Haberler
İsrail ile Lübnan arasında sağlanan ateşkes antlaşması yürürlüğe girdi

Ateşkes başladı! Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

İsrail ile Lübnan arasında sağlanan ateşkes antlaşmasının detayları belli oldu

Tarihi antlaşmanın detayları belli oldu! Gündem yaratacak "gizli madde" iddiası

Ateşkes anlaşması sonrası İsrail'den Lübnanlı sivillere yönelik uyarı

Ateşkesin yürürlüğe girmesi sonrası İsrail'den ilk uyarı

Merkel anılarını yazdı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a uzun bir bölüm ayırdı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili kısım dikkat çekti

Bursa'da Tekstil Fabrikasında Patlama ve Yangın: 8 Yaralı (3)

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"bütün İŞLETMELER YANGIN YÖNETMELİĞİNE UYGUN ÖNLEMLERİ ALMALI" Makine Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı İbrahim Mart, Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Bursa Şubesi Başkanı Remzi Çınar ve Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Mehmet Kırka, patlama ve yangın çıkan fabrikada incelemede bulundu.

"bütün İŞLETMELER YANGIN YÖNETMELİĞİNE UYGUN ÖNLEMLERİ ALMALI"

Makine Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı İbrahim Mart, Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Bursa Şubesi Başkanı Remzi Çınar ve Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Mehmet Kırka, patlama ve yangın çıkan fabrikada incelemede bulundu.

Makine Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı İbrahim Mart, şöyle dedi:

"Burada genelde yanmaya patlamaya uygun malzemeler var. Dolayısıyla işletmede yeterli güvenlik önlemlerinin alınması gerekiyor. Bu vesile ile aslında işletmelerde yangın güvenliğini önplana çıkartıp her birlikte üzerinde durmamız gerekiyor. Yangın yönetmeliği bütün işletmeler için zorunluluktur. Uygulanması zorunludur. Bütün işletmeler özellikle tekstil fabrikaları yangın ile ilgili önlemlerini almak durumundadır. Alsaydı işletme sahibinin hem bu kadar maddi zarar olmazdı, hem de yaralanmalara sebep olmazdı. Yangın önlemeye harcamadığımız parayı dolayısıyla bu şekilde harcamış ve israf etmiş oluyoruz. Bütün işletmelerin acilen yangın yönetmeliğine uygun olarak yangın güvenlik önlemlerini mutlaka almaları gerekiyor."

Yönetmelikte ön görülen yangın riski veya olası bir yangın başlangıcında devreye girecek otomatik bir sistemin olması gerektiğini ifade eden Mart, bu sistemin dumanı, sıcaklık artışını algıladığında otomatik olarak devreye girerek, orada müdahale yapabileceğini söyledi. Patlama ile ilgili yorumda da bulunan Mart, şöyle dedi:

"Ortam yanma ve patlamaya müsait. Önlem almadığınız zaman küçük bir kıvılcım yetiyor. Burada da benzer durum söz konusu. Fabrika içini görüyorsunuz. Lokal bir yerde başlayan yangın, bütün fabrikayı nasıl sarabilir? Bu kabul edilebilir bir şey değil. Teknik olarak aslında bize çok ibret verici geliyor. Bu kadar uygun olmayan ortamda neden nasıl önlem alınmaz? Önlem aldıktan sonra da alınıp alınmadığı konusunda Sanayi İl Müdürlüğü'nde denetim yapılması gerekiyor. Denetimsizlik kural haline geldi. Bu kuralsızlık ve denetimsizlik çok sayıda insanın canına mal oluyor. Aynı zamanda maddi kayıplara da yol açıyor. Temennimiz, bu tip üzücü olayların örnek oluşturması ve daha sonrası için de tedbir alınarak önüne geçilmesi."

"BU KAZALAR ÖNLENEBİLİR"

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Bursa Şubesi Başkanı Remzi Çınar ise özellikle yaz aylarında iş kazaları ve yangınların arttığını anlatırken, şöyle konuştu:

"Genel anlamda ülkede işçi sağlığı ve işçi güvenliği mevzuatları ile ilgili bilim ve tekniği dikkate alır şekilde gerçekleşmesi gerekiyor. Tekstil fabrikasındaki olay bunlardan biri. Özellikle yangının çıkacağı noktalardaki önlemlerin alınması, yangın ihbar sistemlerinin çalışır durumda olması son derece önemli. Bayramın ilk günü de kentimizde büyük çaplı bir tekstil fabrikasında yangın çıktı. Hemen öncesinde 4 kişi bir otobüsün içinde yandı. Yine bayramda teleferikte insanlar onlarca saat mağdur kaldı. Bunların her biri gerçekten önlenebilir, bu zamanlar kısaltılabilir, hasarlar azaltılabilir noktada. Ancak teknik ekiplerin ciddi incelemeler yapması gerekiyor."

İşyerlerinde sorun ve kazaların görülebileceğini bunların lokal çözülebileceğini söyleyen Çınar, Bursa'daki fabrikada 5 işçinin vücudunda yanık bulunduğunu ifade ederken, "Tesiste doğalgaz olduğu bir kompresör patlaması üzerinde duruldu. Tabii bir de yanıcı maddelerden olabilir mi diye düşünüyoruz. Ciddi bir basınç olduğunu görüyoruz. İçinde bulunduğumuz noktada bir kapı patlamış ve dışarı doğru açılmış. Bu dışarıda biriken ciddi enerji birikmesinin patlama şeklinde dışarı çıkması şeklinde görüyoruz. Gaz ve özellikle kompresörden kaynaklı bir patlama olabileceği ön plana çıkıyor. Teknik bir inceleme yapmadan söylemek güç" diye konuştu.

Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Mehmet Kırka ise kimyasalların depolama yönetmeliği olduğunu hatırlatarak, parlayıcı, patlayıcı olan kimyasal malzemelerin farklı farklı stoklanması gerektiğini vurgularken, "Elektrik, doğalgaz aynı şekilde ayrılmalı. Bunların hepsi birer bomba, bunları ayırmamız gerekiyor" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title