Bursa'daki İşkence Davası
Mahkeme, askeri darbe sonrası 1988 yılında cezaevinde bir öğretmene işkence yaptığı iddiasıyla 5 sanığın yargılandığı davanın, zaman aşımı nedeniyle düşürülmesine karar verdi.
Bursa'da, 12 Eylül 1980'deki askeri darbenin ardından tutuklanan bir öğretmene, 1988 yılında cezaevinde "işkence" yapıldığı iddiasıyla 5 sanığın yargılandığı dava, zaman aşımı nedeniyle düşürüldü.
Bursa 2'nci Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, işkence suçundan 12 yıla kadar hapisle cezalandırılması istenen 5 tutuksuz sanıktan Ş.Ü. (55) ve davacı Sait Özdemir (63) hazır bulundu. Diğer sanıklar, dönemin Bursa Özel Tip Cezaevi İkinci Müdürü N.B. (54) ile cezaevi yöneticileri R.Ç, Z.B. ve G.Y. ise duruşmaya katılmadı.
Mütalaasını veren savcı, suçun işlendiği dönemde yürürlükte olan Türk Ceza Kanununda "işkence yapmak" fiilinin bulunmadığını, sadece "efrada karşı sui muamele" ifadesinin yer aldığını, bunun da 5 yıllık zaman aşımı içerdiği gerekçesiyle davanın düşürülmesine karar verilmesini talep etti.
Ş.Ü. ise suçsuz olduğunu savunarak beraat ettirilmesi gerektiğini söyledi.
Mahkeme heyeti, olayın yaşandığı ileri sürülen dönemdeki yasada işkence suçunun bulunmaması ve 5 yıllık zaman aşımını göz önüne alarak davanın düşürülmesine karar verdi.
Duruşma sonrası adliye önünde gazetecilere açıklama yapan Özdemir, savcılığın davayı açtığı maddeyle mahkemenin kararını dayandırdığı madde arasında çelişki bulunduğunu iddia etti.
Karara itiraz edeceğini dile getiren Özdemir, şöyle konuştu:
"Bundan sonra Anayasa Mahkemesine gideceğiz. Oradan da bir sonuç çıkmazsa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) kadar gideceğiz. Buralarda insan olanlarla olmayanlar, insanlık suçu işleyenlerle işlemeyenler mutlaka ayırt edilecektir. Buna inanıyorum. Çünkü insanlık suçu işlenmiştir. Mahkemede, kötü muamele yapılmadığına ilişkin bir işlem gerçekleştirilmedi. Sadece zaman aşımından dava düşürüldü. Uygar ülkelerde hiçbir zaman işkence, kötü muamele zaman aşımına tabi değildir. Bize kötü muamele yapıldı. Bizler bu davaları açıyoruz. Davalar açılması ve sanıkların mahkemelerde ifade vermesi bile çok önemlidir. Bu durumda bir adım atmamış olsaydım tarih bizden hesap soracaktı. Bu konularda adım atmayanlar, tarihe karşı borçludur. Tarihe olan borcumu ödüyorum." - Bursa