Bursa Ekonomi Tarihi'nin 3. ve son cildi yayınlandı
Bursa Çimento Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve BTSO eski Genel Sekreteri Ergun Kağıtçıbaşı'nın Bursa'nın ekonomi tarihini yıllara ayırarak geniş bir perspektifle değerlendirdiği Bursa'nın Ekonomi Tarihi Çalışması'nın 3. ve son cildi de yayınlandı.
Böylece Bursa ekonomisinin gelişim ve değişimini tespit etmek amacıyla kronolojik bir prensiple yürütülen Bursa'nın Ekonomi Tarihi Çalışması tamamlanmış oldu. Kağıtçıbaşı'nın, İktisatçı Yazar Enis Yaşar ile birlikte hazırladığı kitap, Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu, Prof.Dr. Erol İyibozkurt, Prof. Dr. Necmi Gürsakal ve Doç.Dr. Tülin Vural Aslan gibi farklı bilgi disiplinlerde uzman olan değerli bilim insanlarının katkıları ile oluştu.
1960 - 2014 yıllarını ele alan çalışmanın son cildi, I. ve II. ciltlerin bir özetiyle başlıyor ve Bursa'nın sanayi şehri olmasının nedenlerinin irdelenmesi ile devam ediyor. 3. ciltte, Bursa'nın son 55 yılının ekonomik olayları ve sosyal sonuçları geniş bir kaynak taramasıyla elde edilen bilgiler ışığında sentezleniyor. Kitapta sırasıyla şunlar yer alıyor;
Genel olarak ekonominin kent mimarisi ile olan etkileşimi, Bursa'nın Osmanlı'nın başkent olmasıyla başlayan süreçte ekonominin etkisiyle değişen kent profili, 1960'lı yıllara gelindiğinde Bursa'da sosyal, siyasal ve ekonomik durum, 1960- 2014 tarihleri arasında gelişen tarım kenti Bursa'nın sanayi kentine dönüşüm süreci, Bursa'nın Organize Sanayi Bölgesi'nin kurulmaya başlamasıyla şekillenen sanayi atılımı, Bursa sanayisinin güncel bir değerlendirmesi olan "Bursa'nın 250 Büyük Firmasının Ciro Değerleri Ölçüsünde İncelenmesi" ile Bursa'da büyük sanayi yapısının, otomotiv ana sanayine bağımlı olduğunun ortaya koyulması, Bursa'nın ekonomi gündemi ve geleceği.
Öte yandan kitabın son bölümünde Bursa ekonomisi, Bursa'nın genel gidişatı ve gelecekle ilgili öngörülerini de 15 maddede toplayan Kağıtçıbaşı'nın bu tespitleri Bursa'nın geleceğine yön veren yöneticilere sunulmuş bir ışık hüzmesi niteliğinde.