Bursa Kitap Fuarı Açıldı
Bursa'da 15 Mart '23 Mart tarihleri arasında ücretsiz olarak gerçekleştirilen 'Kitap Fuarı?, TÜYAP Fuar alanında düzenlenen törenle ziyaretçilere kapılarını açtı.
Bursa'da 15 Mart '23 Mart tarihleri arasında ücretsiz olarak gerçekleştirilen 'Kitap Fuarı?, TÜYAP Fuar alanında düzenlenen törenle ziyaretçilere kapılarını açtı. Bu yıl 'Çocuk ve Gençlik Şöleni'nin de yapılacağı fuar açılışına Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı ve Tüyap Kültür Fuarları Danışma Kurulu Başkanı Doğan Hızlan'ın yanısıra CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir, Bursa Vali Yardımcısı Eyyüp Kartal, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Atilla Ödünç, İl Milli Eğitim Müdür Vekili Mustafa Bilici, Tüyap Kültür Fuarları Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal ve çok sayıda davetli katıldı. Açılışta konuşan Tüyap Bursa Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, 6 salonda birçok yayınevi, sanatçı, eleştirmenin yer alacağını dile getirerek, 250 binin üzerinde ziyaretçiyi beklediklerini ifade etti.
'SENİN ÖLÜN BENİM ÖLÜM, DENİYOR"
Tüyap Kültür Fuarları Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu ise, Türkiye'nin eğitim düzeyinin düşük olduğunu belirterek, bu düşük düzeyin toplumun siyasal davranışlarına da yansıdığını kaydetti. Son günlerde üzücü kayıpların yaşandığını söyleyen Kavukçuoğlu, 'Bütün bu genç, zamansız ölümler bizleri üzüyor. Gazeteleri okuyup, televizyonları izliyorum, etrafıma bakıyorum bu zamansız ölümlerden kör kurşunlara hedef olan gençler, görev başında kalp krizi geçiren insanlarımızdan pek çoğumuz nasibimiz alamamışız. Gerek medya ve siyasal aktörler, olmaması gereken davranış içindeler. Ölüleri siyasi malzeme haline getiriyorlar. 'Senin ölün benim ölüm gibi' çirkinlik ötesi bir yaklaşımı sergiliyorlar. Umarım, en kısa zamanda toplumca aklımız başımıza gelir. Daha sağlıklı düşünür oluruz. 'Bu ülkeyi nereye götürüyoruz?' sorusunu hep birlikte sorarız. Yeni acılar yaşamamak için elimizden ne gelirse ardımıza koymayız. Cumhurbaşkanı ya da Meclis Başkanı, birbirleriyle nerdeyse, kör bir savaşa tutunan siyasetçileri bir araya getirir. Onlar bir deklarasyon mu yayınlar, açıklama yapıp, el ele fotoğraf görüntüleri mi verirler. Bu kötü cendereden çıkarızö dedi. Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal de, Türkiye'nin dünyanın 13'üncü yayıncılık sektörü olduğunu belirterek, 'Geçen yıl 41 bin 352 çeşit kitap yayınlandı. 536 milyon 259 bin 40 kitap basıldı. Kişi başına 7.1 kitap düştü. Bu iyi bir rakamö diye konuştu. Celal, yazarları ve yayıncılarında huzur, güven ve birliğe ihtiyacı olduğunu dile getirerek, fuarı Berkinlere, Buraklara armağan ettiklerini vurguladı.
'KİTABI ELİNİZE ALIP DOKUNUN"
Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı ve Tüyap Kültür Fuarları Danışma Kurulu Başkanı Doğan Hızlan ise, fuarda Orhan Kemal'in doğumunun 100'üncü yıl dönümünün de anılacağını dile getirerek, kendisi için önemli olanın okurlardan önce fuarların yeni yetişen kuşaklara verdikleri olduğunu kaydetti. Eskiden çocuk yayınlarının önem taşımadığını anlatan Hızlan, 'Şimdi çok güzel kitaplar yazılıyor, yayınlanıyor. Belli bir yaştan itibaren çocuğun eğitildiği okulda, kitap okumaya, dünyayı ve yakınlarını kitapla algılamaya alıştıramıyorsanız belli bir yaştan sonra ona kitap okutamazsınızö dedi. Dünyadaki kitap anlayışının Türkiye'de de başladığını ifade eden Hızlan, 'Belli yaşta çocuk ne kadar kelime biliyor. Ne kadar kavramları öğrenebilir: büyük eserlerin, büyük yazarların onlar için yapılmış basımları var. O kadar gerekli ki onu okuyan çocuk o kitabın lezzetini alıyor. Sadece okumanın değil, büyük bir yazarın lezzetini alıyor. Daha sonra büyüdüğünde o yazarın kitaplarını okumaya başlıyor. Artık internet karşısında e-kitaptan okunuyor ama unutmayalım ki kitabı ve yazarı görmek, insanın en önemli duyularından biri olan dokunmakta ancak o kitabı ele alıp görmekle olurö diye konuştu. Hızlan çocukların kitapların yazarları ile bir araya gelmelerini de istedi.Konuşmaların ardından fuarın açılış kurdelesi kesildi.