk kontrolü, bir akvaryumda yaşayan Japon balıkları tarafından yapılıyor.Bursa Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (BUSKİ), kentin içme suyunu karşılayan Doğancı Barajı'ndan gelen suyu Dobruca İçme Suyu Arıtma Tesisi'nde arıtıyor. Çeşitli testlerin yapıldığı tesiste, barajdan gelen ham su içinde Japon balıklarının bulunduğu bir akvaryuma örnek alınıyor. Baraj suyuna herhangi bir zehirli maddenin karışması durumunda balıkların tepki vereceğini belirten yetkililer, bu nedenle akvaryumun 24 saat izlendiğini belirttiler. Tesisin 1985 yılında hizmete girdiğini belirten BUSKİ Genel Müdürü Güngör Gülenç, kentin su ihtiyacının büyük bölümünün Doğancı Barajı'ndan sağlandığını söyledi. Baraj suyunun yaklaşık 11 kilometrelik bir isale hattıyla Dobruca İçme Suyu ve Arıtma Tesisi'ne getirilerek arıtıldığını belirten Gülenç, BUSKİ Genel Müdürlüğü olarak Bursalılara kesintisiz ve güvenilir su verebilmek için bu tesislerdeki laboratuarlarda titizlikle denetim yapıldığını söyledi.

50 AYRI NOKTADAN NUMUNE ALINIYOR

Doğancı Barajı'nda arıtma tesisine gelen suyun, arıtım yapılarak güvenilir ve kalitesi olarak şehir şebekesine verildiğini ifade eden Güngör Gülenç, Burası 24 saat hizmet veren bir birim. Hem Uzaktan Gözleme ve Kontrol Sistemi (SCADA) merkezimizden, hem de çeşitli birimlerimizden tüm tesislerimiz kontrol altında. Hergün, gelen ham suyun içerisinde olabilecek problem var mı diye sürekli numune almaktayız. Tabii her kademesinde işlem yapılırken yapılan işlemlerin doğru ve uygunluğunun da ara kontrolleri olmakta. En sonunda çıkış suyundan da numune alıyoruz. Hergün 50 ayrı noktadan numune alıyoruz. Bu numuneleri 60 ayrı parametrede incelemekteyiz. Bursa halkına güvenli su sunabilmek için 60 ayrı parametreyi inceliyoruz şeklinde konuştu.

KOBAY BALIKLAR İLE DENETİM

Herhangi bir olumsuz durumda bir problem yaşanmaması için buradaki tüm üniteleri anında izlemek için SCADA merkezinden denetimlere devam ettiklerini söyleyen BUSKİ Genel Müdürü Güngör Gülenç, Bunun yanı sıra belki bir çok ilde rastlanmayan 'Kobay Balıkları' dediğimiz bir sistemimiz var. Allah muhafaza suya beklenmedik bir müdahale olursa balıklar etkileniyor. Eğer balıklarda olumsuz bir parametre oluşursa, barajdan gelen su, tesislerden çıkana kadar 2 saatlik bir zamanımız var, bu sırada önlemlerimizi alabiliyoruz. Balıkların ölümü durumunda SCADA merkezimizden anında müdahale ediyoruz. Bu şekilde Bursalılara kaliteli su vermenin keyfini yaşıyoruz diye konuştu.

Bursa'nın İçme Suyu Bu Balıklara Emanet
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title