Haberler

Bursa Evsel Atıkları Toprağa Dönüştürüyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa'da, fibrobeton ustası Sinen Özer'in hazırladığı karbon ponza sistemi sayesinde evsel atıkların toprağa dönüştüğü; dönüşen toprakta suni gübre ve su kullanılmadan tarım yapılabileceği ileri sürüldü.

Bursa'da, fibrobeton ustası Sinen Özer'in hazırladığı karbon ponza sistemi sayesinde evsel atıkların toprağa dönüştüğü; dönüşen toprakta suni gübre ve su kullanılmadan tarım yapılabileceği ileri sürüldü. Uludağ Üniversitesi (UÜ) Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ertuğrul Aksoy, fakülte arazilerinde Sinen Özer'in geliştirdiği yöntemin denemelerinin yapıldığını, gelecek adına umut verici bir proje olduğunu söyledi.

İzmit Endüstri Meslek Lisesi Torna Tesviye Bölümü mezunu olan ve fibrobeton ustası 55 yaşındaki Sinen Özer, formülünü açıklamadığı karbon ponza tanecikleriyle evsel atıkları toprağa dönüştürüyor. Balık, et, ciğer, sebze, meyve gibi evsel atıklarla karıştırılan karbon ponza, 1 hafta sonra tamamen toprağa dönüşüyor. Bu çalışmasıyla tarım yapılamayan kurak alanlarda tarım yapılmasını amaçlayan Özer, bu konuda Türk Patent Enstitüsünden 'Faydalı Model Belgesi' aldı.

TÜBİTAK'tan test ve analiz raporlarını da alan Özer, bulduğu sistemin bütün evsel atıkları mikrop üretmeden toprağa dönüştürdüğünü iddia etti. Bir domatesin bile toprağa karıştırılması halinde önce mikrop üretmeye başladığını söyleyen Özer, "Ama benim bulduğum ponzaya benzeyen tanecikleri domatesle karıştırırsanız toprak olur ve mikrop üretmez. Bu toprakla suni gübre kullanmadan ömür boyu organik tarım yapılabiliyorö dedi.

Karbon ponzadan elde edilen toprağın su ihtiyacını havadaki nemden karşıladığını belirten Özer, "Bu toprağı çöle götürü orada bile susuz tarım yapabilirsiniz. Çünkü gece ile gündüz sıcaklık farkının olduğu bölgede nem oluşur. Bu taneciklerde de gözenek sayısı fazla olduğu için havadaki nemi hemen alıyor ve su ihtiyacını karşılıyor. Böylelikle suya ihtiyaç kalmıyor? dedi.

GÖZENEK ORANI YÜKSEK

Dönüştürücü sistemini TÜBİTAK'a analiz ettirdiğini söyleyen Özer, "TÜBİTAK, elektro mikroskopik görüntülerinde bu taneciklerin yapısında çok yüksek miktarda gözenek çıktı. Normal tarım yapılan bir toprakta gözenek oranı yüzde 5 iken bu sistemde gözenek oranı yüzde 80 oranında görüldüö diye konuştu.

Şu anda Türkiye'de ve dünyada arıtma çamuru yakma tesislerinin gereksiz olduğunu ve bunun devletler için külfet olduğunu söyleyen Özer, şöyle devam etti:

"Şu anda arıtma çamurundan elde edilen toprak tarımda kullanılamıyor. Çünkü atık çamuru yakıldığı için çamurdan elde edilen toprakta yüksek miktarda zehirli gazlar var ve bitkiyi besleyecek mineral yok. Benim ürettiğim dönüştürücü sayesinde arıtma tesislerindeki çamur mineralli toprağa dönüşüyor. Bu toprağa ilk olarak kavak ağacı ekiyoruz. Kavak ağacı atık çamurundan elde ettiğimiz topraktaki zararlı mineralleri çekerek yapraklarına veriyor. 5 yıl sonra bu toprak zehirli minarelerden arındığı için tarım toprağı olarak kullanılabiliyor.?

ÜNİVERSİTE ARAŞTIRIYOR

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Doç.Dr. Ertuğrul Aksoy da, fakülte arazilerinde Sinen Özer'in geliştirdiği toprağın denemelerinin yapıldığını belirterek, "Daha detaylı incelenmesi gereken bir proje. Ancak gelecek adına umut vaat ediyor'dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
İstanbul'da katliam: 4 kişiyi öldürüp intihar etti

4 kişiyi öldürüp canına kıydı! İntihar anı kamerada

İstanbul'daki aile katliamında yeni detaylar! Kız kardeşi ve eşini de ağır yaralamış

Katliamda her bir detay kan donduran cinsten! Tüm ailesini öldürmeyi kafasına koymuş

27 ilimizde eğitime kar engeli

27 ilimizde eğitime kar engeli

Antalya Havalimanı'na iniş yapan yolcu uçağında yangın

İçi yolcu dolu uçak, inişten sonra alev aldı

title