Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür'den Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

Bursa'nın Adaylık Süreci Hız Kazandı, Hedef 2014'te Unesco'ya Girmek

Bursa'nın Adaylık Süreci Hız Kazandı, Hedef 2014'te Unesco'ya Girmek
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa Büyükşehir Belediyesi; Hanlar Bölgesi, Sultan Külliyeleri ve Cumalıkızık'ın 2014 yılında UNESCO Tarihi Miras Listesi'ne girmesi için çalışıyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi; Hanlar Bölgesi, Sultan Külliyeleri ve Cumalıkızık'ın 2014 yılında UNESCO Tarihi Miras Listesi'ne girmesi için çalışıyor. Adaylık sürecini yöneten Alan Başkanı Dr. Neslihan Dostoğlu, çalışmaları büyük bir hızla sürdürdüklerini ifade ederek, "İlk dosyamızı Kültür Bakanlığına 1 Eylül 2012'de vermeyi hedefliyoruz ama öncelikli hedefimiz, 2014'te UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girmektir" dedi.

Bursa, UNESCO Tarih Miras Listesi'ne girmeye hazırlanıyor. Osmanlı döneminde ekonominin can damarı olan Hanlar Bölgesi, asırlardır ayakta duran Sultan Külliyeleri ve 700 yıllık Osmanlı köyü olan Cumalıkızık için üyelik süreci kapsamında 1 Eylül 2012 tarihine kadar Kültür ve Turizm Bakanlığına başvurusunu yapılacak. Bursa Büyükşehir Belediyesi, Hanlar Bölgesi, Sultan Külliyeleri ve Cumalıkızık'ın UNESCO'ya üye olması için çalışmalarına daha da hız verdi. Ortak akıl çerçevesinde hazırlanan raporun tamamlanması için çaba sarf eden akademisyenler, rapor bakanlığın denetlemesinden geçtikten sonra sürecin daha da hızlanacağını ifade etti. Bursa'nın 2 bin 300 yıllık surlardan 7 bin yıllık arkeolojik yapılara sahip önemli bir merkez olduğunu belirten Alan Başkanı Neslihan Dostoğlu, Bursa'nın kültürünü, tarihi yapılarını dünyaya kazandırmak için çaba sarf ettiklerini dile getirdi. UNESCO dünya mirası listesine girmenin kendileri için en önemli hedef olduğunu söyleyen Dostoğlu, "Ülkemizde 10 civarında UNESCO ile tescillenen yerler var. İstanbul'un tarihi alanları, Kapadokya, Divriği Ulucamii, Hattuşaş, Nemrut Dağı, Pamukkale, Safranbolu ve Truva gibi yerler bu listeye girmeyi başardı. Bursa'da ise kent merkezi olarak tüm kentin kalbi olan Hanlar Bölgesi de bu listeye aday. Sultan külliyesi ve 700 yıllık Cumalıkızık ile de UNESCO listesine girmek istiyoruz. UNESCO dünya mirası listesinde olmak çok önemli. Turizm potansiyelinin değerinin artması bizim öne önemli hedefimiz" diye konuştu.

"SÜREÇ İVME KAZANDI"

Dostoğlu, süreci mutlu sonla tamamlamak istediklerini ifade etti. Dostoğlu, önemli bir sürecin ilk adımını attıklarını belirterek, eylül ayına kadar başvuru dosyasını bakanlığa iletmeyi istediklerini söyledi. İlk adım 2000 yılında atılmıştı. 2009 yılında ciddi bir şekilde yeniden ele alınarak bugünlere gelindi. Bursa 2 bin 200 yıllık geçmişe sahip bir şehir. Bursa'nın tarihi alanlarıyla, UNESCO dünya miras listesine adaylığı çok gecikmiş bir durum. O başvuru sadece Hanlar Bölgesi ve Cumalıkızık'ı kapsamıştı. 2009 yılına kadar bu konunun üzerine pek fazla düşülmedi. 2009 yılında Büyükşehir Belediyesi, UNESCO'nun dünya tarihi miras lisesine başvurdu. İlk başvuru baz alınarak onun üzerine ciddi bir şekilde eğilmeye başlandı. 2011 yılında bu süreç çok daha fazla ivme kazandı" şeklinde konuştu.

"ONLARI İKNA ETMELİYİZ"

Başvuru yapmak için iki kriter istendiğini belirten Dostoğlu, "İlki adaylık başvuru dosyasının hazırlanmasıdır. İkincisi de yönetim planı. Bu ikisinin birbirine entegreli olması gerek. Adaylık başvuru dosyasında niçin Bursa'nın bu listeye girmeyi hak ettiğini ispatlamak zorundayız. Onları ikna etmeliyiz. Şu anda dünyada 936 tane kültürel ve doğal varlık listede bulunuyor. Ancak Türkiye'de sadece 10 tane kültürel varlık bu listede yer alıyor. Türkiye önemli kültürel mekanlara sahip. Zenginlikler var. Ama maaselef 10 yerle bu listede bulunuyoruz. Bizim hedefimiz, Bursa'yı layık olduğu noktaya taşımak" ifadelerini kullandı.

Bir yandan adaylık başvuru dosyası hazırlanırken, bir yandan da yönetim planı hazırladıklarını ifade eden Dostoğlu, bu planın hazırlanmasında bütün paydaşların konuyu sahiplenmesi gerektiğini belirtti. Sadece Hanlar Bölgesi ve Cumalıkızık'ın Bursa'nın özgünlüğünü anlatmaya yetmediğini söyleyen Dostoğlu, "Külliyeler de önemli. Yani Osmanlı dönemindeki kentleşmeyi göstermeliyiz. M.Ö. 185 yılında Bursa kale içinde kuruluyor. Daha sonra Roma ve Bizans dönemleri hakim oluyor. 1326'da Osmanlı'nın fethetmek için şehrin kale duvarlarına taşmasını sağladı. Külliyeler kurulduktan sonra çevresinde konut alanları oluştu. Hanlar bölgesinin nüvesi de böyle aslında. Orhan bey ilk olarak camiyi Emir Han'ı, İmareti ve hamamı yaptırıyor. Bu merkez aslında hanların da merkezi oluyor. Dolayısıyla o da külliyelerin bir parçası" açıklamalarında bulundu.

"EKİBİMİZ ÇOK İYİ"

Külliyeler ile Cumalıkızık'ın tarih boyunca ilişkileri olduğunu, bunu vakıf senetlerinde kanıtladıklarını söyleyen Dostoğlu, "Örneğin tarımsal alanlarda üretilen ürünler, imaretlere gönderilmiş. Yıldırım Külliyesi'nin oluşturulduğu alan mesela Cumalıkızık'ın yeriymiş. Değiş tokuş yapılmış. Bu tür külliyeler ile bir bağlantısı var. Orhan Bey'in hemen öncesinde kurulan kızık köyleri var. O bağlamda Bursa'nın fethinde önemli yer oynadı. Biz UNESCO Dünya Miras Listesi'ne Osmanlı dönemindeki kırsal ve kentsel modelleriyle giriyoruz. Biraz zor bir süreç. Teknik bir konu. Biz 6 alanla giriyoruz. Bunların hepsinin farklı stratejileri var. Ekibimiz çok iyi. Raporlarla adımlarımızı atacağız" dedi.

"HEDEF 2014"

Her yıl bir ülkenin UNESCO'ya bir kültürel bir de doğal miras önerebildiğini ifade eden Dostoğlu, "Biz çalışmalarımızı büyük bir hızla sürdürüyoruz. İlk dosyamızı Kültür Bakanlığı'na 1 Eylül 2012'de vermeyi hedefliyoruz. Fakat hedefimiz 2014. Çünkü 2012 ve 2013 için bu sürece daha evvel başlamış. Daha çok yol almış ülkemizdeki bir takım kentler var. Dolayısıyla Kültür Bakanlığının hedefinde öncelikle yönetim planları ve diğer çalışmalarıyla hazır olanları öne çıkartmayı istiyor. Biz de 2012 Eylül'ünde dosyamızı teslim etmek, vizyonlar gerektiriyorsa bunları vaktinde yapmak istiyoruz. Hedefimizde 2014 yılı var. 2014'te de dünya miras listesi içine girmek istiyoruz" şeklinde konuştu.

CUMALIKIZIK İÇİN PLAN YENİDEN HAZIRLANDI, SÖZ KORUMA KURULUNDA

Cumalıkızık'ın kentsel sit alanı olduğunu söyleyen Dostoğlu, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Oranın koruma amaçlı imar planı ile ilgili daha önceden çıkan bir plan var. Fakat bu planın bir takım eksiklikleri vardı. Şu anda yeni bir plan da hazırlandı. O plan koruma kurulunun önünde. Bir takım bunun ilgili maddeleri var. Yıldırım Belediyesi de bizim yönetim kurulumuzda yer alıyor. Biz ortak kararlar üretiyoruz. Her alanın yaşaması için sosyal donatılara gerek var. Ama bu alanın bütün özgünlüğünü zedelemeden yapılması gerekiyor. Bunun için de koruma amaçlı imar planları bizim için en önemli dayanak noktalarımızdır." - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title